Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın Posta Gazetesi’ndeki Hayatımız Sigortalı köşesinde “Sigorta şirketi de sahte olur mu?” diye soruyor.
Olur! Türkiye’de son günlerde böyle sahtecilik örnekleri yaşanıyor. Sigortacılık Genel Müdürlüğü arada sırada açıklama yapıyor ama karar alması geç oluyor. Bu sırada insanlar dolandırılıyor mu? Tabii ki evet. Bunun önlemini öncelikle bizler almalıyız. Uyanık olmakta fayda var. Şeker alıyorsun, içinde yapay tatlandırıcı var. Alkol alıyorsun içinde kimyasal var, ölüyorsun.
Aracına yakıt alıyorsun, içine ne karıştırılıyorsa araç bozuluyor, yanıyor. Baklava alıyorsun içinde Antep fıstığı yerine ufalanmış bezelye var. Peynir alıyorsun içinde patates… Bunun örneklerini çoğaltabiliriz. Çiftliği olan bir dostum ile keçi peyniri hakkında sohbet ediyordum. “Can Bey keçi sütü zaten zor elde ediliyor. Kilosu 10 TL. 10 kilo sütten ancak 1 kilo peynir elde edilebiliyor. Piyasada 50 TL’ye satılan keçi peyniri keçi peyniri olamaz” dedi. Bu örnekler aslında şunu gösteriyor. Piyasa değerinin çok altında bir fiyat gördüğünüzde iki dakika düşünün.
ABD bayraklı logolar
Son yıllarda sigorta primleri arttıkça bir takım sigorta şirketleri çıktı mesela. Merkezi Kuzey Kıbrıs’ta, İngiltere’de vb. Gelip bir sigorta şirketinin ismiyle bir ticari işletme açıyorlar. Ama bunun Türkiye Sigorta Birliği’ne, sigorta brokeri ise Sigorta Brokerleri Derneği’ne, acente ise TOBB’da kayıtları yok. Evet bir şirket var ama bu işi yapmaya ehliyeti yok. Örneğin daha önce KKTC’de bir şirket kurulmuş. İnternetten özellikle filo kuruluşlarına trafik-kasko ve hayat sigortası kesiyor. ABD bayraklı logolar falan seçmişler kendilerine. Ne diyeyim büyük cesaret. Ama iki hasar olduğunda foyaları ortaya çıkıyor. Sonra TOZ tabii.
Dolandırıcı şirketler türedi
Şimdi de yeni sigorta ürünleri çıktı. Bu sahte şirketler kefalet sigortası, alacak sigortası gibi finansal sigortalar ile tüketicileri, özellikle ekonomik çalkantıların olduğu dönemde çok kolay kandırabiliyorlar. Genellikle kandırılanlar ‘uyanık’ geçinen kesim oluyor. “Ucuza buldum” diye üzerine atlayanlar çok mağdur oluyor. Son olaylarda özellikle Arap şirket isimleri kullanılıyor. Onlarda para var ya hesapta güven veriyorlar. Böyle dolandırılmak istemiyorsanız sigorta şirketi, sigorta brokeri veya acente olup olmadığını bağlı oldukları resmi STK web sitelerinden kontrol edebilirsiniz. Şirketi şirketten kontrol etmeyin. Aldanırsınız.
İnternetten sigorta alırken mutlaka güvenli siteleri tavsiye ediyorum. En iyisi ise bildik size yakın bir sigorta acentesini tercih etmeniz. Acente hem size bu konuda tercih sunacak, hem de olası bir hasar sırasında yardımcı olacaktır. Kişisel her türlü sigorta poliçenizi e-devlet’ten kontrol etmenizde ayrıca fayda var.