30 Ekim 2024, Çarşamba
spot_img

Sigorta yoksa ruhsat iptal

Başta akaryakıt istasyonları olmak üzere yanıcı, patlayıcı madde üreten, kullanan, satan tüm işyerleri, 1 Ocak’tan itibaren zorunlu sigorta yaptıracak. Sigortası olmayanın ruhsatı iptal edilecek. Tespit edilen şirketlere ihbar mektupları gönderilmeye başlandı.

akaryakitBaşta akaryakıt istasyonları olmak üzere tehlikeli maddeleri üreten, kullanan, satan tüm işletmelere yönelik zorunlu sigorta uygulaması, 1 Ocak itibariyle başladı. Sigorta yaptırmayan işyerlerinin faaliyet ruhsatları iptal edilecek.

Hazine, 2014’ün Ekim ayında bir yönetmelik yayınlayarak, tehlikeli maddeler sorumluluk sigortasını yaptırmak zorunda olan işyerlerinin, 1 Ocak 2015 itibariyle denetleneceğini ve sigorta yaptırılmaması halinde faaliyet ruhsatının iptaline kadar varan ağır cezai yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Uygulama, 1 Ocak itibariyle de başladı.

Yeni düzenleme, başta Türkiye genelindeki 13 bin akaryakıt istasyonu ile birlikte yanıcı, patlayıcı madde üreten, taşıyan, satan; kimyadan boya sanayine kadar farklı sektörlerde yaklaşık 60 bin işletmeyi yakından ilgilendiriyor. Tahminlere göre de zorunlu olan tehlikeli maddeler sorumluluk sigortasını, 13 bin akaryakıt işletmesinden sadece yüzde 10’u yaptırırken; diğer sektörlerde ise binlerce işletme sigortasız faaliyet gösteriyor.

İHBAR MEKTUBU GÖNDERİLİYOR

Tehlikeli maddeler sorumluluk sigortası ise riskli işyerlerinde meydana gelebilecek patlamalar sonucunda, üçüncü kişilerin uğrayacakları hem maddi hem de vefat, sakatlık gibi bedeni zararları karşılıyor. Ruhsat aşamasında sorumluluk sigortasının yaptırılması ve her yıl da yenilenmesi zorunlu olmasına rağmen, binlerce işletme ruhsat alırken sigortayı yaptırıyor, sonrasında ise ya yenilemiyor ya da poliçeyi iptal ettiriyor.

Yeni uygulamanın başlamasıyla birlikte de sigortacılar, bugüne kadar gerek sigortasını yaptıran gerekse de ruhsat almak için sigorta yaptırıp da yenilemeyen ya da iptal ettiren tüm işletmelerin bilgilerini çıkartarak, bir merkezde topladı. 1 Ocak’tan itibaren de bu işletmelere, “Tehlikeli maddeler sorumluluk sigortanızı yaptırın, yoksa hakkınızda cezai işlem uygulanacak” şeklinde ihbar mektupları yollanmaya başlandı. 1 Ocak’tan bu yana sadece 10 gün içinde sigorta süresi dolan 5 bine yakın işletmeye uyarı mektubu gönderildi.

RUHSAT İPTALİ GÜNDEMDE

Sigortacılar, poliçe süresi biten ya da daha önce sigorta yaptırıp da yenilemeyen işletmelerden tespit edebildiklerine her ay ihbar mektubu yollanacağını ve bu yıl içinde yaklaşık 40 bin işletmeye sigorta yaptırılması için mektup gönderileceğini belirtiyor.
İhbar mektubu gönderilen işletmeye ise sigorta yaptırması için bir aylık süre tanınacak. Bu süre içinde zorunlu sigorta yapılmazsa valiliklere, belediyelere ve ilgili kamu kurumlarına işletmenin sigortasız faaliyet sürdürdüğü, ruhsatının iptal edilmesi yönünde bildirimde bulunulacak. Ruhsat veren veya denetimi yapan kamu kurumu gerekli önlemleri almaz ise bu kurumlar hakkında da yasal işlem başlatılacak.

Primler, bin ila 10 bin lira arasında

Zorunlu olan tehlikeli maddeler sorumluluk sigortasının primlerini, sigorta şirketleri serbestçe belirliyor, sigorta teminatlarını ise Hazine açıklıyor. 1 Ocak’ta yeni uygulamanın başlaması ile birlikte Hazine, sigortanın teminat limitlerinde de değişiklik yaptı. Buna göre, satış hasılatı 325 bin liraya kadar olan işletmelerde maddi teminat 58 bin lira, kaza başına vefat tazminatı ise 1 milyon 450 bin lira olurken, bu işletmelerin sigortaya ödeyecekleri ortalama prim 700 lira civarında.

Satış hasılatı 325 bin ile 1 milyon 300 bin arasında olan işletmelerde ise maddi teminat 116 bin lira, kaza başına vefat tazminatı 2 milyon 900 bin lira olarak belirlendi. Bu işletmelerin ortalama primi ise bin lira. Satış hasılatı 1,3 milyon ile 6,5 milyon arasında olan işletmelerin sigorta teminatları ise maddi 232 bin lira, kaza başına vefat tazminatı 5 milyon 800 bin lira olacak ve ortalama prim 2 bin 600 lira civarında. Satış hasılatı 40 milyondan yukarı olan işletmelerde ise maddi teminat 1 milyon 740 bin lira, kaza başına vefat teminatı 17 milyon 400 bin lira olarak belirlenirken, ortalama prim 10 bin lira civarında.

Kaynak: patronlardunyasi.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER