2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Sigorta sektörü SDDK’yı heyecanla bekliyor

‘Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’da Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SDDK) kurulacak olmasına yer verilmesi sigorta sektöründe memnuniyetle karşılandı.

Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) ve Başkent Sigorta Acenteleri Derneği (BASİAD) yaptıkları açıklamalarla: Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SDDK) kurulacak olmasından memnun olduklarını belirttiler.

Sektörü layık olduğu yere gelecek

ATO Başkanı Gürsel Baran,

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (SDDK) ile ilgili, “Üyelerimiz, sigorta sektörünün güçlü ve sağlıklı yapılanması için SDDK kurulmasını istedi. Hükümetimiz seslerini duydu, reform paketine koydu” ifadesini kullandı.

Baran, yaptığı yazılı açıklamada, programda yer alan SDDK ve yerli ve milli bir reasürans şirketi kurulması adımlarının ATO üyelerinin talebi olduğunu belirtti. Baran, “SDDK ve yerli ve milli reasürans şirketinin kurulması Türk sigortacılık sektörünü layık olduğu yere taşıyacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Baran, Türk sigortacılık sektörünün bölgesine liderlik yapabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Türkiye, gerek Türki devletler gerekse Orta Doğu için sigortacılık ve risk yönetiminde ‘küresel düşünen yerel uygulayan lider ülke’ olmak durumundadır. Gereğini yerine getirebilmek için konusunda uzman doğru ve yeterli istihdam ve iş gücüyle ülkemiz kendi standartlarını yaratmak zorundadır. Sigortacılık alanında teminat üretip satan ülke pozisyonuna ulaşmalıdır. Küresel değişim ve gelişim her alanda ülkemizi etkilemeye başlamıştır. Doğru zamanda ve yerde gereklilikleri sağlayamamak sorunların kaynağı olarak dikkat çekici biçimde ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda yerli ve milli reasürans şirketi oluşumu bir gerekliliktir.”

TÜSAF: Bağımsız SDDK’ya çok az kaldı

İstenilen esneklikte olmalı

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu’ndan (TÜSAF) yapılan açıklama ise “Bağımsız, tüm kararlarını özgürce verebilen Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na, istenilen esneklikte olması şartıyla kavuşmamıza az kaldı” denildi.

Yeni bir hikaye yazmamız gerekiyor

Başkent Sigorta Acenteleri Derneği (BASİAD) Başkanı Hacı Ali Yücel de  finansal sistemin yapı taşlarının başında sigortacılığın geldiğini söyledi. Ekonomik gelişmede sigorta sektörünün önemine işaret eden Yücel, “Fırsatı kaçırmadan sektör kendini doğru anlatmalı. Sektör olarak yeni bir hikaye yazmamız gerekiyor. Sektörün sorunları bütün taraflarca bilinmekte. Önemli olan yeni projeler üretmek ve çözüm önerileri sunarak bunların gerçekleşmesini sağlama kararlılığıdır” dedi.

Hacı Ali Yücel
BASİAD Başkanı Hacı Ali Yücel

Yücel, ekonomik ve finansal yapının regüle edilmesi, ticaretin tabana yayılmasının güçlü bir sigorta sistemine sahip olmaktan geçtiğini vurgulayarak; finansal sistemde bankacılık sektörünün sistemin yüzde 85’ini teşkil ederken sigortacılığın yüzde 5 civarında olduğunu belirtti.

Ekonomik krizlerden çıkmada güçlü bir sigorta sistemine sahip olmanın önemine dikkati çeken Yücel; fon büyüklüğüne sahip bireysel emeklik sistemi ve organize edilmiş finansal sigortacılık sisteminin kriz dönemlerinin panzehiri olduğunu vurguladı.

Yücel, Türkiye’nin uluslararası ticaretin merkezinde bulunduğunu belirterek; “Ülkemiz, sahip olduğu konum dolayısıyla onu çevreleyen bölge ülkeleri ve komşularıyla; yerli ve milli reasürans şirketi kurarak bu bölgedeki ticaretin düzenlenmesi ve risklere teminat yaratılmasıyla yüksek ekonomik kazanımlara sahip olunabilir” diye konuştu.

Tehlikeli Riskler Havuzu kurulmalı

Sektör olarak, birçok talepleri olduğunu belirten Yücel; “Zorunlu sigortaların artırılması gerekir. Devletin tüm varlıkları özel sigorta ile sigortalanmalı. Sigorta genel şartları gelişen ticaret ve teknolojik gelişmelere paralel olarak yeniden düzenlenmeli. Finansal sigorta türlerinin artırılması gerekiyor. Sigorta edilmekten kaçınılan riskler için Tehlikeli Riskler Havuzu kurulmalı. Zorunlu trafik sigortasının araçlara değil sürücülere göre düzenlenmesi gerekir. Sigorta Acenteler İcra Komitesinin (SAİK) yapısı yeniden düzenlenmeli” ifadesini kullandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kurulduktan sonra bankaların batma tehlikesiyle karşı karşıya kalmadığını ve insanların mağdur olmadığını vurgulayan Yücel, şunları kaydetti:

Sorumluluk almaya hazırız

“Genç nüfusu ve bölgesel pozisyonu ile liderlik yapacak ülkemizin bu alandaki her girişimi çok yüksek istihdam yaratacak. Küresel düşünüp yerel yapılanmanın kaçınılmaz gerçekleri her geçen gün belirgin biçimde ortaya çıkmakta. Sigorta sektörünün bu günlere ulaşmasında büyük emeği olan sigorta acentelerinin daha fazlasını gerçekleştirebilmeleri için köklü değişimlere ihtiyaç vardır. BDDK’nın yapılandırılmasıyla çok daha sağlıklı ve güçlü bir bankacılık sistemi var edildiği görülürken; sigorta sektörünün güçlü ve sağlıklı yapılanması yolculuğunda ilk adım Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SDDK) kurulması olacak. İş dünyasının sürekliliğini sağlayan tek güvencesi sigorta sektörü. SDDK’nın kurulmasıyla büyük bir atılım gerçekleşeceği inancını taşıyoruz ve bu konuda sorumluluk almaya hazırız.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER