5 Kasım 2024, Salı
spot_img

Sektörün değişmeyen gündemi…

HİT olma özelliğini taşıyan şarkılar Top List içinde yer alırken sigorta sektörü için böyle bir liste yapsak ne olur dedik…

Sektör dinamiği inanılmaz yüksek. Ülke olarak heyecanlı ve aksiyonlu yaşam tarzımız sebebiyle tercih edilir haldeyiz. Yaşam döngüsünden sıkılan yabancıların yeni hayat tanımıyla geldiği ülkemizde sigorta sektörü de yarışta geri kalmamaya özen gösteriyor. Her gün yeni sorun, yeni bir uygulama, satın alma, işten ayrılma v.b ile başlayıp bitiriyoruz. Bir Top List yapılsa takip etmek bile zor. Genel olarak son döneme baktığımızda Top List içinde yer almaya aday konuları gözden geçirdik. Yarattıkları tartışma ve gündemlerine göre;

Torba Yasa’da yeni bir şey var mı? Kaçırdığım bir şey var mı?

semsiyeSektör ne yaparsa yapsın otorite bildiğini yapıyor. Her uygulama davalık olduğuna göre bir konu hakkında görüş bildirmeden veya biliyorum demeden önce son alınan karar veya durumu öğrenmek lazım?

Yeni bir atama, değişim ve istifa var mı? Sektör içinde siyasi destek veya torpil ile değişenler kim?

Aynı yıl içinde 2’den fazla şirket değiştirme modasına uydunuz mu?

Satışta acente mi, teknoloji mi polemiğinde son durum nedir?

Kendi asli işlerini sektör ile uzlaşarak yapamayan sigorta eksperleri 1 günlük eğitimle risk mühendisi olmuşlardı. Bir iş yaptırılmasına uğraşılan eksperler için son olarak maden sektörü gündeme alınmıştı. Maden sektörü battı mı? Yeni bir iş alanı arayışı var mı?

Sigorta sektöründen para koparmak…

Ne olursa, nasıl olursa olsun para almak. Olmuyor ise Tahkim ile almak. O da olmuyorsa hukuk yolu ile almak.

Ölümlü kaza sonrası sigorta sektöründen vatandaş istemese bile alabileceğinden veya hakkından fazlasını almak için kurulan sistemlere ek olarak değer kaybında yeni sistemler kurmak. Kaynakları sınırsız sigorta sektöründen “ne alırsan kardır” organizasyonları yapmak.

Havai fişek gibi parladıkça parlayan ve parlatılan BES için şişirmeye devam etmek.

Bedava ev/konut bile verseniz zorunlu olduğu halde alınmayan DASK poliçeleri için halen azimle topluma anlatmaya çalışma çabası.

Yan sanayii, ön sanayii, arka sanayii, eş değer, çok değer, yok değer, orijinal, sertifikalı, sertifikasız, kutulu, kutusuz, armalı, armasız…. Uzayıp giden yedek parça muhabbeti.

Sektörün paydaşlarının sektör içinde iken farklı iş birliklerine giderek sektör için, sektöre rağmen ve sektörle beraber bindiği dalı kesmesi..

Yeni bir yasa ve yönetmelik ile bazı maliyetleri sigorta sektörüne yükleme gayreti. Ha gayret.

SEGEM’e kaynak yaratan teknik personel sınavları ve benzer yönlendirmeler ile acente sayısını artırmak. Sonra acente sayısı fazla demek.

Tüm uyarılara rağmen anlaşılmaz biçimde eksperlik sınavı yapmak ve eğitimi vermek (Eğitim içeriği…). Sonrasında tüm taraflardan mağdurumu dinlemek. Faydasız ve amaçsız şekli ile eğitime halen devam etmek…

Kervan yolda dizilir politikasını genişletmek. Kervanı da yolu da kaybetmek.

Yangın teminatından çıkmak. Sonra girmeye çalışmak.

Risk analizini keşfetmek.

Reel ve gereken eğitimden uzak durmak. Bütçe ayırmamak. Personel, uzman ve profesyonel yetiştirmemek.

Liste uzun…

Bu kadar kaosu sektör taşımaz

Sigorta sektörü değişme güçlüğü içinde. Lider yokluğu pazar belirleyici aktörlerin olmaması belirsizliği artırıyor. Bu belirsizlik içinde bir yer bulmak kolay. Ancak kartlar yeniden dağıldığında birileri açıkta kalıyor. Ve enteresan biçimde kiminle görüşürseniz görüşün herkes doğruyu biliyor ama hem konuşmuyor hem de yapmıyor. Sonuçta aksiyon fazla ancak değişim yok. Belli şirketler ve belli kişiler ile sigorta sektörü tüm saldırılara rağmen halen ayakta. Ortak akıl ile birlikte yapılan neredeyse hiçbir şey yok . Dedikodu yapmak hariç.

Sektörün birlikteliği olmadığının farkında olan her kişi, kurum ve kuruluş ne koparsam kardır düşüncesiyle zarar verici düşünce yapısını artırarak geliştirdi. Sektör içindeki tüm meslekler değer kaybediyor. Sektör değer kaybediyor. 2015 yılı 2. yarısı fırsat olabilir. Listenin artık değişmesi gerek. Bu kadar kaosu sektör taşımaz. Tarafların iş birliğini artırması için uzlaşması gerek. Sektörden başka iş planımız yok. Sahip çıkmalıyız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER