23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Serbest tarifeye adım atmazsak  bize sihirli bir değnek lazım  

Sigorta şirketleri trafik sigortasında artarak devam eden sorunların bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyor. Trafik branşındaki süregelen problemlere dikkat çeken AXA Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Yavuz Ölken, “Bugün iyi ve kötü sürücüyü ayrıştıramayan bir sisteme sahibiz. Önce iyi sürücüler korunmaya başlanmalı. Sigorta sektöründe serbest tarifeye adım atmadığımız müddetçe bize bir sihirli değnek lazım” dedi. 

SİGORTA MEDYA ÖZEL

Sigorta sektörünün uzun zamandır ana gündem maddelerinden biri trafik sigortasında yaşanan sorunlar… Trafik sigortasında artarak devam eden sorunların bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekleyen sektör temsilcileri tarafından dile getirilen çözüm yolu ise ‘Serbest Tarife’… Aynı zamanda Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Üyesi de olan AXA Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Yavuz Ölken de trafik branşındaki süregelen problemlere dikkat çekti. Ölken, “Bugün iyi ve kötü sürücüyü ayrıştıramayan bir sisteme sahibiz. Önce yarı esnek tarifeye geçmek olmazsa olmazdır. Önce iyi sürücüler korunmaya başlanmalı. Burada artık trafik sigortasını kimin yöneteceğini tartışmamak lazım. Sektör trafik sigortalarında kar etme peşinde değil ama sürdürebilir fiyatlamanın peşindedir. Önce yarı esnek ve devamında da mutlaka esnek, daha esnek serbest ve bizi yere taşıyacak doğrudan tazmine gitmek zorundadır. Burada sektörün tüm paydaşları taraf olmalıdır. Biz sigorta sektöründe serbest tarifeye adım atmadığımız müddetçe bize bir sihirli değnek lazım” diye konuştu.

Tüm afetlere karşı modellemelerimizi değiştirmeliyiz

Türkiye’nin dünyadaki bütün doğal afet olaylarından her an etkilenebileceğinin de altını çizen Ölken, “Türkiye ayrışmış değil. Modellemelerimizi değiştirmek zorundayız. 250 yıllık geriye dönük verilerin dikkate alınarak yapıldığı modellemelerin Maraş depremlerinde yetersiz olduğunu gördük. Türkiye’de modellerimizi değiştiriyoruz. Sigortalılarımıza, acentelerimize söz veriyoruz, hasarınızı dört dörtlük ödeyeceğiz diyoruz. Maraş depremlerinde bunu yerine getirdik ama Marmara depremi için daha hızlı olmak zorundayız. Depremle birlikte diğer tüm afetlere karşı da fiyatlama ve kapasite olarak hazır olmalıyız” dedi.

Önleyici sigortacılığa geçilmesi gerekiyor

Ölken, önleyici sigortacılığa geçilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bu konuda herhangi bir adım atamıyoruz. Deprem ve afetlere hazırlıklı olma adına bu ülkenin reasürans sarmalından da kurtulması gerek. Sektörün toplam ödenmiş sermayesi 20 milyar Türk lirası, öz kaynağı 130 milyar lira. Sene kapanışında bunları yeterli mi göreceğiz. Bunlar artacak, mutlaka değişecek yükselecek ama bizim konservasyonlarımızı artırmamız gerek. Çünkü konservasyon düşük olunca, reel sektörün riski daha yüksek olunca daha yüksek fiyat ve maliyet ödeniyor. Reasürans sarmalından kurtulmak için sektör, özkaynağını ve sermayesini artıracak, konservasyonunu arttıracak ve dışa olan bağımlılığı katastrofik risklerde biz sağlayacağız” açıklamasını yaptı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER