19 Aralık 2024, Perşembe
spot_img

‘Suistimaller azaltılırsa sigortalı daha az prim öder’

Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu (SİSEB) Direktörü Salih Taşyon, “Toplumda, sigorta suistimalinin suç olduğu algısını yaratmalıyız. Aynı zamanda, suistimallerin azaltılması, dürüst sigortalının mağduriyetini önler ve daha az sigorta primi ödemesine vesile olur” dedi.

ŞEMSİYE DERGİSİ

Bilindiği gibi günümüzde, kolay para kazanmak isteyen kötü niyetli kişilerin göz diktiği mecralardan biri de hiç kuşkusuz sigorta şirketleri oluyor. Sık sık bu konuyla ilgili basında da haberler okuyoruz. Vücutlarına zarar verip, sigorta şirketlerinden tazminat isteyen sigortalılar bile mevcut. Oysa, sigorta şirketlerinden haksız tazminat talebinde bulunmak, dolandırıcılık kapsamına giriyor. Ben de geçen ay, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin düzenlediği “SBM-BT Günleri” etkinliği kapsamında sigorta suistimalleriyle ilgili bir oturuma katıldım ve bu konuda yapılan çalışmaları dinleme fırsatı buldum. “Dijital Dönüşüm” temalı panelde, SBM bünyesinde 2015’ten beri faaliyet gösteren Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu’nun (SİSEB) Direktörü Salih Taşyon, dinleyicilere sigorta suistimalleriyle ilgili çok önemli bilgiler verdi.

Yazılı ve görsel basında paylaşılacak

Taşyon konuşmasında, sigorta suistimallerinin hem dolandırıcılık kapsamına girdiğini hem de dürüst olan vatandaşı mağdur ettiğini söylüyor. Suistimallerin azaltılmasının sigorta şirketlerinin kârlılığına da katkıda bulunacağını belirten Taşyon, böylece dolaylı olarak dürüst vatandaşların ödedikleri primlerin miktârının düşeceğini ifade etti. Tespit edilen suistimal vakalarını, hem yazılı ve görsel basında hem de web sitelerinde paylaşarak kamuoyunu, acenteleri ve eksperleri bilinçlendireceklerini de sözlerine ekledi.

Eğitim ve farkındalık

Sigorta şirketlerinin hayat ve hayat dışı branşlarındaki çalışanlarla belli periyotlarla bir araya gelip onlara hem kendi merkezlerinde hem de Türkiye Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV) bünyesinde eğitimler verdiklerini söyleyen Taşyon, “ Ayrıca, Ankara Jandarma Genel Komutanlığında Jandarma Trafik personellerine de sahada karşılaşılan örnek şüpheli vakalar ve temel sigortacılık konularında farkındalık eğitimleri veriyoruz” dedi.

Suistimal vakaları tartışıldı

ACFE TURKEY-USIUD organizasyonuyla, My Security Analitics ve Komtaş Bilgi Sistemlerinin katkılarıyla 11 Nisan tarihinde İstanbul Hilton Garden Inn Otel’de düzenlenen “Sigorta Suistimalleri ile Mücadelede Analitik Tekniklerin Kullanılması Semineri” sigorta sektörünün Fraud ekipleri, Bilgi Teknolojileri, Emniyet Mensupları, İç Denetim ile Risk Kontrol ekiplerini bir araya getirdi.

Ülkemizde yaşanılan sigorta suistimalleri ile suistimallerin tespit edilmesine yönelik uygulamalı teknik analizlerin ele alındığı ve ACFE TURKEY-USIUD Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yılmaz’ın açılış konuşması ile başlayan etkinlik, My Security Analitics kurucu ortaklarından Mesut Demirbilek’in dünyada ve ülkemizde meydana gelen suçların analitik çözüm yöntemleri, Sigorta Sahtecilikleri Engelleme Bürosu Direktörü Salih Taşyon’un Türkiye Sigortacılık sektörü ve Organize Sigorta Suistimalleri ile ilgili bilgi verdiği konuşması, Komtaş Bilgi Sisemleri İş Geliştirme Direktörü Tuncay Kurugül’ün uygulamalı vaka analizi sunumuyla tamamlandı. Sürdürülebilir farkındalık için SBM-SİSEB ile ACFE Türkiye / USIUD arasında yapılan işbirliğinin farklı sektörlerde yaşanılan suistimal vakaları ile sigorta sektöründe yaşanılan suistimal vakalarıyla entegre edilerek finansal kayıpların önemli ölçüde azaltacağı ve daha etkin işbirliklerine olanak sağlayacağı belirtildi. Ayrıca, sigortacılık ekosisteminin güçlendirilmesi ve bu alanda gerçekleşen suçların azaltılabilmesi adına emniyet güçleri ile sigortacılık sektörü arasında yapılan koordinasyon ve işbirliğinin öneminin vurgulandığı etkinlikte, emniyet güçlerinin sektör adına yapmış olduğu taleplerde dikkate alındı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER