22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Sigortanı yenilemeyi unutma MAĞDUR OLMA

Aralık ve Ocak ayları sigorta poliçeleri için yenilemelerin yapıldığı aylar. Bu dönemde gerek bireysel, gerekse kurumsal sigortalılar açısından sigorta poliçesini zamanında yenilemek hem güvencenin devamlılığını sağlamak hem de hasarsızlık indirimlerinden faydalanmak açısından oldukça dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Yeni yıl adından da anlaşılacağı üzere her konuda bir yenilenmenin yaşandığı, yeni plan ve projelerin yapıldığı bir dönemdir. Sigorta sektörü için de yılbaşı demek aynı şekilde yoğun olarak poliçe yenilemelerinin yapıldığı bir zamandır. Sigorta sektöründe özellikle kurumsal müşteri tarafında çoğunlukla aralık ayında başlayan yenileme dönemi ocak ayını da içine alan süre içinde gerçekleşir. Bir sigortalı için yıllık olarak yapılan sigorta poliçesinin zamanında yenilenmesi hem güvencenin devamlılığını sağlamak hem de ihtiyaç duyulan yeni teminatların eklenmesi açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Şemsiye Dergisi olarak biz de bu yenileme döneminde sigortalı bireylere ve şirketlere nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bazı küçük hatırlatmalar yapmak istedik.

Acentenize önemli görevler düşüyor

Yenileme dönemlerinde sigortalı kişiye olduğu kadar poliçeyi hazırlayan aracı kuruluşa da büyük görev düşüyor. Özellikle konusuna hâkim ve güvenilen bir acente ile yola devam etmek poliçe yenileme döneminde sigortalılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Çünkü aracı kuruluşun sigortalıya önereceği yenileme poliçeleri hem hasarsızlık indirimi almada hem de belirlenecek teminatların kapsamında oldukça etkili bir yer tutar. Bu nedenle yenileme yapılırken acente veya brokerinizin önerilerini dikkate alın. Eksik teminata dikkat edin Kurumsal müşteriler açısından yenilemelere bakacak olursak gözden kaçırılmaması gereken en önemli nokta eksik teminat konusu.

sigorta poliçe

Poliçede yazılı teminatlar her yenilemede yeniden şekillenebiliyor. Yenilemelerde dikkatli olmak, ihmal etmemek, yeni bir sigorta yaptırıyormuşçasına teminatları yeniden gözden geçirmek gerekiyor. Daha az prim ödemek için eksik sigorta yaptırmak ise olası hasar durumunda tazminatınızın eksik olması anlamına gelir. Bu nedenle hem sizin hem de sigorta acentenizin yenileme yaparken risk ölçümlemesi konusunda bir uzmandan destek alması oldukça önemli.

Yeni yatırımlarınızı poliçeye eklemeyi unutmayın

Yenilemede döneminde kurumsal şirketler açısından dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir konu ise yapılan yeni yatırımların veya alınan araç ve teçhizatların yenileme poliçelerine eklenmesi. Çünkü bir önceki yıl teminatlara dahil olmayan yatırımlar için risk durumu söz konusu olduğunda mağdur olmanız kaçınılmaz.

Zamanında yenileyen kazançlı çıkıyor

Poliçesini zamanında yenileyen tüketiciler özellikle hasarsızlık indirimini kaybetmezken, ek fiyat indirimi gibi bazı avantajlar da elde edebiliyor. Bu durum özellikle sağlık sigortalarının yenilenmesinde dikkat edilmesi gereken bir konu. Sigorta şirketleri sağlık sigortalarında sigortalılarına azami iyi niyet prensibine aykırı hareket edilmediği durumlarda ömür boyu yenileme garantisi verebiliyor. Bunun için de poliçe bitiş sürelerinin takip edilmesi ve vaktinde yenilemelerin yapılmasına dikkat edilmeli.

Maliyet kalemleri incelenmeli

Her konuda olduğu gibi poliçe maliyetleri de birçok sigortalı için belirleyici faktörlerin başında geliyor. Doğru teminatı doğru fiyata almak önemli. Bu nedenle satın alınacak poliçe çok iyi okunmalı ve gerekli gereksiz maliyetleri artıran kalemleri belirledikten sonra acentenizle değerlendirme yapmak gerekiyor. Bunun içinde bir önceki poliçenizle yenileme poliçenizi kıyaslamayı ihmal etmeyin.

Yenileme döneminde nelere dikkat edilmeli?

  • Poliçenizin yenileme döneminde öncelikle ihtiyaçlarınızı iyi belirleyin. Yenilenen poliçenizde poliçe şartlarının bir önceki yıl ile aynı olup olmadığını kontrol edin.
  • Ek ve özel şartları dikkatlice okuyun. Şirketlerin sunduğu yeni teminatları ve ürünleri inceleyin, eksik teminat olup olmadığına mutlaka bakın.
  • Poliçe yapılırken acente veya brokerinizin önerilerini dikkate alın. Size fiyatı artırıyor gibi gözükseler de bunun arkasında aslında sizi gelecekteki olası mağduriyetlerden koruma amacı olduğunu unutmayın.
  • Farklı branşlardaki risklerinizi bir araya getirmek için uygun paketler olup olmadığını öğrenin.
  • Sigortacınıza, sigortalanacak olan değerinizle ilgili olarak tam, doğru ve güncel bilgiler verin.
  • Eğer kurumsal sigortalıysanız iş kolunuza özel teminatların poliçenizde yer almasını sağlayın.
  • Kurumsal sigortalılığın sürekliliği adına, poliçe yenilemelerinde risk analizlerinizin tekrarlanmasına özen gösterin.
  • Tüm sigorta ürünleriniz için poliçe bitiş süresinden önce yenileme işlerimizi bitirin. Böylelikle şirketinizin size sunduğu avantajları ve hasarsızlık indirimlerini kaybetmemiş olursunuz.

Sigorta sektörü için aralık ve ocak aylarının hedef belirleme ve yenileme ayı olması açısından oldukça önemli olduğunu belirten Mert Grup Sigorta Genel Müdürü Özgür Özdemir, yenilemeleri gerçekleştirirken nelere dikkat ettiklerini şöyle anlatıyor: “Sigortalılarımızın özellikle geçmiş yıllara ait bir hasarsızlık indirimleri var mı ona bakıyoruz. Bunun yanında müşterilerimizin yaşadıkları bir hasar durumları varsa bu noktada aldıkları hizmetlerle ilgili memnuniyetlerini ölçümlüyoruz. Yine tüm bu koşullar sonucunda yenileme döneminde yola aynı şirketle devam edip etmeyeceklerine bakıyoruz. Böylelikle yenilemelerini gerçekleştiriyoruz.”

Özdemir, sigortalı bireylerin ve kurumsal şirketlerin yenileme döneminde nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bazı uyarılarda da bulunuyor. “Sigortalıların bu dönemde en çok dikkat etmeleri gereken konu kazanılmış haklarını kaybetmemeleri” diyen Özdemir, aynı zamanda bir önceki yıl aldıkları hizmetlerden memnuniyet durumlarını iyi ölçümlemeleri gerektiğini belirtiyor.

Yenilemelerde düşüş var

Özdemir, geçmiş yıllarla kıyaslandığında bu yıl yenileme oranlarında bir düşüş olduğuna da dikkat çekerek, şunları söylüyor: “Bunda yaşanan ekonomik sıkıntılarında etkisi var. Bu dönemde sigorta sektörüne gerek şirketler gerekse acenteler açısından baktığımızda genel algı mevcudu korumak yönünde. Tabi bizim grup olarak hedefimiz mevcudu koruyarak enflasyon oranında büyümek. Yenileme dönemlerinde sektörde ciddi bir rekabet yaşanıyor. Bu noktada bizde müşterilerimizi özellikle eksik sigorta konusunda uyarırız. Ağırlıklı olarak kurumsal firmalarla çalıştığımız için teminatlar oldukça önemli. Ama yenileme döneminde bu müşterilerimiz tabi ki daha düşük prim isteyebiliyor. Eksik sigorta ile ilgili müşterisini bilgilendirmeyen acentelerin günü kurtarmak için iş yaptığını düşünüyorum. Primi düşük gösterip müşterinin ihtiyacının altında ürün sunmak aslında karşındaki insanın güvenini kötüye kullanmaktır. Düşük prim diye eksik sigorta yaptıran günün sonunda bir hasar yaşandığında ciddi problem yaşar. Burada ise sorumlu kişi sigorta şirketinden ziyade acentedir. Çünkü müşterisini yeterli bilgilendirmemiştir.”

Yenileme döneminde risk analizleri yapıyoruz

Özdemir, özellikle yenileme dönemlerinde risk analizi yapan bir ekipleri olduğunu da belirterek, “Bu arkadaşlarımız her yenileme döneminde doğru kişiye doğru teminat verme konusunda çalışma yapıyorlar” dedi. Özdemir, özellikle konut sigortasında yenileme yaparken asistans teminatlarına bakmak gerektiğini belirterek, “Müşteriye sunulan teminatlarla ilgili çok iyi bilgilendirme yapmak lazım. Aynı şekilde işyeri sigortalarında da hasarsızlık indirimi çok önemli. Burada da yenileme yapılırken geçirmiş olduğu hasarlara göre bir değerlendirme yapılıyor. Yeni fiyat belirlenirken müşterinin moralitesi çok önemli. Yine sigortalıya ait yan ürünleri varsa kaskosu veya nakliyat gibi çapraz ürünleri toplamda yeni bir fiyatla değerlendirilir” diye konuştu. Sigorta şirketlerinin özellikle bu yenileme dönemlerinde sıkıntı yaşamamak için hasar departmanları kurduğunu belirten Özdemir, “Poliçesini 2020 yılı için tanzim ederken her acentenin sahte hasarlara karşı önleyici tedbirleri alması gerekiyor. Örneğin yangın poliçesi yapılırken teftiş yapan arkadaşlar genel anlamda yangın alarmı, yangın tüpü var mı gibi konulara bakıyor. Fakat burada şirketin finansal durumunun bile raporlanması gerekiyor. Bu sayede yenileme dönemlerinde sıkıntı yaşanmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Kasko poliçelerinde hasarsızlık çok önemli

Özellikle kasko, trafik sigortası ve konut sigortasında hasarsızlık indirimi büyük önem taşıyor. Poliçeler genellikle yıllık olarak yapılır, 1 yıl sonra tekrar yenilenmesi gerekir. Burada sigortalılara büyük indirim sağlayacaklardan biri de hasarsızlık indirimleridir ve bu indirim sigorta ettirenin takip etmesi gereken bir değişkendir. Poliçe süresi boyunca hasar almamak ya da küçük hasarları poliçeye yansıtmayarak tazminat istememek bu indirimi hak etmenizi sağlar. Sigorta şirketleri hasarsız müşterilerini daha çok memnun etmek ister ve süreklilik sağlanması için prim indirimi yaparlar. Hasarsızlık indirim oranı her yıl artar. Hasarsız geçirilen her yıl bu indirimin birikmesine neden olur. İndirim oranları da her sigorta şirketine göre farklılık gösterir. Bu oranlar ortalama yüzde 30 ile yüzde 65 arasında değişir. Uzun süre yenilenmeyen kasko poliçeleri hasarsızlık indirimini kaybeder.

ŞEMSİYE DERGİSİ / ARALIK 2019

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER