23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Sigortası olanların yüzde 90’ı sigortalı olmaktan memnun

Sigorta ve Emeklilik Konferansı ’nda “Sigorta Tutum ve Davranış Araştırmasının ön sonuçlarını açıklayan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, özel sigortası olan bireylerin yüzde 90’ının sigortalı olmaktan memnun olduğunu söyledi.

SİGORTAMEDYA / ALP SÜER

Her yılın mayıs ayının son haftası kutlanan Sigorta Haftası bu yıl da 27 Mayıs’ta kutlanmaya başladı. Bu yıl 8’incisi kutlanan haftanın, Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) çabalarıyla önceki yıllardan farklı olarak daha renkli geçtiğini söylemek mümkün. TSB dün de ‘Sigorta ve Emeklilik Konferansı’ düzenledi. Son zamanların güncel konularından ‘iklim değişikliği’ ve ‘yaşlanma olgusu’nun işlendiği konferansta açılış konuşmasını yapan TSB Başkanı Can Akın Çağlar, sunumunda sokaktaki insanın sigortayı nasıl algıladığı ile ilgili ‘Sigorta Tutum ve Davranış Araştırması’nın ön sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. 14 il ve 1.804 kişi ile gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, özel sigortaya sahip bireylerin yüzde 90 gibi ezici çoğunluğu sigortası olduğundan dolayı memnun. Araştırmanın detaylı sonuçları da eylül ayında kamuoyu ile paylaşılacak.

Sigorta ve Emeklilik Konferansı

Sigorta sektörü olmasa yatırım olmaz

Sunumunda sokaktaki insanın sigortaya bakışı dışında, sektörün Türkiye ekonomisine katkılarından da bahseden ve sektörün GSYİH içindeki payının da artırılması gerektiğini belirten Çağlar, “Milyarlarca liralık yatırımların arkasında sigorta olmasa bu yatırımlar olmazdı” dedi. Diğer açılış konuşmasını yapan konuşmacılardan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, son yıllarda acentelerin kendilerini büyük ölçüde geliştirmeye başladıklarının ve üniversite mezunu acente oranının yüzde 60’a ulaştığının altını çizerken, Sigorta ve Denetleme Kurulu Başkanı Mete Güler, sigorta ve emeklilik sektöründe istikrarın sürdüğünü vurgulayarak, Kurul’un sektörü denetleme faaliyetleri ile ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi.

Basına büyük görev düşüyor

Sigorta ve Emeklilik Konferansı
Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı

Son açılış konuşmasını yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı da sigorta konusunda toplumu bilinçlendirme faaliyetlerinin önemine dikkat çekerek, bu konuda basına da büyük görev düştüğünü vurguladı.

Potansiyeli artık kullanalım

Açılış konuşmalarının ardından “İklim Değişikliği ve Doğal Afet Riskleri” konulu bir panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü yapan Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Genç, sektörde potansiyel sözcüğünün 20 yıldır konuşulduğunu hatırlatarak, “Artık, potansiyeli kullanmamız; potansiyel nasıl harekete geçirilir bunun formülünü bulmamız lazım” dedi. Panelistlerden AFAD Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Yusuf Aysu, katılımcıları olması muhtemel afetler üzerinde yapılan çalışmalar ve doğal afet analiz sistemleri hakkında bilgilendirirken, Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik ise olası bir İstanbul depreminin en çok küçük ve orta ölçekli şirketleri etkileyeceğine dikkat çekerek, söz konusu işletmelerin mali hasarlarının karşılanmasının yanında pazar ve iş kaybının telafisinin önemli olduğunu söyledi. Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr. Şükrü Ersoy, “İklim Değişikliğinin Etkileri ve Sonuçları” konulu bir sunum yaparken, SAİK Başkanı Levent Korkut da afetlerle ilgili üst kurul oluşturulması ve afet yönetiminin risk yönetimine dönüşmesi gerektiğini söyledi.

BES’te 100 bin TL yetmez daha fazla tasarruf edelim

Konferansın TOBB Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Kılıç moderatörlüğünde düzenlenen “Yaşlılıkta Bakım ve Tamamlayıcı Emekliliğin Önemi” başlıklı panelinde konuşan AvivaSA Hayat ve Emeklilik CEO’su Fırat Kuruca, BES’te emekli olan bireylerin ortalama 100 bin TL birikime sahip olduklarını belirterek, “Bireylerin yaşam standartlarını sürdürmeleri ve yaşlılıkta bakımla ilgili olası risklere hazırlanması için daha fazla tasarruf etmeleri gerekli” dedi. Diğer panelistlerden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Genel Müdürü Önal İnaltekin ile Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Emine Özmete, yaşlılıkta bakım ve bakım sigortaları ile ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nagihan Durusoy da “Mavi yakalıların emeklilik beklentileri ve emeklilik sonrası deneyimleriyle ilgili olarak yaptıkları araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Bakım sigortası geliyor

İkinci panelin moderatörlüğünü yapan TOBB Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Kılıç, bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen ‘Yaşlılık Şürası’ kapsamında düzenlenen Çalıştayda yaşlılık bakım sigortasının da ele alındığını söyledi. Çalıştay sonuçlarının henüz kamuoyu ile paylaşılmadığını belirten Kılıç, sigortanın primli mi yoksa SGK kapsamında mı olacağının henüz netlik kazanmadığını ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER