Cumhuriyet Üniversitesi Sigortacılık Bölümü Öğretim Görevlisi Fuat Çamlıbel’in hazırladığı ‘Sigorta Verilerinin Bulanık Veri Madenciliği ile Analizi’ isimli makalede, sigorta verileri kullanılarak yapılan veri madenciliğinin, sigorta şirketlerinin teknik kârlılıkları olumlu yönde etkileyeceği kaydedildi.
Günümüzde, sigorta şirketleri için ‘hasar/prim oranları’nı düşürmek ve teknik kârlılığı artırmak büyük önem taşıyor. Bu konuda da bilim insanları ve aktüerler çeşitli yöntemler üzerinde çalışıyor. Cumhuriyet Üniversitesi Sigortacılık Bölümü Öğretim Görevlisi Fuat Çamlıbel’in hazırladığı ‘Sigorta Verilerinin Bulanık Veri Madenciliği ile Analizi’ isimli makalede, sigorta verileri kullanılarak yapılan veri madenciliğinin, sigorta şirketlerinin teknik kârlılıkları olumlu yönde etkileyeceği kaydedildi.
Risk primini hesaplamak artık kolay
Çamlıbel’in, Yrd.Doç.Dr. Ali Rıza İnce ve Doç. Dr. Mehmet Ali Alan hazırladığı ve Eurasian Business & Economics Journal‘ın 2017 yılı 12. Sayısında yayımlanan makalede, bulanık veri madenciliği yöntemiyle sigorta verileri kullanılarak veri madenciliği yapıldığı belirtilerek, sigorta şirketlerinin aktüerya bölümlerinin, aracın motor kapasitesi, yaşı, rengi gibi araç özelliklerini de dikkate alarak risk primini hesaplayabilecekleri kaydedildi.
Amerika ve Avrupa’da veri madenciliğinde yeni pazarlama stratejileri geliştirdiğini ifade eden Fuat Çamlıbel, çalışmaların sadece Kasko ile sınırlı olmadığını, hayat ve hayat dışı dallarda da devam ettiğini söyledi. Yayımlanan makale, Türkiye’de bu alanda yapılan ilk çalışma olduğu için büyük önem taşıyor.