3 Mayıs 2024, Cuma
spot_img

Sorumluluk sigortalarının gelişimi için meslek birliklerinin desteği lazım

Uluslararası Sigortacılık Fuarı ve Kongresi’nde mesleki sorumluluk sigortaları da mercek altına alındı.

“Zorunlu olması gereken sorumluluk sigortaları” konulu oturumda acenteleri de yakından ilgilendiren sorumluluk sigortalarının Türkiye’deki gelişimi ve bu konuda atılması gereken adımlar tartışıldı. Moderatörlüğünü TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken’in yaptığı oturumun konuşmacıları Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Bülent Koç, Anadolu Sigorta Risk Müdürü Serdar Tüfekçi, Gulf Sigorta Sorumluluk, Finansal Sigortalar ve Özel Riskler Grup Müdürü Gül Kaçmaz Evren, Marsh FS Lideri Aykut Çakıroğlu ve Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgür Akpınar, bu konuda meslek birliklerine ve odalara önemli bir görev düştüğünü vurguladı.

Merkezi bir zorunluluk gerekli

Moderatör TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, “Sorumluluk Sigortaları çok önemli bir hal aldı. Odalar Birliği olarak sorumluluk sigortası yapmaya gayret ediyoruz. Ancak geniş kapsamlı teklif alabilme noktasında sıkıntılar yaşanabiliyor” diyerek konuşmacılara söz verdi.

Gulf Sigorta Sorumluluk, Finansal Sigortalar ve Özel Riskler Grup Müdürü Gül Kaçmaz Evren, müşavirler, yeminli mali müşavirler, avukatlar gibi birçok meslek için mesleki sorumluluk sigortası alma zorunluluğu bulunmadığını vurgulayan Evren, şu anda sistemin genel olarak kişinin tamemen kendi bilincine ve riskleri farketmesine göre işlediğini söyledi. Evren, mesleki sorumluluk sigortalarının zorunlu hale getirilmesinden çok meslek birlikleri, barolar ve odalar vasıtasıyla yaygınlaştırılması gerektiğini altını çizdi. Evren, şöyle devam etti: “İlk etapta odalar tarafınan başlayan bir zorunluluk olmalı. Meslek birlikleri, barolar ve odalar üyelerine bunu zorunlu kılarsa farkındalık artacaktır.”

Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Bülent Koç da mesleki sorumluluk sigortaları ile ilgili meslek odaları ve birliklere önemli görevler düştüğüne dikkat çekti. Bu sayede mesleki gelişimin de yukarıda tutulabileceğini vurgulayan Koç, “Mesleki sorumluluk sigortaları soft bir düzenleme ile zorunlu hale getirelibilir. Devlet tarafından zorunluluk şeklinde değil, meslek birlikleri vasıtasıyla merkezi bir yapılanma ile olur. Mesela noterlerle sistem böyle işliyor. Mesleki sorumluluk sigortalarının merkezi bir yapılanma ile satın alınması halinde o sektördeki sorunlar da gözlemlenip önlenebilir” dedi. Mesleki sorumluluk sigortalarının tabana yayılması için sektör olarak çalışmaya devam edilmesi gerektiğini altını çizen Koç, “Havuzu büyütmemiz gerekiyor. Bu yüzden burada odalar ve borsalar çok önemli diyoruz” açıklamasını yaptı.

Tazminat talepleri artıkça ilgi de artacak

22 yıldır Anadolu Sigorta’da sorumluluk sigortaları alanında çalıştığını belirten Anadolu Sigorta Risk Müdürü Serdar Tüfekçi, Türkiye’de sorumluluk sigortalarının payının çok küçük olduğunu ancak son yıllarda artış gösterdiğini açıkladı. Henüz bu alanda dünyadaki oranlardan çok uzakta olduğumuzu vurgulayan Tüfekçi, kamuoyunda artan hak bilinci ile mesleki sorumluluk sigortalarına son dönemde talebin arttığını söyledi. Tüfekçi, şöyle devam etti:“Şu an da sorumluluk sigortaları bir kısım meslek grubuna zorunlu olduğu için yapılırken, önemli bir bölümü de ticaret yapılan müşteri istediği için yaptırılıyor. Küçük bir bölüm de kendini risk altında olduğu için kendi talebi ile yaptırıyor” dedi. Meslek birliklerinin devreye girmesi ile sorumluluk sigortalarının gelişiminin sağlıklı bir yapıya kavuşacağını kaydeden Tüfekçi, şöyle devam etti:”Önümüzdeki dönemde sorumluluk sigortalarına talebin artacağını öngürüyoruz. Hasarlar ve tazminat talepleri arttıkca ilermeme olacaktır.”

Marsh FS Lideri Aykut Çakıroğlu da bilinçlenmenin arttığını ve sorumlulukların daha fazla önemsenmeye başladığını ifade etti. Çakıroğlu, “Burada önemli olan havuzun genişmesi. Bunu nasıl yapabiliriz ona bakmak lazım. Kamu müdahalesi ile sorumluluk sigortalarının gelişimini sağlamak yerine yerine bilinçlenme ve birlikler vasıtasıyla yapılması daha sağlıklı bir gelişim yolu olacaktır” açıklamasını yaptı.

Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgür Akpınar, bu konuda yapılması gerekenin öncelikle toplumsal bilincin artırılmasına yönelik çalışmalar olduğunu söyledi. Bu konunun bir sosyal sorumluluk projesi olarak ele alınması gerektiğini altını çizen Akpınar da meslek örgütleri tarafından zorunlu tutulması önemli bir adım olabileceğini söyledi. Akpınar, “Kanuni zorunluluktan öte soft bir zorunluluk gerekiyor” dedi.

Acenteler için de çok önemli

Mesleki sorumluluk sigortalarının bir dönem acenteler için zorunlu olduğunu ancak şu anda böyle bir zorunluluğun olmadığına dikkat çeken Gulf Sigorta Sorumluluk, Finansal Sigortalar ve Özel Riskler Grup Müdürü Gül Kaçmaz Evren, “Acenteler için de mesleki sorumluluk sigortası çok büyük bir önem taşıyor” dedi. Evren, şu anda bu sigortaya sahip acente sayısının çok düşük olduğunu söyledi. Evren, “Acentelerimizin poliçe yapmakla görevleri bitmiyor. Orada yapılacak bir hata acenteyi zora sokabilir. Acentelerin riskin farkında olmalı” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER