Allianz Teknik Müdürü Erkan Özdağ, Kahramanmaraş merkezli son depremlerden çıkarılacak çok dersler olduğunu söyleyerek depreme hazırlıklı olmak adına dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
6 Şubat depremlerinin ardından deprem gerçeğine rağmen ülkemizdeki deprem bilincinin yeterli seviyede olmadığı bir kez daha anlaşıldı. Afet kaynaklı hasarları en az seviyeye indirebilmek için toplumsal ve bireysel olarak hazırlıklı olmak önem taşıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Allianz Teknik Müdürü Erkan Özdağ, Kahramanmaraş merkezli son depremlerden çıkarılacak çok dersler olduğunu söyleyerek söz konusu depremlerin en açık şekilde, yürürlükteki yönetmeliğe uygun olarak inşa edilen binaların herhangi bir sarsıntıda hasar görmesi halinde bile içerde yaşayanların can güvenliğini koruyabileceğini gösterdiğine dikkat çekti.
Afet yönetmeliği bir zorunluluk
Özdağ, depremlerin afet yönetmeliğinin bir zorunluluk olduğunu bir kez daha hatırlattığını belirterek “Şehirlerdeki iletişim ve elektrik altyapılarının depremden daha az etkilenecek alanlara kurulması elzem. Ayrıca zemin yapısının da ne kadar etkili olduğunu yeniden gördük. Binalar verimli tarım arazilerine inşa edilmemeli. Zorunlu kalınırsa yumuşak zemin koşullarına uygun temel sistemleri seçilerek tasarlanmalı” dedi.
Geçmişteki yapısal kusurlar tekrarlanmamalı
Geçmiş depremlerden öğrenilen yapısal ve mimari kusurlara da izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Özdağ, “Örneğin binaların üst katlarının konut, giriş katlarının ise mağaza olarak kullanılması, yine giriş katlarından itibaren çıkma yapıların inşa edilmesi ve kat seviyesi birbirinden farklı bitişik nizam apartmanlar risk arttırıcı unsurlar olarak karşımıza çıkıyor” açıklamalarında bulundu.