Marsh Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Servet Gürkan, katılmış olduğu Baden Baden Toplantısı 2019’u değerlendirdi. Gürkan’ın şahsi Blog’undaki yazısı şöyle…
“25 yıldır katıldığım Baden Baden toplantısının bir tanesini daha sağlıkla ve başarı ile tamamladım. Bu yıl ilk defa her zamankinden daha az görüşme yaptım. Çünkü artık CEO olarak değil Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak katılıyordum. Daha spesifik daha özel reasürörler ile toplantı randevuları ayarlamıştım. Tabii yine bir çok reasürör ile kokteyller, konferanslar; hatta kaplıcalar gibi sosyal ortamlarda da görüşme şansım oldu. Bu yılki toplantının bir başka güzel yanı da havanın iyi olması ve sokaklarda koştururken yağmurdan ıslanmayışımız oldu.”
Katılımcı sayısı düşüktü
“Bu yıl dikkatimi çeken en önemli şey katılımcı adedinin az olmasıydı. Sokaklarda o her zaman gördüğümüz telaşlı kalabalık yoktu. Daha sakin ve daha telaşsız bir ortam hakimdi Baden Baden’de. Bu belki seyahat maliyetlerinden tasarruf etmek maksatlı olabileceği gibi dijital haberleşmenin çok gelişmesi sonucu; insanların yarımşar saatlik çok verimli olmayan toplantıdan toplantıya koşmak yerine; e.mail ve tele/video konferans yolu ile her an rahat bir şekilde haberleşme ve görüşme olanağına sahip olmalarından kaynaklanıyor diye düşünüyorum.”
“Baden Baden Toplantısı’nda düzenlenen çeşitli etkinliklere katılanlar, reasürörlerin finansal sonuçlarının hasarlar tarafından nasıl etkilendiğini; ve nispeten kısa bir sürede meydana gelen olağan dışı hasarlardan ne ders alınacağını tartıştılar. Ayrıca yaşanan katastrofik hasar tecrübesi ışığında gelecek yenilemeler için beklentilerin ne olabileceği de tartışılan konular arasındaydı.”
Doğal afetler ve siber riskler
“Doğal Afet sigortaları konularının yanı sıra, Dünya’da gelişmekte olan yeni riskler de dikkat çeken diğer bir konuydu. Bunların arasında, siber riskler en çok dikkati çekiyor ve hem büyük bir fırsat hem de göz ardı edilemeyecek bir tehdit olarak değerlendiriliyor. Hızla gelişen dijital teknoloji, genişleyen çözüm etkileri ile Reasürans sektörünün her alanına dokunuyor ve en çok tartışılan konular arasında yerini alıyor.”
“Gelişen pazarlar ve büyüme potansiyeli çerçevesinde daha güçlü sermayeye sahip olmak, düzenleyici ve yasal zorluklar; şirketlerin üst düzey yöneticilik pozisyonlarındaki çok hareketlilikten daha iyi yararlanma çözümleri ve de halen çok aktif olan birleşme ve satın alma faaliyetleri; etkinliğin başlıklarını oluşturan konular arasındaydı.”
“Öncelikle belirtmeliyim ki 2020 yılı yenilemeleri için piyasalar halen yumuşak evrede görünüyor. Tabii bunda gecen 2-3 yıl içerisinde meydana gelen büyük felaket hasarlarının az olması; ve Avrupa ve Amerika’da ki düşük hatta negatif faiz uygulaması nedeni ile para kaynaklarının; faize göre daha fazla getiri getirecek sektörlere yatırım yapma arayışları olarak görünüyor.”
Türk RE’nin etkisi
“Ancak bizim sigorta pazarımız için ise ekilen biçilir gerçeği ışığında reasürörlerin daha katı bir tutum içerisinde oldukları gözleniyor. Kapasitelerini arttırmayacaklarını belirtenler ile fiyatlarını belli oranda arttıracaklarını söyleyenlerin sayısı hiçte az değildi. Bu temkinli tutumda Türk Re’nin kuruluşunu takiben Türkiye pazarından; özellikle de kamuya ait sigorta şirketlerinden reasürans hissesi alacağı bunun da reasürörler nezdinde küçük olan pazarın; daha da küçülerek cazibesini kaybedeceğinin etkisi hissediliyordu.”
“Monte Carlo toplantısında olduğu gibi yine siber riskler, yenilenebilir enerji riskleri ve finansal riskler ve tüm Dünya açısından önem arz eden deprem; sel gibi doğal afet riskleri sigortaları gündemdeki yerlerini korudular.”
“Tabii yıl sonuna daha iki ay gibi bir süre var. Sigortacılık için hiç de az bir süre değil bu. İki ayda neler olur, neler değişir hep birlikte göreceğiz. Dileyelim hep iyi şeyler olsun ve sektörümüz tüm olumsuz faktörlere rağmen kârlı şekilde büyüyebilsin.”