27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Tamamlayıcı sağlığın gelişmesi için şirketler SGK payını tahsil edebilmeli

ugurgulen1Aksigorta’nın, tamamlayıcı sağlık sigortası konusundaki ürün çalışmasını sürdürdüğünü belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Ancak, Türkiye’de sistem henüz yarım yamalak. Sigorta şirketlerinin her sağlık sigortası poliçesi için SGK payını, SGK’dan tahsil etme gücüne sahip olmaları gerekli” diyor. Türkiye’de 2012 yılının sonunda Mapfre Genel Sigorta ve Medical Park Hastaneler Grubu işbirliğiyle başlayan ‘tamamlayıcı sağlık sigortası’nda ürün sunan sigorta şirketi sayısı artıyor. Mapfre Genel Sigorta ve Axa Sigorta’nın ardından son olarak ERGO da eylül ayından itibaren “Yüzde 100 Sağlık” sigortası ürününü piyasaya sundu. ERGO’nun ardından gözler, hayat dışı sektördeki diğer büyük şirketlere çevrildi. Bu şirketlerin başında da Aksigorta geliyor. SİGORTALI Dergisi olarak Aksigorta’nın sağlık sigortası konusundaki ürün hazırlıklarını, Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen’e sorduk. Gülen, Aksigorta olarak tamamlayıcı sağlık sigortası ile ilgili ürün sunma konusunda hazırlık yapmakla birlikte koşulların yeterince olgunlaşmadığını söylüyor. Türkiye’deki sistemin henüz yarım yamalak olduğunu vurgulayan Gülen’e göre, söz konusu sigortanın gelişmesi için sigorta şirketlerinin her sağlık sigortası poliçesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) payını, SGK’dan tahsil etme gücüne sahip olması gerekiyor.

Fiyat farkını tamamlıyor

Türkiye’de mevcut haliyle tamamlayıcı sigortanın, fiyat farkını tamamladığını hatırlatan Gülen, şu önerilerde bulunuyor: “Tamamlayıcı sağlık sigortasının yaygınlaşması için bütün özel sağlık sigortası olan bireylerin herhangi bir hastaneye gittiğinde, sigorta şirketinin normal ödemeyi yapması ancak arkasından da sigorta şirketinin, kamu tarafından ödenmesi gereken kısmı SGK’dan geri istemesi gerekli. Böylece tamamlayıcı sağlık sigortası, herkes tarafından kullanılabilir bir ürün haline gelir.” Tamamlayıcı sağlık sigortasında, özel hastanelerin SGK ile anlaşmış olması gerektiğini hatırlatan Gülen, “Böyle olunca da tamamlayıcı sağlık sigortasını çalıştırıp çalıştırmamak tamamıyla özel hastanenin elinde. Sigorta şirketi müşterilerinin, özel hastane ve sağlık kuruluşlarının ve sigorta şirketlerinin isteklerinin masaya yatırılıp, tüm kesimlere yarar sağlayacak şekilde bu işin çözülmesi gerekli” diyor.

Aksigorta da piyasaya sunacak

Aksigorta’nın her sağlık sigortası poliçesinin aslında tamamlayıcı sağlık sigortası yerine de geçtiğini belirten Gülen, Aksigorta’nın her müşterisinin, bir özel sağlık kuruluşuna gidip poliçesini gösterdiğinde tamamlayıcı sağlık sigortası olarak çalıştığını, ancak farklı bir isimle tamamlayıcı sağlık sigortası ürününü önümüzdeki dönemde piyasaya sunacaklarını söylüyor.

Genel Sağlık Sigortası daraltılırsa tamamlayıcı sağlığın önü açılır

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS) kapsamının daraltılmasının tamamlayıcı sağlık sigortasını geliştireceği düşüncesinde. Bir şeyin tamamlayıcı olması için ya teminatı ya hizmeti ya da fiyat farkını tamamlaması gerektiğini belirten Gülen, şunları söylüyor: “Genel Sağlık Sigortası kapsamını biraz daraltır, daralan kapsam özel sağlık sigortasının kapsamı haline getirilirse bu tamamlayıcı sağlık sigortasının da önünü açar. Kamu verdiği sağlık hizmetinin bir kısmını azaltır, azalttığı kısmı da ‘özel sağlık sigortasından sağlayabilirsin’ derse sağlık sigortacılığı yaygınlaşır.”

Tamamlayıcı sağlıkta ürün sunan şirket sayısı 3’e yükseldi

Türkiye’de tamamlayıcı sağlık sigortasını sunan sigorta şirketi sayısı 3’e çıkarken, tamamlayıcı sağlık sigortasına dahil hastane ve özel sağlık kuruluşları sayısı da 250’yi geçti. “Fark yok” adı ile ürünü lanse eden Mapfre Genel Sigorta’nın ardından Axa Sigorta’da, “Sağlığım tamam” ürününü haziran başında tüketicilere sundu. Son olarak ise Ergo, eylül ayından itibaren “Yüzde 100 Sağlık” sigortası ürününü piyasaya sundu.Alp SÜER/SİGORTALI

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER