Türkiye Sigorta Birliği (TSB), 2018 ikinci çeyrek mali sonuçlarını açıkladı. Sigorta sektörünün üstlendiği tazminat tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,1 artışla 13,3 milyar TL’den 15,6 milyar TL’ye ulaştı.
Türkiye Sigorta Birliği’nin(TSB) üye şirketlerden derlediği verilere göre 2018 yılının ikinci çeyrek itibarıyla teknik ve mali sonuçları açıklandı. Buna göre sigorta sektörünün üstlendiği tazminat tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.1 artışla 13.3 milyar TL’den 15.6 milyar TL’ye ulaştı. Öte yandan 2017 yılının ikinci çeyreğinde 33,8 milyon olan sigorta poliçe adedi ise bu yıl yüzde 11 artarak 37,5 milyona ulaştı.
Açıklamada, hayat ve hayat dışı sigorta oranlarının yanı sıra katılım ve reasürans ile emeklilik şirketlerinin aktif büyüklüğüne de yer verildi. Buna göre sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin aktif büyüklüğü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4 artışla 164,8 milyar TL, toplam öz sermaye büyüklüğü ise 21,2 milyar TL olarak gerçekleşti.
Sektör ilk 6 ayda büyüdü
Açıklamada, 2018 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 büyüme oranı ile büyümeye devam eden ülke ekonomisine paralel olarak sektöründe büyümesini ilk altı ayında sürdürdüğüne dikkat çekilirken, “Bu çerçevede ilk altı ayda, hayat sigortaları toplam prim üretimi yüzde 16,3 artışla 3,8 milyar TL’ye ulaşmıştır. Hayat dışı sigortalar, karayolu zorunlu mali mesuliyet sigortasındaki riskli sigortalılar havuzundan alınan ve mükerrerliğe sebep olan endirekt üretim hariç bırakıldığında prim üretiminin yüzde 15,2 artışla 22,8 milyar TL’ye ulaştığı görülmektedir. Böylece, toplam prim üretiminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 büyüme göstermiş ve prim üretimi 26,6 milyar TL’ye çıkmıştır. Hayat branşında önceki dönemlerdeki yüksek büyüme oranlarında etkili olan kredi hacminin durağan hale gelmesi hayat branşındaki büyümeyi sınırlı tutmuştur” denildi.
BES’te fon büyüklüğü 85.9 milyara ulaştı
Açıklamaya ayrıca, Bireysel Emeklilik sistemine ilişkin en son verilere de yer verildi. BES’te fon büyüklüğü de devlet katkısı dâhil 85,9 milyar TL’ye ulaşırken, 2017 yılında başlatılan otomatik katılım uygulamasıyla 5 Ekim 2018 tarihi itibarıyla sisteme giren çalışanların 5 milyonu sözleşmelerini devam ettirdi. Otomatik katılımın fon tutarı 3,9 milyar TL seviyesine ulaştı. Açıklamada konu ile ilgili şu bilgiler yer aldı: “Katılım sigortacılığında faaliyet gösteren yedi şirketin toplam prim üretimindeki payı yüzde 3,4’e ulaşmış olup, toplam prim 940 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerimizin aktif büyüklüğü geçen yılın aynı dönemine göre %19,4 artışla 164,8 milyar TL, toplam öz sermaye büyüklüğü ise 21,2 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bireysel Emeklilik Sisteminde katılımcı sayısı 5 Ekim 2018 tarihi itibarıyla 7 milyona, fon büyüklüğü de devlet katkısı dâhil 85,9 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2017 yılında başlatılan otomatik katılım uygulamasıyla 5 Ekim 2018 tarihi itibarıyla sisteme giren çalışanların 5 milyonunun sözleşmelerinin devam ettiği görülmekte olup, otomatik katılım fon tutarı ise 3,9 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.”