2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Sigorta Şirketlerinden, G20’ye çağrı: Fosil yakıt teşviklerini kaldırın!

Dünya’nın en önemli sigorta şirketleri ve yatırımcıları 4 ve 5 Eylül 2016 tarihleri arasında Hangzhou, Çin’de gerçekleşecek G20 kapsamında, fosil yakıt teşviklerinin terk edilmesine dair bir çağrı yaptı. G20 zirvesi geçtiğimiz yıl Türkiye’de düzenlenmişti.

1.2 Trilyon Dolar varlığı yöneten çok uluslu sigorta şirketleri, G20 ülkelerine, 2020 yılına kadar fosil yakıt teşviklerinin kaldırılması yönünde karar almaları yönünde çağrıda bulundu

fosil yakiti

Dünyanın en büyük sigorta şirketleri arasında olan Aviva, Aegon NV ve MS Amlin, Sigorta Uzmanları Enstitüsü ve Open Energi ile birlikte ortak bir bildiri yayınladı ve Hükümetleri, kömür, gaz ve petrol desteklemenin riskleri konusunda uyardı.

Overseas Development Institute (ODI) ve Oil Change International’nın (OCI) yaptığı araştırmaya göre, G20 ülkeleri her yıl, 444 Milyar Dolar fosil yakıt teşviklerine harcıyor. G20, 2009 yılından fosil yakıtları terkmeye yönelik karar alıyor ama fosil yakıtlara teşviklerin terk edilmesi için henüz bir tarih üzerinde uzlaşılmadı.

Dünyanın en büyük sigorta şirketleri, yayınladıkları ortak bildiri ile G20 liderlerini geçmiş yıllarda sadece sözde kalan kalan fosil yakıtları terk etme kararını bir takvime oturmaya çağıran bir bildiri yayınladı. Bildiriye göre, fosil yakıt teşvikleri ülke ekonomilerine zarar veriyor.

mark wilson

AVİVA CEO’su Mark Wilson “İş hayatında karlılık bir zorunluluktur. Ancak, eğer sürdürülebilir ve daha uzun vadeli sosyal değerler yaratabilirsek, iş hayatına devam edebiliriz. İklim değişikliği, hem iş hayatı hem de toplum için risklerin en büyüğünü oluşturmaktadır. Bu riskler, enerji pazarını bozan fosil yakıt teşvikleri ile daha da büyümekte. Fosil yakıt teşvikleri sürdürülebilir değil” şeklinde konuştu.

Ülkeleri, tam da bu sebeple karbon destekleyici politikaları terk etmeye çağırıyoruz diyen Mark Wilson, “Fosil yakıtlara teşvik vermek yerine, Enerji teşvikleri, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde de belirtiliği gibi, sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan daha sürdürülebilir bir gelecek için kullanılmalı.” dedi.

ODI’da teşvikler üzerine çalışmalar yürüten araştırmacı Shelagh Whitney ise “Bu teşvikler iklim değişikliğini hızlandırıyor. Eğer, Paris İklim Zirvesi’nde ortaya konulan 2 C hedefini tutturmak isteniyorsa, ülkeler hızlı bir biçimde ekonomilerini karbonsuzlaştırma programı başlatmalılar. Bu yüzden, G20 ülkelerinin enerji bakanlarının Paris İklim Anlaşması olmamış gibi davranıyor olması büyük hayal kırıklığı yaratıyor.

Finans sektörü fosil yakıtlardan uzaklaşmanın öneminin farkında, ülkeler bu konuda adım atmayan bir tek kendilerinin kaldığını fark etmek zorundalar” dedi.

Sigorta Şirketlerinin G20 zirvesine katılım gösteren hükümet yetkililerine yönelik hazırladığı, “Fosil Yakıt Teşviklerini 2020 yılına kadar kaldırın” çağrısının İngilizce orjinal metnine buradanulaşabilirsiniz.

Kaynak: Yeşil Gazete

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER