Türkiye Sigorta Birliği’nin Çalıştay’ı sektörü bir araya getirdi. Çalıştay’a Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Genç’in “Sektörde potansiyeli konuşmayalım; harekete geçirelim” sözleri damgasını vurdu.
SİGORTAMEDYA / ALP SÜER
“Türk sigorta sektöründe potansiyel büyük” sözü yıllardır sektörle ilgili her toplantıda sigortacılar tarafından dile getirilir, yabancıların sektöre yönelik ilgisinin de temel sebebi olarak gösterilir. Dün Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından düzenlenen Çalıştay’da da ezber bozulmadı. Bu söz, Çalıştay’a konuşmacı olarak katılanlarca sıkça yinelendi. Ancak, dünkü toplantının bir farkı vardı. Çalıştay’daki 2.panelin moderatörlüğünü yapan Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Genç, “Artık potansiyeli konuşmak değil, potansiyeli harekete geçirmek gerekiyor” dedi. Toplam prim üretiminin, gayrisafi milli hasıla içindeki payının yüzde 1,5 düzeyinde olduğunu belirten ve gelinen noktanın yetersizliğini ifade eden Genç, söz konusu oranın hayat dışında yüzde 3,5-4 düzeyinde olması gerektiğine işaret etti.
Günde 53 bin insana hasar ödüyoruz
TSB’nin “Sigorta ve Emeklilik Sektörü Strateji Belirleme Çalıştayı” başlığıyla düzenlenen Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan TSB Yönetim Kurulu Başkanı Can Akın Çağlar, Çalıştay’ın sektörün önümüzdeki 5-10 yılını planlamak adına düzenlendiğini ve arkasının geleceğini söyledi. Sektör olarak 2018’de 35 milyar TL hasar ödediklerini ifade eden Çağlar, “Günde 53 bin insana hasar ödüyoruz, insanların kederli günlerinde yanındayız” dedi. Çalıştay’ın Çağlar’dan sonra açılış konuşmalarını yapan Sigorta Denetleme Kurulu Başkanı Mete Güler, sigorta ve emeklilik sektörünün istikrarlı büyürken, finansal sağlığını da koruduğunu belirtirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı da Bakanlık olarak sektöre destek olmaya devam edeceklerini, buna karşın sektörün de zorunlu sigortalarla sınırlı kalmaması ve piyasanın ihtiyacı olan alacak sigortası, kefalet sigortası gibi ürünlere de ağırlık vermesi gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile kararlar hızlı alınacak
Çalıştay’da diğer açılış konuşmasını yapan katılımcılardan Sermaye Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, sigortanın menkul kıymetleştirmesinden bahsederek sigorta şirketlerinin hava koşulları ile ilgili türev ürünler ya da afet bonoları gibi yeni finansal araçlarla sermaye piyasasının gelişmesine katkıda bulunması gerektiğine dikkat çekti. Son açılış konuşmasını yapan T.C. Cumhurbaşkanlık Finans Ofisi Başkanı Prof.Dr. Göksel Aşan da Ofis ile ilgili olarak kamuoyu bilgilendirdi. Aşan, yeni yapılanma içinde hızlı karar almayı sağlayacak Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin, İstanbul’u küresel finans merkezi haline getireceğini de söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından iki tane panel düzenlendi. Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu Genel Direktörü Michaela Koller moderatörlüğündeki ilk panelde yer alan Willis Towers Watson Blockchain Uzmanı Dr. Magdalena Ramada Sarasola, PwC Direktörü Angela Carpintieri, Zurich Sigorta Yapay Zeka Grup Başkanı Gero Martin Gunkel ve Amerikan Sigorta Birliği Siber Risk GFIA Çalışma Grubu Başkanı Stephen Simchak son dönemde sıkça tartışılan blockchain, nesnelerin interneti, yapay zeka ve siber riskler gibi konuların sigorta sektörü üzerindeki etkilerini irdelediler.
Moderatörlüğünü Dr. Ahmet Genç’in yaptığı 2’inci panele panelist olarak katılan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği Başkanı Ateş Çeber, TOBB Daire Başkanı Ozan Acar ve SAİK Başkanı Levent Korkut sektörde dağıtım kanalları durum değerlendirmesini yaptılar. Panelistlerden Ateş Çeber, çoklu acentelerin broker olması gerektiğini önerirken, Levent Korkut da sigorta şirketlerinin kendi finansal istikrarı için acentelere sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Özhamaratlı, reel sektördeki şirketlerin sigorta şirketlerinden beklentilerini dile getirirken, Acar da sigorta şirketlerinin private equity ve venture capital (risk sermayesi) şirketlerine yatırım yapmaları gerektiğini kaydetti. Çalıştay’da Rosenberg & Parker of Turkey Başkanı Meltem Bebekoğlu kefalet sigortalarını tanıtırken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fatoş Karasan da 15-24 yaş arası gençlerle ilgili yapılan bir anketin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.