23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Liman ve terminallerde ‘Siyah Kuğu’ alarmı

Bow of a red and teal cargo ship.

 Sigorta brokerliği ve risk yönetimi şirketi Marsh, bir ülkenin veya bölgenin altyapısında kritik rol oynayan liman ve terminaller için büyük risk oluşturabilecek “Siyah Kuğu” olaylarının liman risk yönetimindeki önemini ve liman faaliyetlerine olan etkisini inceliyor.

 Terör eylemleri, savaş, siber saldırılar ve doğal afetler gibi beklenmedik olayların “Siyah Kuğu Olayları” başlığı altında toplandığını belirten Marsh açıklamasında; öngörülmeleri ve yönetilmeleri zor olan “Siyah Kuğu” olaylarının güçlü risk yönetimi ve gelişmiş sigorta çözümleriyle yönetilebileceği ifade etti.  Olası “Siyah Kuğu” olayların sonrasında kritik önem taşıyan liman ve terminal faaliyetlerinin durma noktasına gelebileceğine dikkat çeken Marsh, bu olayların yatırımcı güvenini de doğrudan etkileyebileceğini vurguladı.

 Marsh, bir ülkenin veya bölgenin altyapısında stratejik rol oynayan liman ve terminallerin “Siyah Kuğu”olayları için benzersiz risk profilleri sunduğunu belirtirken beklenmedik risklerin çok büyük zararlara yol açtığına dikkat çekti. Marsh, ayrıca “Siyah Kuğu” durumsalları sonrasında bu liman ve terminallerin faaliyetlerini durdurma riskiyle karşı karşıya olduğunu bunun da yatırımcı güvenini zedeleyebileceğini duyurdu. Marsh açıklamasında, düşük bir olasılık olan “Siyah Kuğu” olaylarının yaşandığı takdirde büyük etki yaratacağı örneklerle ortaya konuldu. Aynı zamanda Marsh, “Siyah Kuğu” olaylarının güçlü risk yönetimi ve profesyonel sigorta çözümleriyle yönetilebileceğinin altını çizdi.

Zarar multi-milyonlar ile ifade ediliyor

Marsh, bir “Siyah Kuğu” olayının limanlar ve terminaller üzerindeki etkisinin doğru bir şekilde öngörülmesinin neredeyse imkânsız olmasına karşın, yapılacak bir ufuk taraması ve varsayım testinin kritik bir öneme sahip olduğu belirtti. Marsh’ın açıklamasında “Siyah Kuğu” riskiyle ilgili şu örnekler dikkat çekti: “2010 Eyjafjallajökull volkanı patlaması ve sonuç olarak ortaya çıkan kül bulutları gibi fiziksel bir fenomenin bilinen bir risk olduğunun ileri sürülebilecek olmasına karşın, bu olayın küresel seyahat üzerindeki muazzam etkileri ne öngörülmüş ne de bunun için plan yapılmıştır.

Yine aynı şekilde bir siyah kuğu olayı, 2003 yılında Güney Kore’yi vurmuş olan Maemi tayfunudur. Bu multi-milyon dolarlık zarar vakası, Busan Limanı’nın altyapısında önemli bir hasara neden olmuş ve mevcut altyapıya ve gemilere zarar vermiştir. 2015 yılında ise Çin’in Tianjin şehrindeki limanda depolanan tehlikeli kimyasallar nedeniyle meydana gelen patlamanın etkisi limanı aşmış, özellikle küresel çapta tedarik zincirini etkilemiştir.”

İşte tüm bu olası risklerden liman ve terminallerinin korunması ve kriz yönetiminin en iyi şekilde yapabilmesi için sigorta sektörünün büyük önem taşıdığını belirten Marsh “Siyah Kuğu” için risk yönetimi kriterlerini ise “Olaya hızlı bir şekilde cevap vermek üzere kritik aktiviteler düzenli olarak gözden geçirilmeli ve iş devamlılığı ile kriz planları birleştirilmeli, stratejik ve taktiksel seviyede uygulanmalı” şeklinde sıraladı.

Çözüm gelişmiş sigortalamada

Burning cargo ship in the port.

Limanlara ve terminallere yönelik potansiyel siyah kuğu olaylarını ele alabilmek için daha geniş şekilde ele alınmış poliçe şartnamesi ile hızlı hasar yönetimi gibi gelişmiş sigorta çözümlerine ihtiyaç duyuluyor. Söz konusu çözümlerin ise iyi yapılandırılmış bir risk yönetimi ve risk finansmanı stratejisi ile tamamlanmasının önemli olduğu vurgulandı. Öte yandan finansal çözümlerin oluşturulmasından önce, sigorta ve finans olanaklarının cevap verebilirliği ile birlikte kapsamlı analitik stres testlerinin yapılmasının da şart olduğu belirtiliyor. Bu analizin daha sonra özel sigorta ve finans çözümlerinin oluşturulması için risk iştahı ve risk toleransı ile kesiştirilmesi gerektiği açıklandı.

“Siyah Kuğu” olaylarının özellikleri  

 Nassim Nicholas Taleb’in 2007 yılında yazdığı “The Black Swan” kitabına göre bu olağanüstü olayların 3 karakteristik özelliği bulunuyor:

  • Olasılığı düşük,
  • Gerçekleştiğinde yıkıcı bir özelliğe sahip,
  • Tahmin edilmesi oldukça imkânsız (Ancak gerçekleştikten sonra daha az rastlantısal ve bir dereceye kadar daha öngörülebilir bir potansiyel risk olarak tanımlanır).

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER