23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Sigorta sektörü büyüdükçe, ekonomi gücüne güç katacak

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) – Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen bilimsel çalışma, sigorta sektörü ile Türkiye ekonomisi arasındaki güçlü ilişkiyi ortaya koydu. Yayımlanan raporun kamuoyuna tanıtıldığı toplantıda konuşan uzmanlara göre, “Türkiye sigorta sektörü büyüdükçe ekonomi daha da güçlenecek.”

SİGORTAMEDYA

Sigorta sektörü ile Türkiye ekonomisi ilişkisi hakkında kullanılan klişe bir takım cümleler var; “Sigorta sektörü ile ekonomi birbirine sıkıca bağlı”, “Türkiye ekonomisi büyüdükçe, sigorta sektörü de büyür” gibi. Dün, (TSB) tarafından düzenlenen bir toplantıda sektörle ekonomi arasındaki ilişki, bilimsel olarak da teyit edildi. TSB-Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi” Raporu’nun kamuoyu ile paylaşıldığı toplantıda, Türkiye sigorta sektörünün Türkiye ekonomisine katkıları, sektör ve ekonomi ilişkileri ele alındı. Basın mensuplarının da katıldığı toplantıda, Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Finans Bölümü’nden Doç. Dr. Orhan Erem Ateşağaoğlu ile Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi’nden Prof. Dr. Gökhan Özertan, Rapor’da ulaşılan sonuçları kamuoyuyla paylaştı. Toplantıya, TSB Başkanı Atilla Benli, TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, TSB Başkan Yardımcısı Uğur Gülen, TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez ile TSB Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Yaşar ve Cemal Kişmir de katıldı. Ateşağaoğlu ve Özertan’ın sunumları, sektör ile ekonomi arasında karşılıklı güçlü bir ilişkiyi ortaya koydu. Buna göre, Rapor’daki ‘Potansiyel Senaryo’ya göre Türkiye sigortacılık sektöründeki penetrasyonun yüzde 2,2 oranından, muadil ülkelerde gözlemlenen ortalama yüzde 3,2’ye çıkması, sektörü de yaklaşık yüzde 45 büyütecek; Gayrisafi yurtiçi Hasıla’yı (GSYH) 197,8 milyar TL artıracak.

‘Sigorta kıymet bilmektir’

Toplantının açılış konuşmasını yapan TSB Başkanı Atilla Benli, sigorta sektörünün, Türkiye ekonomisi için öneminden söz etti. “Sigorta kıymet bilmektir” sözü, toplantıya katılanlar tarafından büyük ilgi gören Benli, sektörün ülke ekonomisine doğrudan ve dolaylı katkılarda bulunduğunu söyledi. Sunumunda, Peter Drucker’ın “Ölçmüyorsan yönetemezsin” sözünü hatırlatan ve Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi ile sigorta ve emeklilik sektörlerinin büyüme potansiyelini ve bunu hayata geçirebilecek adımları tespit etmeyi amaçladıklarını ifade eden  Benli, “Cumhuriyet’imizin 100’üncü kuruluş yıl dönümüne doğru ilerlerken; Türkiye Sigorta Birliği olarak sürdürülebilir kalkınma hamlesinde üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirme kararlılığıyla, çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi.

PENETRASYON YÜZDE 3,2’YE ÇIKARSA GSYH 197,6 MİLYAR TL ARTACAK

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi’nden Prof. Dr. Gökhan Özartan ve Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Finans Bölümü’nden Doç. Dr. Orhan Erem Ateşağaoğlu, yaptıkları sunumla “Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi” Raporu’na dair ayrıntıları ve olası senaryoların millî ekonomimiz üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerini kamuoyuyla paylaştı. Verdikleri bilgilere göre Raporda, Potansiyel Senaryo ve Pozitif Ayrışma Senaryosu şeklinde iki ayrı senaryo söz konusu. Potansiyel Senaryo’ya göre, Türkiye sigortacılık sektöründeki penetrasyonun yüzde 2,2 oranından, muadil ülkelerde gözlemlenen ortalama yüzde 3,2’ye çıkması, sektörel bazda yaklaşık yüzde 45’lik büyümeye karşılık geliyor. Söz konusu senaryo, öngörülen penetrasyon artışı sayesinde Türkiye ekonomisi için Gayrisafi yurtiçi Hasıla (GSYH) üzerindeki toplam etkinin yüzde 3,51’lik büyüme ve 197,8 milyar TL’lik artışı söz konusu olabileceğini ortaya koyuyor. Penetrasyon oranının yüzde 2,2’den yüzde 4,5’e yükseldiği öngörülen Pozitif Ayrışma Senaryosu’nda ise GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 7,46’lık büyümeyle 421 milyar TL’lik artış sağlayacağı öngörülüyor.

BES, ARTIK TOPLUMDA YAYGINLAŞMAYA BAŞLADI

Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi Raporu’nun açıklandığı toplantıda TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, TSB Başkan Yardımcıları Uğur Gülen ve Taylan Türkölmez ile TSB Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Yaşar ve Cemal Kişmir de düşüncelerini paylaştı. Özgür Obalı, sürdürülebilirliğin önemine ve sigorta sektörü olarak sürdürülebilirliğe yaptıkları katkıdan söz ederken, Gülen de sigorta sektörünün ‘sağlıklı bir iş kolu’ olarak ekonomiye sağladığı faydalardan bahsetti. Ahmet Yaşar, toplantıda ekonomide her şey sabit kaldığında, sadece sigorta sektörünün büyümesi ile Türkiye ekonomisinin büyüme şansı olduğunu öğrendiklerini belirtti. Sektör olarak ‘risk satın aldıklarını’ vurgulayan Cemal Kişmir, sektörün reel ekonomiye büyük katkı yaptığını söyledi. TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez de Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) sermaye piyasaları ve ekonomi için yararlarından bahsetti. Son Sermaye Piyasaları Kongresi’nde de BES’in konuşulduğuna dikkat çeken Türkölmez, “BES’in artık toplumda yaygınlaşmaya başladığını ve ülke açısından ne kadar önemli olduğunu gördük” dedi.

TOPLANTIDA VERİLEN KRİTİK MESAJLAR NE?

  • Kamu ve özel sektör iş birliği ile sigorta sektörü daha iyi bir noktaya gidiyor.
  • Güçlü bir ekonomi için güçlü bir sigorta sektörü önem taşıyor.
  • Güçlü bir sigorta sektörü için şirketlerin mali yapıları ve sermayeleri güçlü olmalı.
  • Tasarrufların artması ve sermaye piyasaların derinleşmesi için BES çok önemli.
  • Kişi başına milli gelir ve toplumda sigorta bilinci artmalı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER