Salgının özellikle ekonomide ve tedarik zincirlerinde ciddi kırılmalara yol açtığını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Uluslararası kuruluşların raporları, enflasyonist ortamın bir müddet daha devam edeceğini işaret ediyor” açıklamasını yaptı.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’ne katılan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, salgının özellikle ekonomide ve tedarik zincirlerinde ciddi kırılmalara yol açtığını açıkladı. Elvan, “Geçen yıla ait veriler ve rakamlar, salgının ülke ekonomilerinde sebep olduğu tahribatı gözler önüne seriyor. Örneğin geçen sene uluslararası doğrudan yatırımlar yüzde 42 azalırken, küresel borç toplamı 280 trilyon doları aşarak, tarihin en yüksek seviyelerine çıktı. Keza dünya genelinde gıda ve emtia fiyatları son 10 yılın rekorunu kırmış, bu da küresel ekonomiyi çok ağır enflasyon baskısıyla karşı karşıya bırakmıştır. Uluslararası kuruluşların raporları, enflasyonist ortamın bir müddet daha devam edeceğini işaret ediyor” dedi.
Dünya zorlu bir süreçten geçiyor
Son iki senedir tüm dünyanın zorlu bir dönemden geçtiğinin altını çizen Bakan Elvan, şunları söyledi: “Dünya genelinde yüz milyonlarca iş kaybı oldu, ekonomilerden trilyonlarca dolar silindi ve küresel yoksulluk son çeyrek asırda ilk defa arttı. Mevcut durumda; küresel bir canlanmaya şahit olsak da, önümüzde hala önemli riskler bulunuyor. Örneğin küresel arz-talep dengesizlikleri devam ediyor. Enerji başta olmak üzere, küresel emtia fiyatları artıyor, uzun bir aradan sonra, küresel enflasyon artışıyla da karşı karşıyayız. Pek çok ülkede kamu maliyesi dengeleri de ciddi hasar görmüş durumda. Salgının en kötü dönemlerini geride bırakmış olabiliriz, ancak son gelişmeler bir süre daha salgınla yaşamak zorunda olacağımızı gösteriyor.”
Türkiye öne çıkmaya başladı
Dünyada yeni üretim ve tedarik merkezi arayışlarının arttığı bir dönemde, Türkiye’nin isminin daha fazla öne çıkmaya başladığını açıklayan Elvan, şöyle devam etti: “Geniş üretim imkânları, kalifiye işgücü, stratejik konumu, modern lojistik altyapısı ve her ihtiyaca cevap verebilecek teşvik paketleri ile Türkiye, uluslararası yatırımcıların dikkatini çekiyor. Türk ekonomisinin başarısına paralel olarak, sermaye piyasalarımıza ve ülkemizdeki yatırım potansiyeline yönelik bu teveccühün önümüzdeki dönemde daha da artacağına inanıyoruz.”
“Sermaye piyasaları seviye atladı”
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu da Kongre’de yaptığı konuşmada, son iki yılda kazanılan ivme ile yatırımcı sayısının 2,4 milyona yükseldiğini ve bu yıl tarihinin en yüksek halka arz sayısına ulaşıldığını söyledi. Önceki dönemlerde 10 milyar TL’nin altında kalan günlük ortalama işlem hacimlerinin, bugün 30 milyar TL’nin üstüne çıktığını vurgulayan Taşkesenlioğlu, “Tüm bu göstergeler, Türkiye sermaye piyasalarının seviye atladığını göstermektedir” dedi. Özellikle son iki yılda toplam yatırımcı sayısının 2 katına çıktığına dikkat çeken Taşkesenlioğlu, “20-34 yaş aralığındaki genç yatırımcı sayısı 4 katın üzerine çıktı ve 168 binden 690 bine yükseldi. Rakamlar, sermaye piyasasına olan ilginin merkezinde pay senetleri ile ilk defa tanışan genç yaştaki tasarruf sahiplerinin olduğunu göstermektedir. Bu durum gelecek açısından umut vaat etmektir. Bununla birlikte, bu ilgiyi sürdürülebilir hale getirmek, sermaye piyasalarımızı bu seviyede tutabilmek ve daha ileri taşıyabilmek için tüm sektörün eskisinden daha fazla çaba harcaması gerektiği de açıktır. Bu yüzden, piyasanın ihtiyaçlarını yakından takip etmek, gelişmeleri doğru okumak ve sık sık öz eleştiri yapmanın sektörümüzü daha ileri taşıyacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, yılda bir defa sermaye piyasalarının tüm oyuncularını bir araya getiren bu kongreyi, sektörün kendini gözden geçirip, ihtiyaçlarını ortak akıl ile tespit edebilmesi için bir fırsat olarak görüyoruz” diye konuştu.
—