Rusya‘da zorunlu otomobil sigorta sistemi OSAGO değişim geçiriyor. Rus İzvestiya gazetesinin haberine göre, en büyük yenilik yollara kurulan kameralarla OSAGO kontrolü yapılması olacak. İllk kez Eylül ayında başkent Moskova’da uygulamaya konacak sistemin sigortasız araçların tespitini kolaylaştırması bekleniyor.
Kamera yardımıyla OSAGO poliçesi bulunmadığı tespit edilen araçların sürücüleri ilk başta uyarı alacak. Ardından gerçek cezalar gelecek: 800 Ruble. Ceza az gibi görünse de araç kameraya her yakalandığında ceza kesilecek. Ancak bir günde en fazla bir ceza kesilebilecek. Yeni otomobillerin on günlük dokunulmazlığı var.
Sürücüleri bekleyen bir diğer yenilik Eylül ayında OSAGO poliçelerinin zamlanacak olması. Ortalama poliçe bedeli 5 bin 800 rubleden 7 bin rubleye yükseliyor. Motosiklet ve tüzel kişiliklere ait poliçelerin bedeli ise düşecek.
Hesaplama da değişiyor
Bonus Malus tabir edilen kazasızlık indirimi yeni düzenlemede poliçe süresince değil, her takvim yılı için hesaplanacak. Sigorta segmenti sayısı da 4’ten 50’ye çıkarılıyor. Bu segmentlerde tecrübeli ve tecrübesiz sürücüler için farklı katsayı uygulamasına geçilecek.
Rusya Maliye Bakanlığı ise kötü araç kullanan ve kazaya karışan sürücülere daha yüksek bedelli poliçe çıkarılmasını öngören bir teklif hazırlığında. Buna göre, dikkatli araç kullanan sürücüler daha düşük bedellerle sigorta yaptırabilecek.
Araçların kara kutusu olacak
Yaygınlaşması beklenen bir diğer yenilik araçlarda “kara kutu” sistemine geçilmesi. Araçlarda halihazırda kurulu bulunan ERA-GLONASS konumandırma sistemi sayesinde kazaların meydana geliş şekli ile ilgili daha çok bilgi edinmek mümkün hale gelecek. Trafik kazaları protokolünde “kara kutu” bilgilerine de yer verme uygulaması yakın gelecekte hayata geçebilir.
OSAGO sisteminin geleceğinde yer alması muhtemel bir diğer yenilik, akıllı telefon uygulamaları yardımıyla trafik polisleri olmadan da kaza tutanağı tutabilmek (europrotokol). Alfastrahovaniye gibi şirketler bu konuda oldukça mesafe kat etse de sistem ülkede henüz tam olarak kabul görmüş değil.
Kaynak: http://turkrus.com