Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, alınması gerekli risk önlemlerinin alınması durumunda Türkiye’de sigortalanmayacak hiç bir tesisin olmadığını söylüyor. Çetin’e göre, sanayici ve sigorta şirketleri arasındaki sorun, sektörün geçmişteki yanlış fiyat politikası ve sigortalılara hatalı geri bildirim vermeleri ile de yakından ilgili.
ALP SÜER
Sanayiciler, bir süredir sigortacılardan şikayetçi; tesislerinin sigortalanması konusunda sigorta şirketlerinin çekimser davrandıklarına dikkat çekiyorlar. Özellikle, geçen yılın başında doruk noktasına çıkan ve basında da geniş yer bulan sanayici ve sigortacı tartışması bu yıl da sürüyor. Nitekim, 18 Mart’ta İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) düzenlenen “alacak sigortaları” konulu panelde açılış konuşmasını yapan İSO Genel Sekreteri Erdal Bahçıvan da sanayi sektöründeki tesislerin sigortalanması konusunda sigorta şirketlerindeki çekingenliğe işaret etmişti. Konu son olarak Güneş Sigorta’nın 15 Nisan’da Kocaeli Ticaret Odası’nda küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) yönelik düzenlenen “İşinizi Riske Atmayın” konulu toplantıda gündeme geldi. Toplantıda sunum yapan Güneş Sigorta yöneticileri, sigorta sektörünün sanayi sektörüne bakışı ve sanayi tesislerinde risk yöneminin önemi konusunda bilgiler verdi. Toplantının ardından SİGORTALI’nın sorularını yanıtlayan Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, “Gerekli önlemlerin alınması durumunda sigortalanmayacak hiçbir tesis yok” diyor.
GSYH’nin 35 katı teminat verdik
Çetin’e göre sanayici ve sigorta şirketleri arasındaki sorun, sektörün geçmişteki yanlış fiyat politikası ve sigortalılara hatalı geri bildirim vermeleri ile de yakından ilgili. “Geçmişte o kadar düşük fiyatlarla sigorta yapıldı ki, tüm şirket sahipleri, tesislerinin mükemmel olduğunu düşündü. Aslında öyle değildi” diyor Çetin. Türkiye’de bireylerden, iş yeri sahiplerine kadar bir çok kesimin riskleri üzerinde tuttuğunu ve sigortadan yeterince faydalanmadığını belirten Çetin, “Sektörün, 2012’de Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın 35 katı teminat verdiğini görüyüruz. Ancak, sektör daha çok teminat verebilme ve riskleri üzerine alarak sigortalıların kendilerini güvende hissetmesini sağlama potansiyeline sahip” diyor.
Ecza dolabı gibi yangın dolabı
Kocaeli Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda bir sunum yapan Güneş Sigorta Risk Mühendisliği Müdürü Yurdakan Tarhan’ın verdiği bazı çarpıcı bilgiler de bazı sanayi tesislerinde gerekli risk önlemlerinin alınmadığını gözler önüne seriyor. Tarhan, “Sözgelimi, bazı tesislerde ecza dolabı gibi kullanılan yangın dolapları gördük. Sabit su kaynakları yok. Ya da sabit su depoları var, ancak pompa düzenleri yok. Keza, tesislerde yaygın tüpleri var. Ancak, tüplerin bakımının yapılıyor olması gerekli. Bunlar merdiven altında biriktirilmiş ve tüm tesise dağıtılmamışsa hiçbir anlamı yok” diyor. Tarhan, işletmelerin risklerini yönetirken yangın ve iş güvenliği konusunda kurum kültürünün oluşmasının da önemine dikkat çekiyor.
DASK, sigorta şirketlerine alternatif ve rakip olmamalı
Güneş Siggorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, Kocaeli Ticaret Odası’ndaki toplantıda bir Güneş Sigorta acentesinin, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK), teminat kapsamının genişleyerek, sanayi tesislerindeki risklerin de teminat kapsamına alınması gerektiği tartışmalarıyla ilgili kaygısını dile getirmesi karşısında şunları söyledi: “DASK, doğru ve iyi çalışan bir kurum. Ancak, sanayi tesislerinin de dahil edilerek, teminat kapsamının genişlememesi ve sigorta şirketlerinin aldıkları diğer riskleri üstlenip bizlere rakip ve alternatif hale gelmemesi gerekli. DASK, sigorta şirketleri ile işbirliği yapması gereken bir kurum.”
Poliçenizi iyi okuyun acentenize danışın
Güneş Sigorta ve Kocaeli Ticaret Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen ve açılış konuşmasını Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Oktay Baltalı’nın yaptığı “İşinizi Riske Atmayın” konulu toplantıda Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altaner ve Güneş Sigorta Oto Dışı Sigortalar Grup Müdürü Paşa İsmet Altın da birer sunum yaptı. Risk konusunda bilgiler veren Altaner, sigorta sektörü açısından doğru risk analizi yapmanın ve kurumların gerçek ihtiyacını tespit etmenin önemine dikkat çekti. Altaner, sigortalıların da satın aldıkları poliçeleri iyi okumaları ve gerektiğinde acentelere danışmaları gerektiğini söyledi. Sektörde hasar gerçeğine dikkat çeken Paşa İsmet Altın, sigortalıların en kısa sürede hasar ihbarını sigorta şirketlerine yapmalarının, hasar tespitine gelen eksper ya da ekspertiz şirketlerine yardımcı olmalarının ve istenilen belgeleri ilgililere vermeleri gerektiğinin önemini vurguladı.