23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Sıfır emisyonlu araçlara geçiş için küresel mutabakat imzalandı

Hükümetler, lider piyasalarda en geç 2035 yılına kadar ve 2040 yılına kadar tüm dünyada, tüm yeni otomobil ve kamyonet satışlarının sıfır emisyon olması için çalışacak.

COP26 Ulaşım Günü’nde, sıfır emisyonlu araçlara geçişe yönelik büyük sonuçları beraberinde getirecek açıklamalar yapıldı. Aralarında 30’dan fazla ülkenin, küresel otomobil üreticilerinin, şehirlerin, bölgelerin ve filo sahiplerinin bulunduğu 100’den fazla kurum belgeyi destekledi.

Uzmanlar göre,  duyurulan mutabakat, lider otomobil piyasalarında 2035 yılına kadar aşamalı olarak kullanımdan kaldırılacak ve sıfır emisyonlu araçlarla değiştirilecek olan benzinli ve dizel motorlu araçlar için yolun sonuna işaret ediyor.

Sıfır Emisyonlu Araçlar için Glasgow Mutabakatı imzacılarından Birleşik Krallık, Kanada, Hindistan gibi ülkeler ön plana çıkarken, Türkiye’nin de imzacı ülkeler arasında yer alması dikkat çekiyor.

Mutabakatın kapsamı şu şekilde:

  • Hükümetler, lider piyasalarda en geç 2035 yılına kadar ve 2040 yılına kadar tüm dünyada, tüm yeni otomobil ve kamyonet satışlarının sıfır emisyon olması için çalışacak.
  • Filo sahipleri, 2030’a kadar veya piyasaların izin verdiği daha erken bir tarihe kadar otomobil ve kamyonet filoların %100’ünün sıfır emisyonlu araçlar olması için çalışacak
  • Orijinal parça üreticileri, 2035 veya daha önce lider piyasalarda %100 sıfır emisyonlu yeni otomobil ve kamyonet satışlarına ulaşmak için çalışacak.
  • Gelişmekte olan piyasalar/gelişmekte olan ekonomilerin imzacıları sıfır emisyonlu araçların hızla yaygınlaşması ve benimsenmesi için yoğun bir şekilde çalışacaklar.

Mutabakatın içinde yer alan taahhütlerin boyutu, küresel otomobil satışlarının yaklaşık 3’te 1’ine denk geliyor.

Dünyanın önde gelen şehirlerinden bazılarının belediye başkanları, sendika liderleri, ulaştırma çalışanları, ulaştırma yetkilileri ve sivil toplum, dünya hükümetlerini toplu taşımada sürdürülebilir uzun vadeli yatırımlara öncelik vermeye veya iklim çöküşünü riske atmaya çağırmak için COP26’da bir araya geldi. COP26 ulaşım gününün odak noktası elektrikli araçlar olduğundan, belediye başkanları ve sendika liderleri toplu taşımanın unutulmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

  • Anlaşmayı imzalayanlar, küresel otomobil pazarının yaklaşık %15’ini veya bir başka deyişle 11,5 milyon aracı oluşturuyor. Başta AB olmak üzere, içten yanmalı motorların kullanımdan kaldırılma tarihlerini de açıklayan diğer ülke ve bölgeler de eklendiğinde, bu pay küresel otomobil satışlarının %29‘undan fazlasına karşılık geliyor.
  • BMW’nin mevcut otomobil satışlarının %26′sından fazlası, sıfır emisyonlu versiyonlar için benzinli ve dizel araçların aşamalı olarak kaldırılmasını taahhüt eden coğrafyalarda bulunuyor.
  • Stellantis‘in (Chrysler, Citroen, Fiat, Jeep, Opel, Peugeot‘nun sahibi) otomobil satışlarının %48’i, artık benzinli ve dizel araçların kullanımdan kaldırılmasını taahhüt eden ülkelerde olacak.
  • Otomobil üreticilerinin taahhütleri ABD pazarının neredeyse %30’unu oluşturuyor.
  • Toyota satışlarının %8’i ve ABD’nin içten yanmalı motorlu araçların çıkışının planlandığı ülkelere ihracatının 65%’ini kapsıyor.

Ayrıntılar iklimhaber.org ‘da.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER