2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Sigorta sektörünün gelişimi için cesur adımlar atmaktan çekinmiyoruz

SEDDK kuruluşunun 3. yıl dönümünü önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin katıldığı etkinlikle kutladı. BES’e katılan 18 yaş altı çocuk sayısının 500 bini aşmasının da kutlandığı gecede Bakan Nebati ve SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu önemli açıklamalarda bulundular.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), kuruluşunun 3’üncü yıldönümünü ve BES’e katılan 18 yaş altı çocuk sayısının 500 bini aşmasını önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati‘nin katıldığı bir etkinlikle kutladı.

Sigorta Ekranı’nın da yerinde izlediği resepsiyonda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küresel ekonomide yaşanan sıkıntılar ile enerji ve emtia fiyatlarındaki artışa değinerek birçok ülkede son 50-60 yılın en yüksek enflasyon oranlarının görüldüğünü ve tedarik zincirlerindeki aksaklıkların yol açtığı sorunlara halen kalıcı çözümler bulunamadığını aktardı.

Nebati, Türkiye’yi her geçen gün daha sağlam bir temelde büyütmek ve vatandaşlara her bakımdan daha güvenli yarınlar sunmak anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek “Salgın döneminde dahi Türkiye üretimi, istihdamı artırmayı ve büyümeyi devam ettirdi. 2020’de büyümede pozitif ayrıştık. 2021’de yüzde 11,4 büyüyerek G-20 ülkeleri arasında en yüksek büyüme sağlayan ülke olduk. Küresel ekonomide resesyonun konuşulduğu 2022 yılındaysa ülkemiz, hayata geçirdiğimiz proaktif ve üretimi artırıcı uygulamalarla, güçlü büyüme performansını sürdürmektedir.” dedi.

Türkiye Yüzyılı programı kapsamında sürdürdükleri en önemli çalışmalardan birisinin “finansal mimari” alanında Türkiye’nin daha üst bir seviyeye çıkarılmasına yönelik çalışmalar olduğunu aktaran Nebati, “Tüm paydaşlarla bu husustaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Böylece, finansal piyasalarımızın dengeli, kapsayıcı ve sürdürülebilir şekilde gelişimini sağlamayı teminen sigorta ve özel emeklilik ile sermaye piyasalarımızın finans sisteminden aldığı payı artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

SEDDK güçlenerek çalışmalarını sürdürüyor

Genç bir kurum olmasına rağmen hızla büyüyen SEDDK‘nin daha da güçlenerek sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinin her geçen gün gelişmesi için tüm paydaşlarla birlikte çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Nebati, “Bakanlık olarak bu kurumu desteklemeye devam ediyor, sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinin gelişimine yönelik kararlı adımlar atıyoruz.” dedi.

Nebati, sigortacılık ve özel emeklilik konusunda hayata geçirilen düzenlemelere de değinerek “Ülkemize sağladığı stratejik katkıları gözeterek, sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörümüzü her zaman gündemimizin üst sıralarında tutuyor, gelişmesini desteklemek için cesur ve kararlı adımlar atmaktan çekinmiyoruz.” diye konuştu.

Yapılan düzenlemelerle vatandaşların BES’e dahil olma motivasyonunun önemli ölçüde arttığını ifade eden Nebati, “Halihazırda, Otomatik Katılım Sistemi ile beraber katılımcı sayımız 15 milyon seviyesine, fon büyüklüğümüz yaklaşık 420 milyar liraya ulaşmıştır. 1 trilyon liralık fon büyüklüğü hedefimize de her geçen gün emin adımlarla yaklaşacağımıza yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Nebati, DASK’ın kurulduğu yıldan itibaren gerçekleşen tüm depremlerde, hızla üzerine yükümlülüğü yerine getirdiğini, bugüne kadar 1,1 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirdiğini aktararak Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sayısının 11 milyona yaklaştığını kaydetti.

2005’te kurulan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından her yıl çiftçilere ve üreticilere önemli tutarda destek sağlandığını açıklayan Nebati, “TARSİM kapsamında geçen yıl 2,5 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirildi.” dedi.

Nebati, Sigorta Tahkim Komisyonu’na bu yıl yapılan başvuru sayısının 500 bine yaklaştığını belirterek 2019’da Türk Reasürans AŞ’nin kurulduğunu, 2021’de Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin hayata geçirildiğini hatırlattı.

Katılım Finans Kanunu çalışmaları sürüyor

Katılım esaslı sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün geliştirilmesi için yasal altyapıyı sağlamlaştırma hedefiyle Katılım Finans Kanunu üzerinde çalışmaların devam ettiğini aktaran Nebati, “Seçimden önce bunu bitirme hedefiyle yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu işi uzatmayacağız. Katılım Finans Kanunu’nun, ülkemizde katılım sektörünün gelişmesi ve sigortalılık oranının artmasında önemli katkıları olacağına inanıyoruz.” dedi.

Nebati, finansal okur yazarlığın artırılması ve sigorta bilincinin yükseltilmesi hususunda da adımlar atmaya devam edeceklerini söyleyerek “TARSİM teminat çeşitliliğinin artırılmasına destek veriyoruz, DASK‘ın kapsamına sel riskini de dâhil etme çalışmaları da sürüyor.” diye konuştu.

Sektörün yeşil dönüşüme sağlayacağı katkı önemli

Sigorta sektörünün yeşil dönüşüme sağlayacağı desteklere dikkat çeken Nebati, “Ülkemiz sigortacılık ve özel emeklilik sektörü de dijitalleşme sürecindeki gelişmeleri yakından takip ederek, dijital platformlara önemli yatırımlar yapmayı sürdürüyor. Sektörümüzün geliştireceği yenilikçi ürünlerle, mevcut potansiyeli daha da fazla harekete geçirebileceğine inanıyoruz. Bu süreçte, biz de Bakanlığımız ve SEDDK olarak sektörümüzün her daim destekçisi olmayı sürdüreceğiz.” açıklamalarında bulundu.

Sektör, ikinci büyük sektör olarak önemli fonksiyonlar icra ediyor

Etkinlikte konuşan SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün hızla büyümesi ve finansal sistemi içinde payının artması nedeniyle 2019 yılında İstanbul’un küresel finans merkezi olarak konumlandırma vizyonuna da bağlı olarak, sektörün daha dinamik ve proaktif bir anlayışla düzenlenmesini ve denetlenmesini sağlamak üzere kurulduklarını söyledi.

Eroğlu, SEDDK’nın kurulduğu günden bu yana sigortalıların korunması ile güvenilir, istikrarlı, uluslararası piyasalara entegre bir sektörün varlığını sağlama misyonuyla çalıştığını belirterek “Bankacılıktan sonra gelen ikinci büyük sektör olarak sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün sunduğu teminatlar, ödediği tazminat ve oluşturduğu fon birikimiyle çok önemli fonksiyonlar icra ediyor.” dedi.

Ekonomiye 230 trilyon teminat sağlandı

Sektörde hâlihazırda 70 şirketin faaliyet gösterdiğini aktaran Eroğlu, “Sektörlerimiz her geçen yıl istikrarlı büyümeye devam etmektedir. Son 10 yılda bileşik büyüme oranı yüzde 20 olarak reel bir şekilde enflasyonun üzerinde gerçekleşmiştir. Buradan altını önemle çizmek isterim ki üretim ve yatırıma dayalı Türkiye ekonomi modeli sayesinde ve Türkiye’nin krizlerden fırsat oluşturma yeteneği sayesinde pandemi dönemi de dahil olmak üzere ama özellikle son dönemdeki global durgunluğa rağmen ekonomimizdeki yüksek büyüme, sigorta sektörüne de olumlu yansımış ve 2022 yılında da sektörümüz önemli bir büyüme gerçekleştirmiştir. 2022 yılının yaklaşık 200 milyar TL üretimle tamamlanması öngörülmektedir. Toplam varlıklarımız 610 milyar TL’nin üzerinde, fon arzımız 500 milyar TL’nin üzerine çıkmış ve toplam ödenen tazminat tutarı 60 milyar TL’ye ulaşmıştır. Sektörümüz geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye ekonomisine yaklaşık 230 trilyon TL yani tarih safi milli hasılanın 32 katı teminat sağlamıştır.” açıklamalarında bulundu.

Sektörün ülkedeki güven ortamı ve taşıdığı potansiyel nedeniyle uluslararası sermayenin de teveccüh ettiği bir sektör olduğunu dile getiren Eroğlu, “Global düzeydeki bütün büyük oyuncular ülkemizde de faaliyet göstermektedir. Sektörümüzde uluslararası sermayenin bu kapsamda yüzde 58 mertebesindedir. Halihazırda oldukça da memnuniyet verici bir durum olarak içeriden de dışarıdan da yeni şirket kuruluş talepleri gelmektedir.” şeklinde konuştu.

Reformlar sektörün gelişimi için önemli

18 yaş altındaki çocuklar için başlattıkları BES uygulamasının çok büyük ilgi gördüğünü söyleyen Eroğlu, “2022 Kasım ayı sonu itibarıyla 18 yaş altı katılımcı sayısı 552 bin kişiyi aşmış ve fon büyüklüğü 2,5 milyar TL’yi geçti.” dedi.

Eroğlu, son 20 yılda sektörün büyümesinde ve gelişmesinde reformların önemli katkılar sunduğuna dikkat çekerek SEDDK‘nin kuruluşunun da en önemli kilometre taşı olduğunu belirtti. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin gelecek dönemin en belirleyici riskleri arasında olduğunu vurgulayan Eroğlu, doğal afetlerin sadece hasar yaratmakla kalmadığını aynı zamanda ekonomik büyümeyi de baltaladığını ifade etti.

Bakım ve sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyacın artarak devam ettiğinin altını çizen Eroğlu, sigorta güvencesinden yoksunluğun ülke ekonomilerine ciddi yükler getirdiğini belirterek “Tüm paydaşlarla birlikte sektörü büyütmek ve penetrasyon oranını artırmak üzere çalışıyoruz. Bu amaçla öncelikle 26 milyon araç sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasına tüm taraflar için sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla trafik alanındaki yapısal çözümlerimizi kamuoyuyla paylaştık. Zorunlu trafik sigortasında amacımız sürücü davranışlarının etkin yönteminin sağlanması yoluyla hasar maliyetleri ve en nihayetinde sigorta primlerini aşağı çekerek, 26 milyon sigortalının üzerindeki yükü hafifletmektir. Sigorta, acente, sigorta şirketleri ve sigortalılar olmak üzere tüm taraflar için sürdürülebilir bir ortam sağlamaktır. Diğer çok önemli hedefimiz ise tabiatıyla penetrasyon artırmaktır. SEDDK olarak yaşadığımız konjonktürün mevcut ve gelecek risklerinin farkındalığıyla yapısal çözümler üretmeye, en temel gündemimiz olan penetrasyon oranımızı artırmaya ve daha fazla insanımızın sigorta ve bireysel emeklilik sistemini sağladığı güvence ve koruma kapsamının altına almaya odaklandık. Biliyoruz ki ülkemiz dünyanın 20 büyük ekonomisi arasında olmasına rağmen, sigorta sektörümüz dünya sıralamasında 38. sırada yer alarak ekonomik potansiyelimize uygun yerde değil. Bu amaçla sektörümüzün hak ettiği yere ulaşması için tüm paydaşlarımızla birlikte çaba göstermek üzere iş planımız üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından, BES’te 18 yaş altı çocuk sayısının 500 bini aşması sebebiyle kurulan BES Hatıra Ormanı’nın sertifikası Bakan Nebati ve SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu tarafından, sisteme katılan 500 bininci çocuk olan Masal Tiryaki ve SEDDK kamu spotunda oynayan Aras Özkadı‘ya verildi.

Sigorta Ekranı’ndan izleyebilirsiniz:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER