Hüseyin Kasap acentelerin yakından tanıdığı bir isim. Bilindiği gibi Kasap, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi’nin (SAİK) ilk döneminde yer alıp ikinci dönemde de Başkanlık koltuğuna oturdu.
SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, geçmişten ders alıp yeni dönemde aynı hataları yapmamak için dikkatli. Çalıştay sonrası çizilen yol haritası, ‘Bunları yapamazsam hesabını veririm’ söylemlerinden sonra bir de baktık, Hüseyin Kasap Kütahya’dan AKP milletvekili aday adayı. Hadi adaylığı kabul edildi, hadi seçildi, tamam. Ya adaylığı kabul edilmez ya da seçilemezse Kasap acentelere dönüp ne diyecek? ‘Ben sizi orada daha iyi temsil edecektim kısmet değilmiş’ mi diyecek? Kasap o koltuğa oturmak için büyük mücadele verdi. Ama şimdi tüm acenteler kendisine “O koltuğu neden basamak yaptınız, gizli ajandanızı tahmin edemedik?’ diye sormayacak mı?
Kasap iki dönem SAİK seçimlerinde gösterdi ki siyaseti iyi biliyor. Nabzı iyi tutuyor. Sigorta sektörü sorunlarını çözmek için sadece Hazine kapısında beklemenin hata olduğunu, siyaseti de arkalarına almak gerektiği hep dile getirirdi. En son seçimlerde Tekirdağ’dan AKP milletvekili Özlem Yemişçi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girmişti. Özlem Yemişçi sigortacı, 4 yıldır sektör için ne yapmıştır? Ben duymadım, bilen varsa söylesin. Şimdi de SAİK Başkanı Hüseyin Kasap bu yolculuğa çıktı, yarı yolda bırakacağı acente dostları ne der bilemem ama biz ‘bol şans’ diliyoruz.
Bu arada Hüseyin Kasap’ın resmen aday adayı olarak AKP’ye başvurmasından sonra sektör kulislerinde yoğunluk başladı. Kasap’ın meslektaşlarından bir grup “hayırlı olsun, inşallah adaylığı kabul edilir” derken diğer taraftan bir başka grup ise “Sayın Kasap’ın gizli hesapları ortaya çıktı. İstanbul’da da bu gizli hesaplarda olanlar vardı, hevesleri kursağında kalmıştı. Sayın Kasap’ın meslektaşlarına verdiği sözler ne olacak? Ya adaylığı kabul olmaz ya da milletvekili seçilemezse bizim yüzümüze nasıl bakacak ?” diyor. Bunların dışında bir başka iddia ise bu işe kalkışması sonrası SAİK’teki görevinden istifa etmesi gerektiği yönünde. Bir başka iddiaya göre Kasap’ın istifa etmesine gerek yok. Fakat Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı 5174 sayılı kanunun 4,28, ve 54. maddelerinde ticaret odaları ve borsaları ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kamu kuruluşları niteliğinde meslek kuruluşları olduklarını belirtmiş olup 2839 Sayılı Kanun’un “Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler” başlıklı 18. maddesinde de konu açıklığa kavuşuyor. Bu kararların milletvekili seçimlerinde aday adaylığını kapsayıp kapsamadığı ise ayrıca belirsizliğini koruyor. Bize de bekleyip görmek kalıyor.