SBD Genel Koordinatörü Basri Batıkarayel, tam bir müzik aşığı. Uzun yıllardır ney üfleyen Batıkarayel, sanatla ilişkisi konusunda; “Sanatın hangi köşesinde var oluyorsanız olun, daha mutlu ve huzurlu oluyorsunuz. Aslında siz oluyorsunuz; yalın ve çıplak…” diyor.
ALP SÜER / SİGORTAMEDYA
Geçen ay hareketli günler geçiren Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği (SBD), gerçekleştirdiği seçimli Genel Kurul’da yeni başkanını da seçti. Genel Kurul’u yerinde takip edemesem de 2 başkan adayının olduğu seçimlerin, iyi bir organizasyonla ve dostane bir şekilde gerçekleştiğini duydum. Organizasyonun başarısında en büyük emeği geçen kişilerin başında SBD Genel Koordinatörü Basri Batıkarayel geliyor.
Batıkarayel’in SBD’deki kimliği dışında bir yönü daha var: Gerçek bir müzik aşığı…Hatta, bunun da ötesinde uzun yılardır ney üflüyor. NevAhenk musiki topluluğunun da kurucularından olan Batıkarayel’in, NevAhenk’le birlikte verdiği konserler de sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Müzik ve sanatla ilişkisi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz Batıkarayel’in şu sözleri, oldukça anlamlı; “Sanatın hangi köşesinde var oluyorsanız olun, daha mutlu ve huzurlu oluyorsunuz. Aslında siz oluyorsunuz, yalın ve çıplak…”
Ney, son nefesime kadar benimle olacak
Kendisinden öğrendiğimize göre, ney’in Batıkarayel’in hayatına girmesi ise 2014 yılında olmuş. “Dinleyici olmak hayatımın her döneminde benimleydi ama, bir enstrümanla tanışma hevesi benim içimde hep bir ukteydi..2014 yılında, içimde hep var olan bir üflemeli saz isteği ve beni ben ile tanıştıran ‘Ney’ hayatıma girdi. Sanıyorum ki son nefesime kadar benimle olmaya devam edecek”diyor Batıkarayel. Söyleşimizde Batıkarayel’e Klasik Türk Musikisinde sevdiği makamları ve sanatçıları sordum. Musikinin, üslup olarak hep klasik tarafında olmayı tercih ettiğini belirten Batıkarayel, şunları söylüyor: “İster saz eseri, ister sözlü eserler olsun, tavrı ve verdiği derin duygular beni çok etkiliyor. Makam seçmek ne kadar doğru bilemem ama kendi adıma saz eserlerinin bende ki yeri bambaşka.” Saz eserleri denildiğinde kendisi için en önde gelen bestekarın Tanburi Cemil Bey olduğunu vurgulayan Batıkarayel, Tanburi Cemil Bey’in öğrencisi Tanburi Refik Fersan, Kanuni Hacı Arif Bey, Numan Ağa’yı kıymet verdiği bestekarlar arasında sayıyor. Batkarayel, sözlü eserlerde de sevdiği müzisyenler arasında klasik dönem için Hamamızade İsmail Dede Efendi, Zekai Dede, Hacı Arif Bey, Cumhuriyet döneminin başları itibariyle de Rakım Elkutlu, Selahattin Pınar, Sadettin Kaynak, Lemi Atlı ve Muzaffer İlkar’ı sayıyor. Batıkarayel, Klasik Türk Musıkisi yanında, Klasik Batı Müziği, Pop, Jazz, Senfonik Rock, hatta bazen gençliğinde çok sevdiği hard rock şarkılarını da oğlu Emre ile birlikte dinlediğini söylüyor.
NevAhenk, musikimizin değerlerini yeni nesillerle tanıştırıyor
Söyleşimizde NevAhenk Musiki Topluluğu hakkında da bilgiler veren Batıkarayel, NevAhenk’in temellerini, 2015 yılında Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde beraber olduğu ve musikiye değer veren arkadaşları ile birlikte attıklarını söylüyor. Mustafa Doğan Dikmen ve Engin Tarı hocalarla birlikte çalıştıklarını dile getiren Batıkarayel, “Klasik Türk Sanat Musikimizin özlendiği ve layık olduğu değerleri sanatsever kitlelerle buluşturmak ve yeni nesillerle tanıştırmak üzere başarılı yolculuğuna çok kıymetli hocalarımızın refakatlerinde, değerli sazendeleri ve hanendeleri ile devam ediyor. NevAhenk Musiki topluluğumuz, Bodrum ve İstanbul’da bugüne kadar birçok defa konser ve programları gerçekleştirmiş olup değerli dinleyicilerimizin haklı takdirlerine mahzar oldu” diyor.