1923 yılında kurulan, 1998 yılında Koç Allianz olan ve en sonunda Allianz Sigorta’ya dönüşen Şark Sigorta’nın çalışanları birlik ve beraberliklerini sürdürüyor. 2008 yılından bugüne geleneksel olarak buluşan Şark Sigortalılar, bu yıl 8 Nisan’da bir araya geldi.
Ülkemizde 1923 yılında İtalyan sigorta şirketi RAS, bir yatırım yaparak sigorta sektörüne yeni bir soluk kazandırmıştı. Şark Sigorta adıyla kurulan şirket, yangın ve nakliyat sigortalarında faaliyet gösteriyordu. 1950’li yıllarda ürün yelpazesine zorunlu trafik sigortası, kaza ve hayat; 1960’lı yıllarda ise makine montaj branşlarını ekleyen şirket, 1974 yılında Koç Topluluğu bünyesine girdi.
Şark Sigorta, 1980’li yıllarda ise Türkiye’nin ilk paket sigortaları olan “Tüm Ev”, “Özel Emeklilik Sigortası” ve “Tüm İş Yeri Paket Poliçesi”ni sundu. 1988 yılına gelindiğinde ise Allianz ve Japonya’nın en büyük sigorta şirketi Tokio Marine, Şark Sigorta’ya ortak oldu.
1991 yılında hayat ve hastalık branşlarında faaliyet gösteren Şark Hayat Sigorta kurulurken, şirket Avrupa standartlarındaki “Limitsiz Sağlık Sigortası” ve “Birleşik Hayat Sigortası” ürünlerini Türkiye’de hayata geçiren ilk sigorta şirketi oldu. “Büyüyen Çocuk Sigortası” ise sektörde çocuklara yönelik ilk sigorta ürünüydü.
Sonrasında, 1998 yılında Şark Sigorta ve Şark Hayat Sigorta, Koç Allianz Sigorta ve Koç Allianz Hayat Sigorta olarak isim değişikliğine gitti. Bilindiği gibi, Allianz’ın Koç Holding’e ait hisseleri devralmasıyla şirket, 7 Ekim 2008 tarihi itibarıyla Allianz Sigorta ve Allianz Hayat ve Emeklilik olarak yoluna devam etti.
Şark Sigortalılar birbirlerini bırakmıyor
Türk sigorta sektöründe birçok ilke imza atan Şark Sigorta’nın çalışanları ise ‘Şark’ kültürünü yaşatmaya devam ediyor. 2008 yılından bugüne her yıl bir araya gelen Şark Sigortalılar, eski anıları yad ediyor. Son olarak 8 Nisan 2017 tarihinde bir araya gelen ve sektöre örnek bir kültür oluşturan Şark Sigortalılar, geleneksel buluşmalarını sürdürecekler.
Gelin, Şark Sigorta Genel Müdürlerinden Günel Başer ve Şark Sigorta’ya emek vermiş isimlerden biri olan Hilmi Karamercan’dan hem Şark Sigorta’yı hem de bu buluşmaları dinleyelim.
Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu Genel Müdürü Hilmi Karamercan
Kıdemliler ve gençler bir arada
2008 yılından beri yapılan Şark Sigortalılar toplantısı, 8 Nisan Cumartesi günü Caddebostan Marmara Yelken Kulüp’te gerçekleştirildi.
Artık geleneksel hale gelen ve üç neslin bir araya geldiği kahvaltıya, Şark Sigorta’nın gelişme ve büyümesinde çok büyük paya sahip genel müdürleri Cemal Zağra ve Günel Başer ile Kemal Olgaç da katıldılar.
Bilindiği üzere, Cumhuriyetimizin kuruluşu ile yaşıt olan Şark Sigorta, kurulduğu 1923 yılından itibaren üç ayrı adreste faaliyetini sürdürmüştür.
Bu adresler sırasıyla Karaköy Bankalar Caddesindeki “Şark Han”, Zincirlikuyu’daki “Aygaz Han” ve Cemal Bey’in yapılmasında çok büyük payı olan Altunizade, Bağlarbaşı Caddesi üzerindeki “Şark Sigorta” binalarıdır.
İşte kahvaltıya katılanların arasında bu üç adreste de çalışan ‘en kıdemli’ Şark Sigortalılar olduğu gibi, sadece Altunizade’de işe başlamış ‘gençler’ de bulunuyordu.
Yarım gün boyunca eski anıların canlandığı ve bol kahkahaların yükseldiği toplantı, önümüzdeki yıl onuncusu düzenlenecek etkinlikte buluşma dilekleriyle sona erdi.
Şark Sigorta Genel Müdürlerinden Günel Başer
Neden Allianz, hatta Koç Allianz değil de Şark Sigorta, hatta Şark?
1996 yılında yönetim kurulu başkanımızın isteği üzerine şirket logosu değiştirilirken, bu konuda görevlendirmiş olduğu, ünlü ABD’li tasarımcı Chermayeff, “Ülkenizde, sigorta şirketlerinin logolarında, şirket adının arkasına sigorta sözcüğünün eklendiğini görüyorum. Sizin bir avantajınız var, adınız tek hece ve kısa, yeni logonuzu, sigorta sözcüğüne yer vermeyerek sadece ŞARK olarak dizayn etsek olur mu?” diye sorduğunda bu fikri derhal benimsemiş, ŞARK denince akla sigorta kavramını getirecek, ŞARK ile Sigorta’yı özdeşleştirecek çalışma ve etkinliklerimizi yeni logomuz altında, daha büyük bir şevk ve heyecanla sürdürmüştük…
1998 yılında, büyük ortakların kararıyla, şirket adının Koç Allianz olarak değiştirilmesi ise Cumhuriyetimizle yaşıt Şark’ın tam da 75’inci kuruluş yıldönümüne rastlamış ve bu yeni isim piyasaya çok güçlü bir marka değeri taşımış ise de geçen o 75 yılın çalışanlarının gönlünde yine Şark Sigorta olarak kalmıştır…
Şark çalışanlarının sadece kendi aralarında değil, aynı zamanda acenteleri ile de ağabeyi kardeş ilişkilerini bir üniversite ortamı havasında geliştirip, sürdürebilmesi, emeklilerini hatırlaması, yeni gelenleri yönlendirip yüreklendirmesi ve sigortalılarına empati ile yaklaşabilmesi, onun köklü kurum kültürünün ve sektöre örnek bir ekol olmasının doğal ve verimli sonuçlarıydı.
Değerli dost David Kohen arasındaki ilişkiler de 1971 yılında, Bankalar Caddesi’ndeki iş yerlerimize karşılıklı ziyaretler ile başlayan, sevgi ve saygı ile yoğrulan, bilgi ve deneyimlerin paylaşılması ile güçlenen bir geçmişe sahiptir. Bizim gibi eski ama eskimeyen dostların aynı fotoğraf karesinde, Şark Sigortalıların gelenekselleşmiş yıllık toplantısında yer alması da o kıymetli ‘Şark kültürü’nün bir güzel örneği, gerçek bir resmidir…