Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği Başkanı Mehmet Genç, sigorta sektörünün sağlıklı büyüme kaydedebilmesi için mutlaka aracılara bağlı çalışacak uzman sigortacı modelinin gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getrdi.
Sigorta sektörünün önemli dağıtım kanallarından biri olan brokerler, 2017 yılında sigortalılara hizmeti kararlı bir şekilde sürdürmeyi hedefliyor. Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği Başkanı Mehmet Genç, 2016 yılını değerlendirirken 2017 yılı beklentilerini Hayatımız Sigortalı dergisi ile paylaştı. Genç, sigorta sektörünün sağlıklı büyüme kaydedebilmesi için mutlaka aracılara bağlı çalışacak uzman sigortacı modelinin gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ekonomideki dalgalanma sektörü de etkiledi
Ülke ekonomisinde iç ve dış gelişmelerin etkisiyle ortaya çıkan belirsizlik unsurları dolayısıyla 2016 yılında sigorta sektöründe önemli sorunlarla karşı karşıya kalındığını ifade eden Genç, “Özellikle döviz kurları ile faiz oranlarındaki değişkenlik, enflasyonda yaşanan yukarı yönlü eğilim, tüketici kredilerini daraltıcı tedbirler, sigorta sektörü açısından hasar maliyetlerinde artışa yol açtı. Bunların sonucunda genel ekonomik büyümenin sınırlı kalması, sigorta pazarının da öngörülen seviyede büyümesini engelledi” dedi.
Genç, ekonomideki dalgalanmaların katılımcıların Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hesapları ve hayat sigortası fonlarında biriken tasarruflarına başvurmaları sonucunu da doğurduğuna dikkat çekti.
Pazar payımızı muhafaza ettik
Geçen yıl içerisinde brokerlerin toplam pazar payı olan yüzde 12 oranının değişmediğini belirten Genç, brokerlerin ayrıca karlılığı sağlayan portföy yapısının devamlılığının sürdürdüğünü dile getirdi. Genç, “Türkiye’de kurulu tek meslek örgütü olan Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği geçen yıl içerisinde, sektörün tüm Sivil Toplum Kuruluşları ve kamu kuruluşları ile her platformda istişarelerde bulundu. Tüm bu buluşmalarda sektörün sağlıklı büyümesi yönündeki düşünce ve değerlendirmelerimizi paylaştık” şeklinde konuştu.
Sermayenin kalıcılığı sağlanmalı Son yıllarda sigorta sektöründe önemli ölçüde uluslararası sermaye girişinin sağlandığını söyleyen Genç, mutlaka bu yatırım eğiliminin devamlılığının ve mevcut uluslararası sermayenin kalıcılığının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
Sigorta sektörü için ekonomik ortamın dengeli ve öngörülebilir olmasının son derece önem taşıdığına vurgu yapan Genç, “Fiyat/maliyet dengesinin ekonomik yapıda ve yasal düzenlemelerde ortaya çıkan ani ve beklenmedik değişikliklere karşı kırılganlığı, diğer sektörlerle karşılaştırıldığında sektörümüz açısından çok daha yüksektir” ifadelerini kullandı.
Rekabetçi ve güvenilir bir piyasa şart
Sektörün yükümlülüklerini karşılama yeterliliğinin yakından takip edilmesi gerektiğini altını çizen Genç, rekabetçi ve güvenilir bir piyasanın varlığının bu bağlamda son derece önemli olduğunu kaydetti.
Geçen yıl yaşanan darbe teşebbüsü ve artan terör eylemlerinin sektör üzerindeki etkisine de değinen Genç, sözlerine şöyle devam etti: “Darbe teşebbüsü ve terörün yaygınlaştırılması çabalarına karşı tedbirlerin sektörümüzün üzerinde yarattığı baskının kamu ve tüm sektör paydaşlarıyla iş birliği anlayışıyla çözülmesi kaçınılmazdır.”
“Önümüzdeki süreçte sektörün sağlıklı büyümesi adına tüm teknik ve mali altyapısı düzenlenmiş, mutlaka aracılara bağlı çalışacak uzman sigortacı modelinin gerçekleştirilmesi gerektiği kanaatindeyiz” diyen Genç, sermayenin merkezde olduğu varsa teknik ve mevzuat değişiklikleri ile beraber serbest piyasa şartlarının egemen olduğu süreçlerin sektörün sağlıklı büyümesi için elzem olduğunu belirtti.
Sigortalılarımıza aynı hassasiyetle hizmete devam
Brokerlerin her zaman olduğu gibi 2017 yılında da hizmette devamlılığı esas alacağının altını çizen Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği Başkanı Mehmet Genç, “Brokerler bilgi birikimine, yetişmiş ve donanımlı ekiplerine güvenerek temsil edilen sigortalılarına aynı hassasiyet ve sorumlulukla yardımcı olmaya, artan bir kararlılıkla önümüzdeki süreçlerde de devam edecek” dedi.