JLT Türkiye CEO’su Servet Gürkan, Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine yaptığı sunumda, sektörün kırılgan olduğunu ve sorunlarını niş payalarda penetrasyonu artırarak çözebileceğini kaydetti.
JLT Türkiye CEO’su Servet Gürkan, Doğu Akdeniz Üniversitesi Bankacılık ve Finans Kulübü’nün düzenlediği seminere katıldı. Gürkan’ın “Sigortayı Tanımlama ve Sigortada Sürdürülebilirlik” başlıklı sunumu öğrenciler tarafından büyük bir ilgi ile takip edildi.
Gürkan, sunumunda sigortanın tanımını öğrencilerle paylaşırken riskin tanımını ve değerlendirmesini de açıkladı. Sigortanın faydalarından bahseden Gürkan, “ Sigorta bireylere; iç huzur, riskten kaçınma, ipotekli emlakları koruma, bağımsızlık sağlama, tasarruf aracı olma, yatırım aracı olma, çeşitli ihtiyaçları karşılama gibi faydalar sunar. İşletmelere ise şu faydaları sunar: Rezerv gereksinimlerini azaltma, sermayenin yatırım için serbest kalmasını sağlama, belirsizliği azaltma, sermaye maliyetini azaltma , kredi riskini azaltma, iş ve sosyal istikrar. Ayrıca sigorta, ülkenin zenginliği korur, ekonomik büyümeye yardım eder, enflasyonu kontrol eder ve sosyal barışı sağlar” dedi.
Türk sigorta piyasası hakkında da bilgiler veren Gürkan, pazarın son derece kırılgan olduğunu belirtti. Gürkan, “Sigorta sektörünün önemli konularından birisi şiddetli fiyat rekabeti ve en büyük zararı veren motor sigortaları branşı tarafından yönlendirilen düşük karlılıktır. Düşük kar marjları motor sigortaları,trafik sigortası, sağlık ve genel sorumluluk sigortalarının yüksek hasar prim oranlarından kaynaklanmaktadır. 2012 yılında, muallak hasarlar karşılığındaki ani artışlar sigorta sektörünün kritik hasar yönetimi konusu üzerine eğilmeleri sonucunu doğurmuştur. Kişisel ilişkilerin sigorta müşterileri için hala önemli olduğu pazarda acenteler, geleneksel olarak hayat dışı branşlarda en önemli dağıtım kanallarıdır. Ancak, banka sigortacılığı da hızlıbüyümektedir” şeklinde konuştu. Sektörün bu sorunları konusunda çözüm önerileri de sunan Gürkan, sektörün niş piyasalarda penetrasyonu artırması gerektiğini söyledi. Gürkan, sektörün daha iyi hasar yönetimi, teknoloji kullanımı, daha iyi fiyatlandırma ile de bu sorunları aşabileceğini kaydetti.