19 Kasım 2024, Salı
spot_img

“Sigorta yaptıran çiftçiler endişelenmesin”

hasan cebiManisa’da meydana gelen don, dolu, sel ve rüzgârdan zarar gören çiftçilerin bahçelerinde geçici hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Sigorta yaptıran çiftçilerin endişelenememesi gerektiğini belirten Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, hiçbir üreticinin mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Manisa’da meydana gelen don, dolu, sel ve rüzgârdan zarar gören çiftçilerin bahçelerinde 2014 yılı geçici ekspertiz çalışmaları tamamlandı. Önümüzdeki ay içerisinde kesin zarar tespit çalışmalarına başlanacağını ifade eden Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Manisa Bölge Müdür Yardımcısı Müjdat Çubukçu, “İl Müdürlüğümüzün desteğiyle 85 eksper arkadaşımız geçici hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Önümüzdeki ay da kesin hasar tespit çalışmalarına başlanacaktır” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bu konuda her türlü görevin yerine getirildiğini ifade eden Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise gerekli mevzuatlar çerçevesinde her türlü iş ve işlemlerin İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan teknik personeller tarafından yapıldığını açıkladı. Çebi, hasar tespit çalışmaları ile ilgili konularda TARSİM Bölge Müdürlüğü ile her zaman bilgi alışverişi içerisinde olduklarını belirtti.

“Üreticilerimize yüzde 50 hibe desteği sunuyoruz”
Afet risklerine karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayan Çebi, “İl Müdürlüğü olarak üreticilerimizin dolu riskinden korunmaları için file örtü sistemi, don riskinden korunmaları için de sisleme ve rüzgâr pervane sistemi kurmalarını öneriyoruz. Bu sistemlerin kurulması için üreticilerimize Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yüzde 50 oranında hibe desteği sunuyoruz. Bu desteklemelerden faydalanmak isteyen üreticilerimizin mutlaka Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yaptırmaları gerekiyor” dedi.

Zarar gören hiçbir üretici mağdur edilmeyecek
Ürününü sigorta yaptıran çiftçilerin endişeye kapılmamaları gerektiği ve hasar tespit çalışmaları neticesinde hiçbir üreticinin mağdur edilmeyeceğini belirten Çebi, poliçelerin prim ödemeleri sırasında dolu için yüzde 50, don için yüzde 67 oranında devlet desteği sağlandığını söyledi. Yine afete karşı önlem alan çiftçilere dolu için yüzde 50, don için yüzde 25 prim indiriminin ise TARSİM tarafından uygulandığını kaydeden Çebi, “Prim ödemeleri sırasında üreticilerimiz, poliçenin yüzde 25’ini peşin, geri kalan prim borçlarını ise ürünlerini hasat ettikten sonra bir ay içerisinde ödüyor” şeklinde konuştu.

Bu desteklemelerden ve uygulamalardan faydalanmak isteyen üreticilere İl Müdürlüğü ve TARSİM olarak gerekli her türlü desteği sağladıklarını ve sağlamaya da devam edeceklerini vurgulayan Çebi, “Tüm bu uygulamalar neticesinde üreticilerimizin tarım sigortalarını düzenli ödemeleri ve ürünlerini risklerden korumak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yüzde 50 hibe desteği sunduğu sistemleri yaptırmaları gerekiyor. Tüm üreticilerimizin ürünleri bol kazançları bereketli olsun” dedi.
AJANS MANİSA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER