23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

“Sigorta bilincinin geliştirilmesi memleket meselesidir”

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), yaptığı toplantıyla sektörün 2017 yılına ilişkin sonuçlarını ve gelecek dönem beklentilerini değerlendirdi. TSB Başkanı Can Akın Çağlar, bireysel emeklilik ve otomatik katılıma da vurgu yaparak, “Sigorta bilincinin geliştirilmesi memleket meselesidir” dedi.

27 Mart’ta Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) Dedeman Oteli’nde yapılan basın toplantısıyla sektörün geçen yıla ait sonuçları değerlendirildi ve önümüzdeki yılki beklentiler tartışıldı. Toplantıya TSB Başkanı Can Akın Çağlar, TSB Genel Sekreteri Akif Eroğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Deniz Yurtseven ve Ahmet Turul katıldı. TSB Başkanı Can Akın Çağlar, yaptığı konuşmasında, insanımızın gelecekteki refahı ve ekonomideki tasarruf ihtiyacının karşılanması için bireysel emeklilik sisteminin ve otomatik katılımın hayati önem taşıdığını vurgulayarak, “Hepimiz aynı topraklarda yaşıyoruz. Sigorta bilincinin geliştirilmesi memleket meselesidir” dedi.

can akin caglar tsb 1

Sadece prim ödenen değil, tazminat da ödeyen bir sektörüz

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, sektörün 2017 sonu itibariyle prim üretiminin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artışla 46,5 milyar TL olarak gerçekleştiğini ifade ederek,  sektörün ekonomiye 119 milyar TL fon sağladığını ve 8,2 milyon konuta,17,5 milyon araca, 1.5 milyon işletmeye teminat verdiğini ayrıca 2,7 milyon kişiye de sağlık teminatı sağladığını vurguladı. Sadece prim ödenen değil, aynı zamanda tazminat ödeyen bir sektör olduklarını ifade eden Çağlar, 2016’da 23,1 milyar TL, geçen yıl ise toplam 28,4 milyar TL tazminat ödediklerini belirterek bunun günde, 112 milyon TL ödemeye tekabül ettiğini belirtti.

can akin caglar 3

TSS, zor zamanlarda insanımızın yanında olacak

Sektördeki yeni alanlara da değinen Başkan Can Akın Çağlar, katılım sigortacılığının mevzuat altyapısının oluşması ile birlikte gelişeceğini, bu kapsamda sunulan ürünlerin çeşitleneceğini böylelikle toplumda sigorta kapsayıcılığının artacağını belirtti. Kefalet ve alacak sigortalarının da gündemlerinde olduğunu belirten Çağlar,  kefalet sigortası ile bankaların teminat mektubu ile icra ettikleri işlevin sigortacılık sektörüne de tanınmış olduğunu böylelikle finansal erişimin şirketler nezdinde daha da kolaylaşacağını, alacak sigortasının ise özellikle KOBİ’ler için finansal koruma sağlamak adına büyük fırsat olduğunu ifade etti. Devletin sağlık sektöründeki yükünü azaltmada önemli bir fonksiyon icra etmesini bekledikleri  Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın (TSS) hızlı bir büyüme kaydettiğinin altını çizen Çağlar,  son dört yılda tamamlayıcı sağlık poliçesine sahip kişi sayısının 64 binden 676 bin kişiye ulaştığını ifade ederek tamamlayıcı sağlık sigortasının özel sağlık poliçesi kadar pahalı olmadığını, bu yüzden daha ulaşılabilir olduğunu ve zor zamanlarında insanlarımızın yanında olacağını söyledi.

can akin caglar tsb 2

Geleceğe daha güvenli bakmak için BES ve OKS şart

İnsanlarımızın geleceğe daha güvenli bakabilmesi adına Bireysel Emeklilik (BES) ve Otomatik Katılım (OKS) sistemlerine dâhil olması gerektiğinin altını çizen Çağlar, bu konuyla ilgili rakamları da paylaştı. Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılım’daki güncel verilere değinen Başkan Çağlar, 2003’ten beri 14 yılda BES’te 6,9 milyon kişiye, OKS’de ise 1 yılda 3,4 milyon kişiye ulaşıldığını söyleyerek, 2017 yılında OKS dahil BES’te katılımcı sayısının 10,3 milyona, fon büyüklüğünün de Devlet Katkısı dahil 79,6 milyar TL ulaştığını ifade etti. Fon getirilerine de değinen Çağlar, Bireysel Emeklik sisteminin on yılda enflasyonun ortalamada 2 puan üzerinde ve 2017 yılında ise 3,2 puan üzerinde getiri sağladığını belirtti.

tsb mart 2018
Otomatik Katılım sistemi ile ilgili olarak Birlik tarafından yaptırılan araştırmanın detaylarını da paylaşan Başkan Çağlar, araştırma sonuçlarının devlet katkısının sistemin en çok bilinen özelliği olduğunu ortaya koyduğunu ve sistemden çıkanların yaklaşık yarısının geçmişte yaşanan olumsuz tecrübelerin etkisi ile  sisteme olan güvensizliği gerekçe olarak gösterdiklerini vurgulayarak bu itibarla hükümetin  Bireysel Emeklik Sistemini kurgularken katılımcıların kendi hesaplarını şeffaf bir şekilde görüp, yönetebilecekleri şekilde kurguladığını bu nedenle de oldukça güvenli olduğunu, devletin gözetimi ve denetimi  altında bulunduğunu ifade etti.

Başkan Çağlar sözlerini sektör gündemindeki Zorunlu Trafik Sigortası ile ilgili son gelişmeleri aktararak bitirdi. Çağlar, 2017 yılında prim üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldığını, poliçe sayısının ise yüzde 6 artışla 17,5 milyona çıktığını söyledi. 2017 yılında trafik branşında sektörün elde ettiği her 100 TL için 118,4 TL hasar, 10 TL acente komisyonu ve 6 TL iletme gideri olmak üzere toplamda yaklaşık 134,4 TL ödediklerini belirtti.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER