22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

‘Tahminlerimiz gerçekleşince mutlu oluyoruz’

Aktüerler Derneği Başkanı Orhun Emre Çelik “Aktüerya, sigortacılığın bel kemiğidir ancak aktüerliği sigortacılık ile sınırlandırmamak gerekiyor” dedi

aktuerler dernegi
Aktüerler Derneği Yönetim Kurulu (oturanlar) Taylan Matkap, Orhun Emre Çelik, Şirzat Çetinkaya (ayaktakiler) Alper Ünlenen, H.Kerem Özdağ

Aktüerlik mesleğine olan ilgi her geçen gün artıyor. 1950’lerden bu yana ülkemizde sigortacılıkla iç içe olan fakat istediği ilgiyi görmeyen söz konusu meslek son yıllarda ise hızla popüler olurken, artık sigorta şirketleri içinde en önemli konuma oturtulmaya başlandı.

Aktüerler Derneği Başkanı Orhun Emre Çelik, “Henüz toplamda 100 civarında aktüer görev yapıyor. Mesleğimizin en güzel ve bize keyif veren yanı, geleceğe yönelik ve insana ilişkin her türlü konunun dikkate alındığı tahminler yapmak ve bu tahminlere ilişkin sonuçların gerçekleşmesini seyretmek” diye konuştu. Aktüerler Derneği Başkanı Orhun Emre Çelik, aktüerliği ve mesleğin geldiği noktaya ilişkin görüşlerini DÜNYA ile paylaştı. “Aktüerlik sigortacılığın belkemiğidir” diyen Çelik, aktüerler olarak prim seviyelerinin doğru belirlenmesinden başlayıp, sigortacılık faaliyetlerine ilişkin yükümlülüklerin doğru tespit edilerek bunlara ilişkin yatırım kararlarının sağlıklı verilmesine kadar bu konunun her alanında çalışmalar yürüttüklerinin altını çizdi.

Sorumluluğumuz çok büyük

Aktüerlerin yaptıkları çalışmalarla sigortalıları, şirket çalışanlarını ve sermayedarları kapsayan sonuçlar ürettiklerine dikkat çeken Çelik şunları söyledi: “Bu da çok büyük bir sorumluluk demek. Aktüerler karar alma süreçlerine katılımları ile her geçen gün sektörel büyüme ve iş stratejilerinin belirlenmesine daha fazla katkı sağlıyor. Aktüeryal çalışmalar gerek sosyal sigortalar gerek özel sigortaların sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlaması açısından çok ciddi sosyal sorumluluklar da içeriyor.”

Türkiye’nin aktüeryayı geç keşfettiğini söyleyen Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “Serbest tarife uygulamaları, yabancı şirketlerin ülkemize girmesi ve buna paralel sermaye yeterliliği konusundaki yeni ve derin çalışmalar, sermayedarların sigortacılığın uzun vadeli doğasını daha iyi anlayarak artık gerçek yükümlülüklerini ve şirketlerin gerçek durumlarını görmek istemeleri ve tüm bu süreçlerdeki risklerin ölçülmesi ve önleme çalışmalarına ilişkin gereksinimler aktüerlerin önemini ciddi şekilde ön plana çıkardı.”

Hem kamu hem de sermayedara karşı sorumluyuz

Mesleğin sorun ve zorluklarına değinen Çelik, aktüerlerin konumu nedeni ile en sık karşılaştıkları problemlerin eksik ya da hatalı veriye rağmen mükemmel tahminler yapılması yönündeki beklenti olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bunun yanında son derece teknik hesaplamalar içeren çalışmaların sonuçlarının çok daha basit seviyede insanlara aktarılmasında yaşanıyor. Aktüerler, hem kamu otoritesine hem de sermayedara karşı sorumlu olduğu için bu iki kurumsal yapı arasında doğal olarak ortaya çıkan çıkar çatışmasını kendi bünyesinde çözmek ve sönümlendirmek zorunda kalıyor. Bununla birlikte geleceğe yönelik ve insana ilişkin her türlü konunun dikkate alındığı tahminler yapmak ve bu tahminlere ilişkin sonuçların gerçekleşmesini seyretmek tarif edilemez bir zevk.”

Aktüerliği sigortacılıkla sınırlayamayız

“Aktüerya sigortacılığın belkemiğidir dedik ancak aktüerliği sigortacılık ile sınırlandırmamak gerekiyor” diyen Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “Aktüerlik özünde –genellikle içinde insan unsurunun önemli yer tuttuğu- sistemlerin modellemesi üzerine eğiliyor. Dolayısı ile aktüerlerin sigortacılık dışında uzun süreli planlama ve analiz gerektiren tüm sektörlerde çalışması mümkün.”

Aktif görevde 100 civarında aktüer var

Ülkemizde şu an kaç aktüerin görev yaptığını sorduğumuz Orhun Emre Çelik, sicile kayıtlı en son aktüerin numarasının 128 olduğunu söyleyerek şunları söyledi: “Bu 128 kişiden emekli olanlar ve aktif görevde bulunmayanlar da dikkate alındığında aktif olarak 100 civarında aktüerin görev yaptığını söyleyebiliriz. Ayrıca 108 kişi yardımcı ve stajyer aktüer. Geçen hafta açıklanan birinci seviye sınavları sonrasında stajyer aktüer sayısı biraz daha yükseldi.”

İyi bir aktüerin özellikleri

İyi bir aktüer nasıl olmalı diye sorduğumuz Çelik, iyi bir aktüere gelişmiş sayısal zeka, güçlü analitik beceriler, sistemleri bir bütün olarak görebilmek, bilgi işlem sistemlerine hakim olmak gibi çok sayıda sıfat yakıştırılabileceğinin altını çizerek: “Tabii ki bu sıfatları sağlam bir akademik geçmiş ile perçinlemiş olmaları önemlidir. Ancak bu olmazsa olmaz özelliklerden çok daha önemli birkaç husus daha var: İyi bir aktüer sosyal sorumluluklarının farkında buna bağlı olarak dürüst ve adil çalışan bir kişidir. Meraklıdır. Özgüveni yüksek, araştırmacı bir kişidir. İyi bir aktüer sosyal yönü, iletişim becerileri güçlü, kendini iyi ifade edebilen çözüm odaklı bir kişidir” diye konuştu.

 

YAKUP SAYAR
DÜNYA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER