25 Aralık 2024, Çarşamba
spot_img

2023’te bizi neler bekliyor?

2022 dünya tarihine zor bir yıl olarak geçecek. Bu zor yılı geride bırakmaya hazırlanırken herkesin aklındaki soru “2023’te bizi neler bekliyor?”… Dünya çapında yapılan araştırmalar, raporlar gösteriyor ki 2023, 2022’yi aratmayacak. Devletler arası siber saldırılardan, metaverse dolandırıcılarına, sanal para hırsızlıklarından, sanal tacizlere, küresel ısınmadan ekonomik krizlere kadar etrafımız risklerle kuşatılmış durumda.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

2020 yılında hayatımızı alt üst eden pandeminin hala süren etkileri, ülkeler arası gerilimler, savaşlar, ekonomik çalkantılar, yüksek enflasyon, enerji sıkıntısı derken zor bir yılı geride bırakmak için geri sayıma geçtik. ‘Yeni yıl yeni umutlar’ demek olsa da gerçek hayatımızdaki risklerin her geçen gün arttığı ve çeşitlendiği yönünde. Bugünlerde tüm dünya ‘2023’te bizi neler bekliyor?’ sorusuna cevap arıyor. Bunun için de araştırmalar, raporlar hazırlanıyor. Herkes, riskleri öngörüp hazırlıklı olmanın telaşı içinde… İşte, yapılan araştırmalar ışığında 2023’e ilişkin beklentiler ve dünyayı bekleyen riskler….

Metaverse saldırılarına ve sanal para hırsızlığına dikkat!

Tüketici tehdidinin görünümü sürekli değişiyor. Kaspersky, tüketiciye yönelik tehdit ortamının 2023’te nasıl görüneceğine dair bir dizi önemli fikir sundu ve önümüzdeki yıl kullanılması en muhtemel potansiyel tuzakların bir listesini paylaştı. Kaspersky’e göre, oyun abonelik servislerine yönelik dolandırıcılık faaliyetleri artacak. Ayrıca oyun konsollarındaki arz sıkıntısı istismar edilebilir. Oyun içi sanal paralar dolandırıcılar arasında rağbet görecek

Kaspersky “Yeni sosyal medya daha fazla gizlilik riski getirecek” öngörüsünde bulunuyor. Metaverse’in istismar edilmesinin söz konusu olabileceğini kaydeden Kaspersky, sanal taciz ve cinsel saldırı vakalarının metaverse’lere yayılacağını belirtiyor. Akıl sağlığı uygulamalarından toplanan verilerin, doğru hedeflenmiş sosyal mühendislik saldırılarında kullanılabileceğine dikkat çeken Kaspersky, “Akıl sağlığı uygulamalarının kullanımı arttıkça, bu uygulamalarca toplanan hassas verilerin yanlışlıkla sızdırılması veya ele geçirilmiş bir hesap aracılığıyla üçüncü taraflara aktarılması riski de artıyor. Böylece, kurbanın zihinsel durumuna ilişkin ayrıntılarla aşina olan saldırgan, -yüksek ihtimalle- son derece isabetli bir toplum mühendisliği saldırısı başlatabilir. Şimdi, bahsettiğimiz hedefin bir şirketin üst düzey çalışanı olduğunu hayal edin. Şirket yöneticilerinin ruh sağlığına ilişkin hassas veriler içeren hedefli saldırı hikayeleri görmemiz muhtemeldir. Ayrıca, VR başlıklarındaki sensörlerin topladığı yüz ifadeleri ve göz hareketi gibi verileri de buraya eklediğinizde, bu verilerin sızması bir felaketle sonuçlanabilir” diyor.

2023 siber saldırılarla geçecek, herkes tehdit altında

Laykon Bilişim, 2023 yılında ön plana çıkacak siber güvenlik trendlerine yönelik öngörülerini açıkladı. Siber güvenlik olaylarının yoğun bir şekilde yaşandığı 2022 yılını geride bırakırken 2023 yılının da siber saldırılarla geçeceğini, özellikle elektrikli araçların hedefleneceğini ve yapay zeka tabanlı kodlama araçlarının güvenlik açığı yaratabileceğini vurgulayan Laykon Bilişim’in, 2023 yılına ilişkin öngörüleri şöyle: 2023’te yapay zeka tabanlı kod yazma asistanlarının yaratacağı güvenlik açıklarından elektrikli araçlara, kripto para hacklerinden devletler arası siber saldırılara kadar birçok gelişmenin yaşanabilir.

Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Yapay zeka araçlarıyla yapılan kodlamalar birçok temel güvenlik açığı yaratacak. Bu müthiş teknoloji her ne kadar bizleri heyecanlandırsa da pek çok güvenlik açığını da beraberinde getiriyor. Elektrikli araçlara yönelik saldırılar artacak. Bir dönem tamamen mekanik olan araçlar, geçirdiği dijital dönüşüm sonrası milyonlarca kod satırına sahip, birçok elektronik kontrol ünitesini bünyesinde barındıran dijital aygıtlar haline geldi. Yeni elektrikli araçlar, eskiye istinaden daha çok bağlantı noktası barındırması ve dijital hale gelmesinden dolayı siber suçluların bir numaralı hedefi oluyor. Elektrikli araçlara yönelik talebin her geçen gün artmasıyla birlikte gerek Türkiye’de gerek dünyada elektrikli araçlara yönelik siber saldırıların artacağını öngörüyoruz. Metaverse’e yönelik saldırıları daha sık göreceğiz.  Gelecek 10 yıl içerisinde gerçek ve dijital karması bir hayatta yaşayacağız. Şirketler için sosyal varlıklarını artırmaktan ofis çalışmalarına, bireysel ödemelerden sağlık hizmetlerine kadar uzanan çok geniş bir yelpazede yepyeni fırsatlar yaratacak Metaverse evreninde, dolandırıcılıkların ve manipülasyonların artacağını öngörüyoruz. Yeni bir güne uyandığımızda Metaverse evrenindeki mal varlıklarımızın yerinde olmadığını görmek istemiyor ve bir siber suçlu tarafından ele geçirilmesini istemiyorsak bu alandaki siber tehditleri en aza indirmek için güvenlik önlemleri almak gerekecek.  Devletler arası siber savaşlar yaşanabilir. 2023’te devletler arası siber savaş ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğunu öngörüyor ve bu doğrultuda gerçekleştirilecek saldırıların artarak devam etmesini bekliyoruz. Kripto para birimleri yine hedefte olacak. Siber saldırganların hedefi olacak kripto dünyasına yönelik dolandırıcılık faaliyetlerin ciddi oranda artacağını öngörüyoruz.” 

2023’te küresel iflaslar yüzde 19 artacak

Allianz Trade’in araştırmasına göre küresel çapta ticari iflaslar 2023’te yüzde 19 artacak. 2023 yılında iflasların Fransa’da yıllık yüzde 29 artışla 53 bin, Birleşik Krallık’ta yüzde 10 artışla 27 bin, Almanya’da yüzde 17 artışla 17 bin, İtalya’da ise yüzde 36 artışla 10 bin 900 vakayı aşması öngörülüyor.

Önümüzdeki yıl Çin’de düşük büyümeyle birlikte parasal ve mali gevşemenin sınırlı etkisi nedeniyle iflasların yüzde 15 artması beklenirken; ABD’de parasal ve finansal koşulların sıkılaşmasının bir sonucu olarak yüzde 38’lik bir artış tahmin ediliyor. Rapora göre bu da yılda 20 binden fazla iflas vakasına dönüş anlamına geliyor.

Ekonomik, politik ve çevresel riskler dünyayı zorlayacak

Economic Intelligence Unit (EIU)’nun Risk Outlook 2023 Raporu’na göre 2023 senesinde dört tanesi ekonomik, üç tanesi askeri, iki tanesi politik ve bir tanesi de çevresel olmak üzere 10 adet küresel risk senaryosu dikkat çekiyor. EIU’ya göre bu senaryoların başında Avrupa’nın enerji krizinin derinleşmesi geliyor. Diğer bir risk senaryosu ise küresel ısınma ile sıklığı artan kuraklık, sıcaklık dalgaları, sel, tsunami, deprem, fırtına gibi olumsuz hava koşullarının emtia fiyatlarını artırması ve bunun küresel enflasyon artışlarına ve kıtlıklara dönüşmesi.

Yüksek enflasyon da risk senaryolarından biri. Yüksek enflasyon ve resesyon durumu önemli kayıplar yaşanmasına yol açabilir. Ülkelerde enflasyon ve resesyon nedeniyle yaşanabilecek sosyal isyanlar, daha bulaşıcı bir Covid varyantı, siber savaşlar, Çin’e olası ambargolar, Rusya- Ukrayna savaşının bölgesel olarak genişlemesi de 2023 yılı senaryoları arasında yer alıyor.

2023’te küresel resesyon riski artıyor

Dünya Bankası, yüksek enflasyona karşı merkez bankaları eş zamanlı olarak faiz oranlarını artırdıkça 2023’te küresel resesyon riskinin arttığını açıkladı.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını son 50 yılda görülmeyen bir eş zamanlılıkta yükselttiğini kaydeden Dünya Bankası, bu trendin gelecek yıl da devam etmesinin muhtemel olduğuna işaret etti. Dünya Bankası, “Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları enflasyona tepki olarak eş zamanlı olarak faiz oranlarını yükseltirken, dünya 2023’te küresel bir durgunluğa ve yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı zarar verecek bir dizi finansal krize doğru ilerliyor olabilir” değerlendirmesinde bulunuldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER