23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Sigorta sektörüne Basel III kuralları geliyor

baselIIIBankalara getirilen Basel II kuralların benzerleri sigortacılar için de gündeme geldi. Regülatörlerin önerileri doğrultusunda sigorta devleri bir standart dahilinde sermaye artırmak zorunda kalacak. Dünya genelinde 25 trilyon dolarlık varlığı kontrol eden sigortacılık sektörüne kendi ‘Basel III’ kuralları geliyor. Amerikan hükümeti tarafından kurtarılmak zorunda kalan AIG’in finansal hizmetler sektöründeki risklerin bankalar dışındaki kuruluşları da etkileyebileceğini göstermesi regülatörleri harekete geçirdi.G20 zirvesinde sigortacıların daha yakından takip edilmesi gerektiği yolunda görüş bildirilmesinin ardından Uluslararası Sigorta Denetimcileri Birliği (IAIS), dünyanın en büyük sigorta şirketlerinin sermaye artırmalarını öngören bir düzenleme yaptı. Düzenlemeler 2019’da devreye girecek.

Bankalara olası bir krizde kalkan olması için getirilen kuralların benzerleri sigortacılar için de gündeme geldi. Regülatörlerin yaptığı öneriler doğrultusunda dünyanın en büyük sigorta şirketleri uluslararası bir standart dahilinde sermaye artırmak zorunda kalabilir. Sigortacılık sektörü, bankaların dağıttıkları kredilerin yarattığı balonlardan kendilerinin sorumlu olmadığını savunuyor ancak ABD hükümeti tarafından devasa bir paketle kurtarılmak zorunda kalan AIG’in başına gelenler, bankacılık sektörü dışında da ciddi riskler bulunduğuna işaret edince, düzenleyici kuruluşlar harekete geçti. Bugüne kadar sektöre getirilen ilk küresel sermaye kurallarını içeren yeni düzenlemeler, poliçe sahiplerini korumayı ve risklerin finansal sisteme daha fazla yayılmasını engellemeyi amaçlıyor.

Amaç sistemik risklerin engellenmesi
Kurallar, yaklaşık 140 ülkeyi temsil eden Uluslararası Sigorta Denetimcileri Birliği (IAIS) tarafından belirleniyor ve 2016 yılına kadar ana hatları belirlenerek 2019 yılından itibaren en büyük 50 şirket tarafından uygulanması bekleniyor. Sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-20; aralarında Generali, Allianz, Axa, Aviva ve MetLife, Prudential Financial ve AIG’in de bulunduğu dünyanın en büyük dokuz sigorta şirketinin denetimlerinin artırılmasına yönelik bir tasarı hazırlamıştı. Küresel olarak sistemik açıdan önemli sigortacılar olarak nitelenen bu şirketler grubu, 2019 yılında yeni kurallara uymak zorunda kalacak, uluslararası alanda faaliyet gösteren 50 civarında şirkete dahil. Dünyanın en büyük bankaları 2008 krizinden sonra milyarlarca dolar sermaye artırımına gitmek zorunda kalmıştı. Buna rağmen bankaların sermaye kurallarını tam olarak yerine getirmeleri için 2019 yılına 155 milyar dolar daha sermaye artırması gerekiyor. Önde gelen sigorta ve reassürans şirketlerinden 90 CEO’nun oluşturduğu Cenevre Birliği ise IAIS’ın belirlediği takvimi eleştirdi ve bankalara daha fazla süre verildiğini hatırlattı.

Sigortacılar takvimi beğenmedi
Birliğin Genel Sekreteri John Fitzpatrick, diğer sektörlerde küresel sermaye kurallarının geliştirilmesi ve uygulanmasının uzun zaman aldığını hatırlattı. Küresel Sigortacılar Birliği Federasyonu da IAIS’tan kurallar hakkında daha net bilgi verilmesini istedi. Uzmanlar ise sigortacıların sermaye artırma konusunda fazla endişeye kapılmaması gerektiği görüşünde. Financial Times gazetesinde yer alan konuya ilişkin bir analizde, sigortacıların küresel krizden bankalara kıyasla daha iyi bir şekilde çıktığı ve yeni kuralların iyi bir şekilde işleyebileceği belirtildi. Sektörün şu an yerel, bölgesel ve küresel kurallarla zaten korunmakta olduğuna dikkat çekilen analizde, bu kuralların bir standarda bağlanmasının ve dünyaya finansal gücün kıyaslanmasında daha açık bir öngörü kazandırmasının yatırımcı açısından da pozitif bir gelişme olduğu ifade edildi.

Bankalar için oluşturulan sermaye çerçevesinin benzeri sigortacılar için de çiziliyor. G20 ekonomilerinin desteğiyle oluşturulan plan ana hatlarıyla şöyle:

1-Uluslararası alanda faaliyet gösteren ve sistemik açıdan önemli görülen sigortacılar 2019’dan itibaren ortak bir küresel denetleme çerçevesine tabi olacak.

2- Sistemik açıdan önemli görülen sigortacılar şuna göre belirlenecek: En az üç ülkede prim üretiyor olması gerekiyor, kendi ülkesi dışında ürettiği primin toplam içindeki payı yüzde 10’un altında olmayacak, toplam varlıklarının büyüklüğü en az 50 milyar dolar olacak. Bu kıstaslara sahip yaklaşık 50 sigorta şirketi bulunuyor.

3-Sistemik açıdan önemli görülen sigortacılar içindeki bir alt grup (dokuz tanesi şu anda belli olmuş durumda) daha sıkı sermaye gereksinimlerine tabi olacak.

4-Dünyada ilk kez uygulanacak olan küresel sigortacılık standardı 2019’dan itibaren yürürlüğe girecek. Düzenlemeler 2016’da tamamlanacak ve iki yıl boyunca test edilecek.

5-Alt gruptaki şirketlere 2015 yılında başlayarak yeterli sermayeye sahip olup olmadıklarını anlamak için ‘sermaye yeterliliği’ konusunda tampon bir uyguluma yapılacak. ekoayrinti.com

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER