TÜSAF, yayınladığı bir duyuru ile acenteleri, SAİK tarafından akredite edilmemiş ve sigorta şirketleri ile resmi anlaşma imzalamayan şirketlerin yazılım programlarını kullanmanın suç teşkil ettiği konusunda uyardı.
TÜSAF, acenteleri iş paylaşım ekranları konusunda uyardı ve suç teşkil eden durumları açıkladı. TÜSAF yayınladığı duyuruda acenteleri, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) tarafından akredite edilmemiş ve sigorta şirketleriyle resmi anlaşma imzaları olmayan şirketlerin programları konusunda, “Dikkatli olmayan acentelerin, hem yönetmeliğe uymamak suçuyla karşı karşıya kalacaklarını hem de denetlemeden sonra kullanılamayacak programlara boş yere para vermek zorunda kalacaklarını hatırlatırız” diyerek uyardı.
“Değerli meslektaşlarımız,
Acenteler arası iş paylaşımı ve şubelerin körüklediği ‘kolay teklif verme ekranları’ ve bunların pazarlamasını yapan yazılım şirketlerinin bu programları pazarlamasıyla ilgili dikkatinizi çekmek ve uyarılarda bulunmak istiyoruz.
Yeni Yönetmelik’te SAİK yetkisine bırakılan fiziki şartlarda, ‘acentelerin kullandığı programlar denetlenecektir’ ifadesi çok önemlidir.
Burada kast edilen, yetkisiz kişilere iş paylaşımı adı altında açılan ekranların denetlenmesidir.
Yapılacak olan işlem programı alan acenteler ve resmi şubelerin dışında programların kullanılması ve satışı denetlemektir.
Burada suç olarak tanımlayacağımız durumlar şunlardır:
Yazılım şirketleri (mevcut büyük bir bölüm, legal çalışanlar istisna), sigorta şirketleriyle kullanım ve gizlilik hakkında resmi sözleşme imzalamayarak bilgilere illegal yöntemle ulaşarak bilişim suçu işlemekteler, sigorta şirketlerinin bilgilerini kullanmaktadırlar.
Bu suç, ticari davalara konudur
Sigorta acenteleri, bu programları satın alarak ve kullanarak aynı suça ortak olmaktalar, ayrıca bu şifreleri, iş paylaşımı yaptıkları diğer acentelere, şubelere, hatta yetkisiz kişilere vermek suretiyle suç işlemektedirler. Şifresini yetkisiz kişilere verenler meslekten men, acentelerle iş paylaşımı adı altında verenler genelgelerle tanımlanan iş paylaşımını organize yapmak suretiyle aynı şekilde SAİK’in vereceği cezalara konu olmaktadırlar. Sigorta şirketleriyle yaptıkları sözleşmelere uymamak nedeniyle fesih olma ve ticari davalarla karşılaşmak durumunda kalacaklar.
Sigorta şirketleri, sözleşmelerine uymayan acentelere göz yummaktalar. Bunun sebebi maalesef çok acıdır. Şirketler, ilgili acente benim elimde zarar ederse ilk önce komisyonunu düşürüm, zarar devam ederse fesih ederim imkanıyla piyasadan doğrudan tazmine geçene kadar toplayabildiğim kadar portföy toplayım düşüncesini gütmektedirler.
Yeni yönetmelikle de kendilerine verilen bu sorumluluğu yerine getirmeyerek , sözleşme şartlarına uymayarak mevcut acentelerini zarara sokmaktadırlar. Bu durumlar ticari davalara açıktır.
Meslektaşlarımızı SAİK tarafından akritide edilmemiş, sigorta şirketleriyle resmi sözleşme imzalamamış programları alırken daha dikkatli olmaları konusunda uyarmak istiyoruz.
Dikkatli olmayan acentelerin, hem yönetmeliğe uymamak suçuyla karşı karşıya kalacaklarını hem de denetlemeden sonra kullanılamayacak programlara boş yere para vermek zorunda kalacaklarını hatırlatırız.”