8 Eylül 2024, Pazar
spot_img

Sağlık ve sigorta sektörü büyük buluşma için geri sayıma geçti

Sağlık ve sigorta sektörü, Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği (SASDER) 10. Ulusal Kongresi’nde buluşuyor. 2-5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek kongrede, sağlık sigortalarından, sağlık turizmine, eğitimden, depreme, dijitalleşmeden, geleceğe ilişkin problemlere kadar birçok konu mercek altına alınacak. SASDER Başkanı Levent Yiğit, “Bilginin hap gibi hızlı bir şekilde herkes tarafından paylaşılacağı ve bu bilgi alışverişinin çok verimli şekilde yapılacağı bir kongre gerçekleştireceğiz” dedi.

Önümüzdeki günlerde Antalya’da önemli bir sağlık ve sigorta sektörü buluşması yaşanacak. 2-5 Kasım tarihlerinde Antalya Calista Luxury Otel’de gerçekleşecek Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği (SASDER) 10. Ulusal Kongresi’nde biraraya gelecek sigorta ve sağlık sektörü temsilcileri Cumhuriyet ana teması çerçevesinde sağlık konusunu her yönüyle mercek altına alacak. Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’a konuk olan Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği (SASDER) Başkanı Levent Yiğit ve SASDER İkinci Başkanı Çağatay Çınar, kongre öncesi sağlık ve sigorta sektöründe yaşanan gelişmelerle kongrede ele alınacak konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. SASDER Başkanı Levent Yiğit, “Bilginin hap gibi hızlı bir şekilde herkes tarafından paylaşılacağı ve bu bilgi alışverişinin çok verimli şekilde yapılacağı bir kongre gerçekleştireceğiz” dedi.

Depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuzu tartışacağız

SASDER 10. Ulusal Kongre’nin ayrı bir önemi olduğunu dile getiren Yiğit, şöyle devam etti: “Bizim için en büyük heyecanlardan bir tanesi Cumhuriyetin 100. yılı ve 10. Kongremiz olması. Biz her yıl bilimsel kurulumuzla birlikte kongremiz için bir ana tema belirliyoruz ve bu ana tema çerçevesinde konuları ve konuklarımızı belirlemeye çalışıyoruz. Bu seneki bilimsel kurul başkanımız Prof. Dr. Simten Malhan. Bu yıl Cumhuriyet ana teması çerçevesinde 360 derece sağlığı değerlendirmek istedik. İlk gün deprem felaketi ve sağlık sistemimizin depreme ne kadar hazırlıklı olduğunu tartışacağız. Prof. Dr. Önder Ergönül, Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Naci Görür ile birlikte afet yönetimini konuşacağız. Hemen ardından Sunay Akın ile birlikte hızlı bir Cumhuriyet yolculuğuna çıkacağız. Ardından sağlık yönetimini ve İstanbul’u konuşacağız. Geçen seneden farklı olarak bu yıl sigortacılığı biraz daha fazla konuşmak istedik. İkinci gün sağlık iletişimi ve dijitalleşme konularını ele alacağız. Burada önemli oyunculardan biri de elbette sağlık sigortaları olacak, çünkü sağlık sigortaları da son bir yıldır uzaktan sağlık finansmanı ile ilgili daha hazırlıklılar ve bu konuya onlar da büyük önem veriyorlar. Dolayısıyla hep hizmet sunumu tarafında konuşup değerlendirdiğimiz dijitalleşme başlığında ilk kez bu kadar detaylı bir şekilde sağlık sigortaları da yer alacak. Ardından ilk günü ilaç sektöründen katılımcılarla tamamlayacağız.”

Sağlık turizmiyle ilgili önemli fırsatlar var

SASDER Başkanı Levent Yiğit, sağlıkta hizmet sunumunun gerek kamu, gerek özel hastane anlamında son bir yıldır zor bir dönemden geçtiğini belirtti. “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar da bunu tetikliyor” diyen Yiğit, şöyle devam etti: “Ciddi sayıda yurt dışına giden Türk hekimleri var. Onların yerine istihdam edebilmek için hekim bulmak çok kolay olmuyor. Öte yandan asgari ücret düzenlemeleri de hastanecilik sektörünü çok etkiledi. Hastaneler finansal yapılarını tekrar gözden geçirmek durumda kaldılar. Teknoloji giderleri ve malzeme giderleri döviz bazında olduğundan burada çok zorlanıyoruz. Ama başarılı hekimlerimizle Cumhuriyetimizin 100. yılında ayaktayız. Hala sağlık turizmiyle ilgili çok önemli fırsatlar görüyoruz. Avrupa ya da ABD’deki birçok hastaneye göre çok iyi sağlık hizmeti sunduğumuzu gururla söyleyebilirim.” Kongrenin üçüncü günü sağlık eğitimi ve turizminin mercek altına alınacağını belirten Yiğit, “Sağlık eğitimimizin geldiği noktayı tartışmak istiyoruz. Prof. Dr. Haluk Özsarı’nın önderliğinde iki konuşmacımız olacak ve sağlık eğitiminden bahsedeceğiz. Her sene yaptığımız gibi çok değerli şirketlerin katılımıyla uydu sempozyumlarımız olacak. Aynı gün sağlık sigortacılığıyla ilgili önemli olduğunu düşündüğümüz oturumda sigorta sektörünün verimliliği ve sürdürülebilirliğini tartışacağız. Günü kapatmadan önce de hastaneler için hizmet sunucular için çok önemli bir kalem olan sağlık turizmini konuşacağız. Bu konuda tüm Türkiye olarak çok güçlü ve çok iddialıyız. Kamu tarafı da şehir hastaneleriyle birlikte sağlık turizm yapmaya başladı ve orada da çok güzel işler yapılıyor. Sağlık turizmi Türkiye için, önemli ihracat kalemlerinden biri. Orada geldiğimiz noktayı sigortacılarla ve diğer hastanelerle paylaşacağımız bir panelle günü tamamlamayı arzu ediyoruz” dedi.

Sağlık sigortacılığı hızla büyüyor

SASDER İkinci Başkanı Çağatay Çınar, asgari ücret, dövizdeki oynaklıklar, ekonomik stabilizasyonla ilgili dalgalanmalar ve benzeri konuların sağlık sigortacılığını da etkilediğini açıkladı. “Ama günün sonunda sağlık tarafına baktığımızda sağlık branşının hızla büyümeye devam ettiğini görüyoruz” diyen Çınar, “Geçtiğimiz yılın 9 ayında 18,5 milyar lira üreten sektör, toplam sağlık olarak 46,1 milyara erişmiş. Tamamlayıcı sağlığın payı da yüzde 27’ye ulaşmış. Dolayısıyla tamamlayıcı sağlık aslında 2015’te sadece sağlık branşının prim üretiminin yüzde 2’sini karşılarken şu anda yüzde 26-27’e gelmiş durumda. Sigortalılığı geçtiğimiz yıl 3,6 milyon TSS ve 2,6 ÖSS ile kapamıştık. ÖSS’de adetli bir büyüme yok, daha çok primde bir büyüme var. 2,6 milyon seviyelerinde kalmış, TSS ise 3,9 milyona gelmiş. Yaklaşık 35-40 civarında şirketin rafında tamamlayıcı sağlık ürünü var. Dolayısıyla bu noktada başta acenteler olmak üzere dağıtım kanalları, şirketler ve paydaşlarımız olan anlaşmalı kurumlarımız ile hastanelerimizin belirli bir rüşt ispatını gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Sağlık hizmetlerinin finansmanı açısından bakıldığındaysa 2022 yılı istatistikleri henüz yayınlanmadı. 2021 yılı istatistiklerinden devam etmek gerekirse Türkiye sağlığa 353 milyar lira para harcamış, bunun 56 milyar lirası cepten harcama olarak gerçekleşmiş. Biz sigortacıların payı ise hala 9 milyarlar seviyesinde. Dolayısıyla burada hala alınacak yol var” açıklamasını yaptı.

Çok değerli ve ufuk açıcı çıktılar olacağına inanıyoruz

Panelistlerin dışında Türkiye’nin sağlık branşında faaliyet gösteren tüm şirketlerinden farklı kademelerde yöneticilerin de kongreye katılım göstereceğini aktaran Çınar, “Onlar da panellerde, soru-cevap bölümlerinde ve B2B görüşmelerinde hem iş ve proje konuşma hem de konularla ilgili değerlendirmelerini ve düşüncelerini aktarma fırsatı buluyorlar. O konuda da hep olumlu geri bildirimler aldık. 360 derece dediğimiz nokta aslında hastanede sağlık hizmetinin verilmeye başlayıp taburculukla sonlanan bir süreç değil. Bunun finansmanı, dijitalleşmesi ve bu aktörlerin birbiriyle nasıl etkileşecekleri oturumlarda ele alınacak. Çok değerli ve ufuk açıcı katkıları olacağına inanıyorum. SASDER’in daha önceki başkanlarından Prof. Dr. Melih Bulut‘un moderatörlüğünü yapacağı oturumda özellikle sigortacılık konuşulacak. Bir sonraki gün de Cumhuriyetin 100. yılında sigortacılık sektöründe sürdürülebilirlik ve verimlilik konusunu ele alacağız. Yine çok değerli meslektaşlarımla birlikte ben de panelist olarak katılacağım. Geçen yıl sigortacı meslektaşlarımız ve yöneticilerimiz cesur gazeteci Can Kantar’ın karşısına çıkmıştı. Bu yıl yine o cesareti devam ettiriyoruz. OHSAD Başkanı Reşat Bahat’ın moderasyonunu yapacağı bir oturumda bir araya geleceğiz” dedi.

Sadece bugünün değil geleceğe ilişkin problemleri de konuşacağız

Türkiye’nin sağlıklı dönüşüm programıyla birlikte kat ettiği önemli mesafeler olduğuna dikkat çeken Çınar, “Eksikler tartışılır ama günün sonunda yine sağlık ekonomisi açısından bakıldığında biz ülke olarak sağlığa sadece milli gelirimizin yüzde 4,6’sını harcıyoruz ve vatandaşımızı yılda 10 kez doktorla buluşturabiliyoruz. Dolayısıyla kamunun da burada hem hizmet sunucu hem Sosyal Güvenlik Kurumu olarak önemli bir rolü var. Bunun nereye gittiğinin ve sürdürülebilirliğinin de tartışıldığı güzel bir kongre olacağını umut ediyorum. Sadece bugünün ya da 2024’ün problemlerini değil, önümüzdeki 10 yılı, 20 yılı ve konsepte uygun olarak 100 yılı konuşacağımız bir kongre olacak” dedi.

Kayıtlar sasder.org üzerinden yapılabiliyor. Kongreye katılmak isteyenler www.sasder.org adresinden kayıt yaptırabiliyor.

Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği (SASDER) 10. Ulusal Kongresi’nde gerçekleştirilecek tüm paneller Sigorta Ekranı’ndan canlı olarak takip edilebilecek.

Sigorta Ekranı:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER