8 Eylül 2024, Pazar
spot_img

Sigorta sektörü 2022’de GSYİH’nin 24 katı teminat sağladı

Türkiye’de yapılan mega projeler dahil tüm yatırımların arkasında sigorta sektörün sağladığı teminatların bulunduğuna dikkati çeken SEDDK Başkan Yardımcısı Dilek Sakallıoğlu, “Geçen yıl sonu itibarıyla sektör Türkiye ekonomisine yaklaşık 360 trilyon lira, yani gayrisafi yurt içi hasılanın 24 katı değerinde teminat sağladı” dedi.

“Finans Sektörü Odaklı Siber Tatbikat” etkinliğine katılan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Dilek Sakallıoğlu, sigorta sektörüne ilişkin bilgi verdi. Sektörde, halihazırda 72 şirketin faaliyet gösterdiğini ifade eden Sakallıoğlu, sektörün 2022 yılında yaklaşık 235 milyar lira prim ürettiğini, toplam varlıkların 781 milyar lira olduğunu söyledi.

Sakallıoğlu, Türkiye’de yapılan mega projeler dahil tüm yatırımların arkasında sektörün sağladığı teminatların bulunduğuna dikkati çekerek, geçen yıl sonu itibarıyla sektörün Türkiye ekonomisine yaklaşık 360 trilyon lira, yani gayrisafi yurt içi hasılanın 24 katı değerinde teminat sağlandığını bildirdi.

BES 15 milyon katılımcıya ulaştı

20’nci yılını doldurmaya hazırlanan bireysel emeklilik ve otomatik katılım sisteminde ise nisan ayı itibarıyla 15 milyon katılımcı bulunduğu bilgisini veren Sakallıoğlu, “Sistemdeki fon tutarı da 464 milyar lirayı aşmıştır. 18 yaş altındaki çocuklar için başlattığımız BES uygulaması ise büyük ilgi görmüş, nisan itibarıyla 18 yaş altı katılımcı sayısı 700 bin kişiye ulaşmış, fon büyüklüğü ise 4,5 milyar lirayı geçmiştir” diye konuştu.

Bankacılıktan sonra ikinci büyük sektör olan sigortacılık ve özel emekliliğin sunduğu teminatlar, ödediği tazminatlar ve oluşturduğu fon birikimiyle çok önemli fonksiyonlar icra ettiğini vurgulayan Sakallıoğlu, Türkiye’deki ekonomik hayatın işleyişinin devamlılığına da katkı sağlandığını ifade etti.

Sakallıoğlu, böylesine stratejik bir sektörün düzenleme ve denetleme misyonunu yerine getiren bir kurum olarak çok önemli sorumluklar taşıdıklarının farkında olduklarını belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketi sonrası Kurumumuz yüksek bir sorumluluk bilinciyle, felaketin yaşanmasını müteakip hızlı bir şekilde OHAL ilan edilen bölgelerde alınacak tedbirlere ilişkin sektör duyuruları yayımlamış ve depremden olumsuz etkilenen bölgelerdeki vatandaşlarımızın sigortalanabilir risklerinin teminatsız kalmaması için çeşitli tedbirler almıştır. OHAL ilan edilen illerde tüm sigorta branşlarındaki poliçelere ilişkin hasar ihbarları ve tazminat ödemeleri sigorta şirketleri tarafından öncelikli olarak değerlendirilmiştir. 15 Nisan itibarıyla OHAL illerindeki toplam 5,4 milyon poliçe kapsamında 55 milyar lira hasar tutarı gerçekleşmiş olup, söz konusu tutarın 9 milyar lirası sektörümüz tarafından ödenmiştir. Zorunlu deprem sigortası kapsamında, Doğal Afet Sigortaları Kurumumuz tarafından 15 Nisan itibarıyla 220 bin 359 hasar dosyası kapsamında 19 milyar lira tazminat ödenerek bir nebze de olsa vatandaşlarımızın yaraları sarılmaya çalışılmıştır.”

Dijital dönüşüm kaçınılmaz oldu

Sakallıoğlu, artık her alanda dijital dönüşümün olduğu bir dünyada yaşandığına işaret ederek, bu dönüşümün kaçınılmaz olduğunun farkındalığıyla teknoloji temelli yeni iş modellerinin sigortalılara ve sektöre getireceği avantajları, diğer taraftan riskleri de dikkate alarak yol haritalarını belirlediklerini ve dönüşümü desteklediklerini dile getirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER