23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

SBM, suistimalleri Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle yakalayacak

SBM CEO’su Aydın Satıcı, Sabancı Üniversitesi Büyük Veri Danışsal Analiz ve Görselleştirme Laboratuvarı işbirliği sayesinde petrolün yerini alan ‘veri’nin suistimal ilişkilerini ortaya çıkaracağını söyledi.

Suistimaller, tüm dünyada sigorta sektörünün en büyük sorunlardan biri. Suistimaller yalnızca sigorta şirketlerine zarar vermiyor, sigortalılar da bundan nasibini alıyor. Hem sigortacılar suistimallerin yol açtığı fazla maliyetlerin altında eziliyor hem de bu fazla maliyetler sigortalıların poliçelerine yansıyor; yani sigortalılar daha fazla prim ödemek zorunda kalıyor. Sigorta şirketleri kendi çalışmalarıyla suistimalleri yakalamaya çalışıyor ancak tüm resmi görmek imkansız oluyor. Organize suçlarla mücadele için Suistimal Engelleme Bürosu’nu (SİSEB) kuran Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM), Sabancı Üniversitesi işbirliğinde yürütülecek Sigorta Sektöründe Sahtecilik Tespiti Üzerine Büyük Veri Analitiği Projesi  ile sigorta suistimallerine yol açan profilleri ve koşulları veri analitiği yöntemiyle tespit edecek.

Söz konusu işbirliği Sabancı Üniversitesi Büyük Veri Davranışsal Analiz ve Görselleştirme Laboratuvarı bünyesinde yürütülecek. Projenin imza töreni, 4 Mart 2016 tarihinde Karaköy Minerve Palas’ta gerçekleşti.

“Sigorta, toplumda sürdürülebilirliği sağlıyor”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Sabancı Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Nihat Berker, sigortanın büyük bir buluş olduğunu belirterek hem toplumun hem de kişilerin yaşamlarında sürdürülebilirliği sağladığını söyledi. Berker, Sabancı Üniversite’nin sektör-üniversite işbirliklerine önem verdiğini belirterek, “Büyük veriden ya siz faydalanırsınız ya da başkaları faydalanır” dedi.

“Sektör atom taneciği gibi”

SBM’nin sigorta sektörünün veri merkezi olduğunu, poliçe ve hasar bilgilerini anlık olarak raporlayabildiğini belirten SBM CEO’su Aydın Satıcı, Merkez’in bu özelliğiyle dünyanın sayılı kurumlarından biri olduğunu kaydetti. Bu doğrultuda yürütülen projenin de ilk ve tek olma özelliği taşıdığını belirten Satıcı, verinin artık petrol değerinde olduğunu kaydetti. SBM’nin bu kaynağı işleyerek yeni bir değer oluşturduğunu söyleyen Satıcı, suistimal projesi sayesinde sigortalının daha az hasar ödeyeceğini böylelikle daha az prim ödeyeceğini belirtti.

Sigorta sektörünün yıllık 30 milyar TL prim hacmi olduğunu söyleyen Satıcı, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) içerisinde de yüzde 1.5 oranında hacmi olduğunu ifade etti. Satıcı, sektörün GHYİH içindeki küçük payını atom taneciğine benzeterek, “Sektörün toplamda 80 trilyon TL’lik riski teminat altına aldığını görüyoruz. Bu da 30 yıllık GSYİH’ya denk geliyor. Bu atom taneciği, çekirdek büyüdükçe parçalanıyor, ortaya çıkan enerji ile tüm riskleri teminat altına alıyor” şeklinde konuştu. Satıcı, sektörün finansal kaynak desteğinin suistimali azaltmaktan geçtiğini de sözlerine ekledi.

Üniversiteler inovasyonun merkezi

Yurtdışında özellikle Amerika’da üniversitelerle iş dünyasının iç içe olduğunu ifade eden Satıcı, “AR-GE’nin inovasyonun merkezi üniversiteler. Bu doğrultuda biz de Sabancı Üniversitesi ile gerçekleştirmiş olduğumuz işbirliğiyle sektörün önemli maliyet kalemlerinden sigorta suistimallerinin önüne geçmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Analitik veriler suistimal ilişkilerini çözecek

Toplantıda Sabancı Üniversitesi Büyük Veri Davranışsal Analiz ve Görselleştirme Laboratuvarı Direktörleri Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyeleri Burçin Bozkaya ve Selim Balcısoy da birer konuşma yaptılar. Burçin Bozkaya “Proje çalışması kapsamında, merkezi olarak toplanan sigorta verilerinden hareketle sigorta suistimallerine yol açan profil, etken ve koşullar veri analitiği olarak yöntemleri kullanılarak analiz edilmesi ve bu sayede suistimallerin daha yüksek oranda tahmin edilebilmesi beklenmektedir. Laboratuvar bünyesinde yer alan analitik ve görsel araçlar söz konusu ilişkilerin ortaya çıkarılmasında aktif olarak kullanılacaktır” şeklinde konuştu.

Selim Balcısoy ise “SBM ile yapılacak çalışmalar bir ülkenin belli bir alanda tüm sigorta kayıtlarının incelenmesi açısında dünyada ilk çalışmalardan biri olacaktır. Yoğun ve karmaşık veriler ile etkin analiz yapılabilmesi için bu verilerin farklı görsel ve etkileşim yöntemleri ile sunulması gerekmektedir. SBM verisinin üzerinde geliştirilecek veri görselleştirme yöntemleri ve araçları ile bu kadar yoğun bir veri ağının anlaşılmasında önemli ipuçları elde edilecektir” dedi.

[vc_text_separator title=”SEVAL ÖZKAP / SİGORTAMEDIA” title_align=”separator_align_right” color=”chino” border_width=”2″]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER