JLT Türkiye CEO’su Servet Gürkan, Monte Carlo ve Baden Baden toplantılarında reasürans fiyatlarının düşme trendi gösterdiğini belirterek, siber sigortaların en önemli gündem maddelerinden birini oluşturduğunu söyledi.
Küresel sigorta ve reasürans şirketlerini buluşturan Monte Carlo ve Baden Baden buluşmalarında, bu yıl da önemli gündem maddeleri ele alındı. Ülkemizden toplantılara katılan JLT Türkiye, reasürans sektörünün nabzını Hayatımız Sigortalı ile paylaştı.
JLT Türkiye CEO’su Servet Gürkan, toplantılarda 2017 yılı için fiyat trendinin düşme yönünde olduğunu belirtirken, fiyatların terör gibi belirli branşlar için bölgesel olarak yükselebileceği beklentisinde olunduğunu kaydetti. Gürkan, reasürans sektörünün, yeni bir büyüme kapısı aralayan siber risk sigortalarını can simidi olarak gördüğünü ve ürünü iyileştirmek ve pazarlamak için çalışmalarını tam gaz sürdürdüğünü belirtti.
Siber risklerin son üç yılda olduğu gibi bu yıl da gündemdeki en önemli branşların başında geldiğini söyleyen Gürkan, “Reasürörler için yeni bir büyüme kapısı aralayan bu branş Türkiye dahil olmak üzere önümüzdeki iki, üç yıl içerisinde en hızlı büyüyen sigorta segmenti olacak” şeklinde konuştu. Gürkan, önümüzdeki süreçte siber risk sigortalarının Türk sigorta sektörü tarafından da hızlı bir şekilde içselleştirileceğine inandıklarını dile getirdi.
Dört ana başlık konuşuldu
Gürkan, Monte Carlo toplantılarının teknoloji ivmesi, siber riskler, dijitalleşme ve 2017 tahminleri olmak üzere dört başlık altında toplanabileceğini söyledi. Gürkan, bu başlıkları şöyle özetledi:
Teknoloji ivmesi: Primlerin düştüğü ‘soft market’ dönemi yeni normal olarak kabul edilip, buradaki karlılık çalışmalarının teknoloji yardımıyla yapılması gündemin en sıcak konusuydu. Reasürörlerin, pazarın fiyatlarının yükselmesini beklemek yerine bu dönemde karlılıklarını artırmak için teknoloji yatırımları ile daha iyi analitik analiz yöntemleri geliştirebilecekleri konusunda görüş bildirdikleri toplantılar yapıldı.
Siber riskler: Büyüyen bu risk alanının kapsamlı teminat altına alınması için ülkelerin de gerekli yasal düzenlemeler yapması konusunda fikir birliğine varıldı.
Dijitalleşme: Dijital kanalın önümüzdeki dönemde sigorta şirketlerinin büyüme için odaklanmak zorunda oldukları önemli bir alan olduğu ve bu alana yönelik yatırımların önümüzdeki dönemde artacağına dair fikirler bildirildi.
2017 öngörüsü: 2017’de reasürörlerin karlılıklarında azalma olacağı ve bu doğrultuda 2017 yılında şirket satın alma ve birleşmelerinde hareket olabileceği otel lobilerinde toplantı yapan profesyonellerin görüşmelerinin ana başlıklarındandı. Teknik konular
[box type=”custom” color=”#ffffff” bg=”#6e7570″ fontsize=”15″ radius=”8″ border=”#a1c9c6″]Bölgesel politik risk, Türk sigorta sektörüne başarısız portföyler yüklemedi [/box]
Ülkemizde ve bölgede kapasite sorunu beklenmediğine işaret eden Servet Gürkan, şöyle konuştu: “DASK, Üçüncü Köprü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ve Diğer Kamu Özel Ortaklıkları (PPP) projeleri gibi değerleri büyük risklerin, artık özel sigorta sektöründe teminat altına alınıyor olması sebebiyle kümül oluştuğu doğru ancak bunun Türk sigorta şirketleri için bir kapasite sorunu oluşturduğunu öngörmüyoruz.” Gürkan, ülkemizde reasürans pazarının deprem riskinin yanı sıra 15 Temmuz darbe girişimi, PKK ve DAEŞ terör örgütlerinin son dönemdeki saldırıları sebebiyle tedirgin olduğunu kaydetti. “Bu korkuların çok yerli olmadığını, sigorta sektörünün bu konuda bu zamana kadar sonuçları derinden etkileyecek hasarlarla uzun süreli başarısız portföyler taşımadıklarını izah etmeye çalışıyoruz” diyen Gürkan, Batı basınının Türkiye ile ilgili aktardıklarının teknik anlamda analiz sınırlamaları olan terör reasürörlerini kimi durumlarda rahatsız etmeye yettiğini de sözlerine ekledi.
Baden Baden’de konuşuldu
Baden Baden toplantılarında 2017 yılının kaderinin daha somut bir şekilde masaya yatırıldığını belirten Gürkan, burada teknik ve sigorta şirketlerini yakından ilgilendiren başlıklar konuşulduğunu dile getirdi. Gürkan, “Toplantılarda CAT fiyatlarının güncel durumdan nasıl etkilenecekleri, küresel ısınmanın sel ve kuraklık riskleri üzerine olan etkileri, reasürör şirketlerin bölgesel kapasitelerini yeniden düzenlemeleri gibi önemli başlıklar ele alındı. Sigorta şirketleri, kendi kapasite sağlayıcıları olan reasürans şirketleri ile birlikte nasıl bir 2017 yılı bekledikleri üzerine oldukça verimli toplantılar yaptı” dedi.
Terör, bölgesel fiyat artışlarına neden olacak
Reasürans dünyasında ‘soft market’ trendinin devam ettiğini söyleyen Gürkan, fiyatların 2017 yılı içinde düşmesinin öngörüldüğünü ancak belli branşlarda ve coğrafyalarda bu durumun tersine dönebileceğine dikkat çekildiğini ifade etti. Reasürörlerin azalan kapasitelere rağmen, bu alanda rekabeti artırdığını belirten Gürkan, “Ortadoğu ve Uzakdoğu sermayesinin reasürans sektöründe önemli rol oynamaya başlamasıyla kendilerine yeni oyun alanları yaratmaya çalışan Kıta Avrupası ve İngiltere reasürörlerinin yenilikçi ürünlerini tanıttıkları toplantılarda, dijitalleşme ve siber riskler de oldukça önemli gündem maddeleri olarak yerlerini korudu. Fiyatların genel olarak azalan bir trend göstereceği ancak terör gibi belirli branşlar için bölgesel olarak fiyatların yükseleceği beklentisi de belirtildi” şeklinde konuştu.