22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Servet Gürkan: Sigortacılar siber riski daha çok anlatmalı

Sigorta sektörünün duayen isimlerinden Servet Gürkan, Sosyal medya devi Facebook’un kullanıcı verilerini korumadığını gerekçe göstererek, Sigortıcaların özellikle küçük işletme sahiplerine siber riski daha çok anlatmaları gerektiğine dikkat çekti.

Sigorta sektörünün duayen isimlerinden Gürkan, http://servetgurkan.com isimli blok’undan yayınladığı makalesinde “Siber suçlar ve siber sorumluluk sigortası ile ilgili bilinç, küçük bir işletme sahibinin risk altında olduğunu anlaması ve bu riski fark etmesiyle başlar” diyor.

Sigorta sektörünün duayen isimlerinden Gürkan’ın, uluslar arası medyadan alıntılar da yaptığı makalesi şöyle:

Sosyal medya devi Facebook’un kullanıcı verilerini korumadığı için şiddetli eleştirilere maruz kalmasına neden olan veri skandalı, dünya medyasında son haftaların en dikkat çeken haberlerini oluşturdu.

BBC News’e göre, 87 milyon kadar Facebook kullanıcısına ait verilerin Cambridge Analytica siyasi danışmanlık şirketi ile uygunsuz bir şekilde paylaşıldığı ortaya çıktı.

Erken uyarı işareti

Artan tepkilerin, “#DeleteFacebook” hareketinin tüketicilerin platform tarafından toplanan ve potansiyel olarak başkalarıyla paylaşılan veri miktarının büyüklüğünün farkına varmalarını sağlaması ile başladığı belirtiliyor.  Ancak, sigortacılar bu skandalın tüketici bilincini artırmasının yanı sıra, müşteri bilgilerinin ele alınması ve korunması konusunda da işletmelere bir erken uyarı işareti olarak hizmet etmelidir diyorlar.

Birçok küçük işletmenin siber güvenlik açıklarını hafife aldığı zaten bilinmekte. Insureon’un yaptığı yeni araştırmalar, küçük işletme sahiplerinin yüzde 82’sinin veri ihlali riskiyle karşı karşıya olmadığını söylediğini ortaya koydu. Aynı ankette, dörtte üçten fazlasının, kendilerini bir veri ihlaline karşı korumak için tedbirleri olduğunu ve yüzde 74’ünün de siber sorumluluk sigortası olmadığını kabul ettiği ortaya çıktı.

Farkındalık gelişmeli ve artmalı

Araştırma şirketi yöneticileri, sigorta sektörüne yaptıkları açıklamalarda, “Facebook’taki bu gelişme ile ilgileniyor olsalar bile, çoğu küçük işletme sahibinin şirket verilerinden çok kendi kişisel verileriyle ilgili endişeleri olduğunu tahmin edebiliyor ve bir çoğunun bu sorunun işlerinde yaratacağı potansiyel tehlikeyi hiç düşünmediğini tahmin edebiliyoruz” demektedirler. Bununla birlikte, veri gizliliği ve güvenliğinin kamunun dikkatini çekecek bir noktaya gelmesiyle, küçük işletme sahipleri arasındaki farkındalık da gelişmeli ve artmalıdır.

“Umarız bu işletmeler, bu tür risklerin gerçekleşebildiğinin farkındadırlar. Çünkü Siber suçlar ve siber sorumluluk sigortası ile ilgili bilinç, küçük bir işletme sahibinin risk altında olduğunu anlaması ve bu riski fark etmesiyle başlar. İnsanların bu riski anlaması gerçekten çok önemli.”

Şirket bilgileriniz üçüncü kişilerin eline geçerse

Araştırma sonuçlarına göre, İnsanların “Siber” etrafındaki sorunları anlaması ve onlara riskleri anlatabilmek için sigorta endüstrisi tarafından yapılması gereken daha çok iş var. Küçük işletme sahiplerinin, bunun günümüzde iş yapmanın bir riski ve ayrılmaz bir parçası olduğunu anlamasına yardımcı olacak bir topluluk olarak yapmamız gereken çok fazla eğitim ve farkındalık oluşturma olduğunu düşünüyorum. Bir işletmenin üretim formüllerinin, maliyet hesaplarının, satış ve fiyat politikalarının ve müşteri portföy bilgilerinin Siber suç işlenerek kötü niyetli üçüncü kişilerin eline geçmesi, o işletme için ne büyük bir risktir. Hem o işletmeye hem de ilgili sektöre dolayısı ile de ülke ekonomisine büyük zarar verecektir.

Tabii her konuda, her yerde ve her zaman eğitim, bilgilendirme ve bilinç oluşturma hepimizin en doğal insanlık görevidir. Özellikle ülkenin zarar görmesi ve geri gitmesi riski doğuracak tehlikelerin toplum tarafından önceden bilinmesi toplumun ve dolayısı ile ülkenin bu risklerden korunmasını hem de Sigorta bilincini geliştirerek Sigorta ihtiyacının artmasını ve böylece sigortacılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER