23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Sompo Japan Türkiye’nin başarısı Japonya’da örnek gösteriliyor

Sompo Japan’ın sektörün en hızlı büyüyen ve aynı zamanda en kârlı şirketi olduğunu belirten Genel Müdür Recai Dalaş, “Başarı öykümüzü ve özellikle motor sigortalarındaki tecrübelerimizi Sompo Japan’ın dünyadaki tüm yatırımlarına aktarmamız isteniyor” dedi.

Sompo Japan Sigorta’nın Türkiye’deki başarısı şirketin diğer ülkelerdeki yatırımlarına da örnek olacak. Basın mensupları ile bir araya gelen Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş,  “Sompo Japan Türkiye’nin, motor sigortalarındaki başarısı ve tarife yapma yeteneği nedeniyle Japonya başta olmak üzere, Sompo Japan’ın tüm dünyadaki yatırımlarına örnek gösterildi” dedi.

Sompo Japan Sigorta’yı sektörün en hızlı büyüyen ve en kârlı şirketi olarak tanımlayan Genel Müdür Recai Dalaş, “İkisini bir arada yapmak önemli. Hem kârlı olup hem hızlı büyüyen şirket olmanın dünyada bile örneği az. Sompo Japan son iki yıldır yüzde 40 sermaye kârlılığı olan bir şirket olarak dikkatleri üzerine çekti. Bu, sermayedar için önemli bir gelişmedir” diye konuştu. Conrad IstanbulBosphorus’ta gerçekleşen toplantıya Sompo Japan Sigorta Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özer Şimşek de katıldı.

“Son iki yılda yüzde 40 sermaye kârlılığı”

Sompo Japan’ın son iki yıldır yüzde 40 sermaye kârlılığı ile sermayedarını mutlu eden ender şirketlerden biri olmayı başardığına dikkat çeken Dalaş, şunları söyledi. “Sermayedarların en önem verdiği noktaların başında bu geliyor. Şirketimiz özellikle bireysel sigortalarda çok başarılı olduğunu belirtmeliyim. Sompo Japan’ın en önemli özelliği motor sigortalarda tarife yapma yeteneğidir. Bunun başarının altında sigorta sektörünün en iyi ekibi ile çalışmamız yatmaktadır. Bu başarımız ile Sompo Japan’ın Japonya dahil, şirketlerine örnek gösterilmiştir. Bu başarı öykümüzü Sompo’nun tüm yatırımlarına aktarmamız isteniyor.”

Sohbet ortamında gelişen toplantıda Dalaş, samimi açıklamalar da yaptı. Dalaş, “17 yıldır bu şirketin yöneticisiyim. Sektörün en uzun süreli, aynı şirkette görevi başında kalan genel müdür unvanı bende. Japonlar’ın Türkiye’ye güveni devam ediyor. Ama bunun temel sebebi Türkiye’deki bu yatırımın başarısı ile doğru orantılıdır. Japonlar, Türkiye’ye bir fırsat ülkesi olarak bakmaya devam ediyorlar. Türkiye’yi iş yapılabilir ülke olarak görüyorlar. Türkiye’de bize değer katacak şirket olursa satın alma düşüncemiz her zaman var. Ama bize değer ve hacim katması önemli bir kriterimiz” diye konuştu.

recai dalas 3

Teknik kâr edilebileceğinin bir örneğiyiz

“Türkiye sigorta pazarında her kesilen 100 TL’lik poliçenin şirkete maliyeti 103 TL. Mali kârları işin içine katarsak, genel olarak yüzde 8-10 kârlılıktan söz etmek mümkün. Fakat yabancı sermayedarların bu kâr oranlarından çok memnun oldukları söylenemez” diye konuşan Dalaş, şöyle devam etti: “Sompo Japan olarak sigorta sektöründe teknik kâr edilebileceğinin bir örneğiyiz. Edemeyen varsa yönetim kalitesinin düşük olmasından kaynaklanıyordur. Fiba Sigorta, 3 milyon dolara kurulup sekiz sene içerisinde 350 milyon dolara Sompo Japan sigortaya satıldı. Demek ki bir değer yaratılmış.”

Riskli şirketler sıkı denetlenmeli

Dövizde son aylarda yaşanan dalgalanmaları da değerlendiren Recai Dalaş, “Dövizdeki artış sonrası sadece bir markada yedek parça maliyetlerinin bir ayda yüzde 27 arttığını gördük. Sektörün genel dinamiklerini etkileyecek henüz bir küçülme söz konusu değil. Vatandaşların en değerli gördüğü şeylerin başında otomobilleri geldiğinden henüz o sigortadan vazgeçmiyorlar” dedi.

Dalaş, konuyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sektörde finansal güçlerine göre, yönetim kalitelerine göre bazı şirketlerin bu süreci yönetmede zorlanacakları açık. Bu şirketlerin Sigortacılık Genel Müdürlüğü ve Sigorta Denetleme Kurulu tarafından yakından takip edildiğini düşünüyorum. Yükümlülüklerini yerine getiremeyecek şirketler takip ediliyor olmalı. Ama tüketicilerin içi rahat olmalı, sektör ile ilgili hiç bir endişe duymamalılar. Güvence Hesabı, olası mağduriyetlerin yaşanmaması için kurulmuştur. Hiç kimse mağdur olmaz.”

recai dalas 6

Sigorta sektörü bu şoklara dayanıklı

Toplantıda Romanya’da yaşadıkları bir olayı da anlatan Dalaş, “Biz Romanya’da şirket aldık fakat bize trafik sigortası ruhsatı verilmedi. Sorduğumuzda ‘Biz sizin bu ülkede 10 yıl kalacağınızı nereden bilelim’ dediler. Türkiye’de öz sermayesinin kat be kat fazla yükümlülüklerin altına giren şirketler var. Bunların Hazine tarafından sıkı takip edilmesi gerekir. Geçtiğimiz günlerde berberim, ‘Abi Sompo Japan’dan arabamı sigorta yaptırdım, batmazsınız değil mi?’ diye sordu. Ben de ‘Batmayız merak etme’ dedim. ‘Ülke batar mı, sigorta şirketi batar mı’ diye endişelenmenin bir anlamı yok… Bu ülke de batmaz, sigorta şirketleri de batmaz. Hele hele sigorta sektörü bu şoklara çok dayanıklıdır. Kimse merak etmesin” diye konuştu.

Fonlarımızın yüzde 100’ü TL’de

Dalaş, ekonomik çalkantılarda pazardan çıkmak isteyen şirketler olduğu kadar, Türkiye sigorta pazarını fırsat olarak görüp ülkeye yatırım yapmak isteyen yabancıların da olduğuna dikkat çekerek, sık sık bu bilgilerin kulaklarına geldiğini söyledi.

Sigorta poliçelerinde özellikle dövizdeki artış sonrası yeniden değerlemenin öneminin ortaya çıktığına vurgu yapan Recai Dalaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigortalılarımızın mağdur olmamaları için poliçelerdeki teminat tutarlarını gözden geçirmeli ve eksik sigorta varsa ek prim ile yeni bedellerden poliçelerini revize etmeleri gerekiyor. Biz şirket olarak ve acentelerimiz kanalıyla sigortalılarımızı bu konuda uyarıyoruz. Sigortalılarımızın birçoğunun da bu konuda bilinçli olduğunu gördük.”

Fonlar nerelerde değerlendirildiğinin merak edildiğini ve bu konuda zaman zaman sorularla karşılaştıklarını belirten Recai Dalaş, “Biz şirket olarak fonlarımızın yüzde 100’ünü Türk Lirası’nda tutuyoruz.  Halimizden şikayetçi değiliz” dedi.

Bu yılı 300 milyon TL kârla kapatacağız

Toplantıda iklim değişikliklerine de değinen Dalaş, şöyle konuştu: “İklim değişiklikleri nedeniyle sigorta yaptırmanın önemi bir kat daha arttı. Dolu hasarları sırasında bedavaya verdiğimiz bir teminat olmasına rağmen dolu hasarlarında çok ciddi maliyetlerle karşılaşmış olmamıza rağmen, sigortalılarımızı mağdur etmedik. Hâlâ dolu teminatlarını poliçe içerisinde ilave ücretsiz sigortalılarımıza sunmaya devam ediyoruz. İklim değişiklikleri ve ekonomik çalkantılar sırasında sigortanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Çünkü tüketicinin alım gücü zayıfladığından, zorluklar ortaya çıkabilir. Örnek olarak, vatandaşımız otomobilini iki yıl çalışarak aldıysa aynı vatandaşımız aynı otomobilini şimdiki şartlarda 3-4 yıl çalışarak alabileceğini bilmelidir. Bu nedenle sigortadan vazgeçilmemelidir.”

Trafik sigortalarında devletin belirlediği fiyatlar üzerinden poliçe kesildiğine dikkat çeken Dalaş, “Trafik sigortalarında serbest piyasa koşullarına acilen geri dönülmeli. Bu isteğimizden vazgeçmiş değiliz. Fiili durum sektörde haksız rekabete yol açıyor” dedi. Dalaş “Her şeye rağmen Sompo Japan Sigorta 2018 yılını 300 milyon TL kârla kapatmayı hedefliyor…”diyerek sözlerini noktaladı.

ozer simsek recai dalas

Şimşek: Fiyatlarda henüz bir artış söz konusu değil

Sompo Japan Sigorta Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özer Şimşek ise “Kasko poliçe sayısında yılbaşından bu yana bir düşüş yok. Hatta yüzde 12 civarında bir artış var. Poliçe fiyatlarda ise henüz bir artış söz konusu değil. Ama gelecek sene motor sigortalarında maliyetlerin hızlı artışı ve araç satışlarının azalması, fiyatların bir miktar yukarı taşıması kaçınılmaz kılacaktır” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER