Dünyanın yaşayan en önemli progresif rock dehalarından sayılan Steven Wilson, İstanbul’da verdiği konser öncesinde Allianz Platformu Motto Müzik’te Barış Akpolat’ın 3N1K isimli programına konuk oldu.
Günümüz ve tüm progresif rock tarihinin önemli yapı taşlarından Porcupine Tree ile yaptığı 10 albüm ve pek çok projeyle tanınan ve sıradaki albümü sabırsızlıkla beklenen İngiliz müzisyen Steven Wilson, Youtube üzerinden müzik içerikli yayın yapan dijital platform Motto Müzik’in konuğu oldu. İstanbul Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde verdiği konser öncesinde Barış Akpolat’ın sunduğu “3N1K” programına katılan Steven Wilson, albümlerinde odaklandığı dijital çağın günümüz yaşantısına etkisinden, gerçek müziğin nasıl yapılması gerektiğine kadar izleyenlere ilham verici bir sohbet yaşattı. 21 Mayıs Cumartesi günü Allianz Platformu Motto Müzik’te yayınlanan program, YouTube.com/MottoMuzik adresinden izlenilebilir.
Teknoloji hayatı basite indirgiyor
Programda Steven Wilson ile 2007’de çıkardığı albümü “Fear of a Blank Planet” ile başlayan ve son albümü “Hand. Cannot. Erase”de de devam eden teknolojinin gelişimiyle izole edilen hayat teması üzerine derin bir sohbet gerçekleştirildi. Her şeyin çok çabuk değiştiğine ve şu an insanlık tarihinde ilk defa bozulma yaşandığına değinen Wilson, internetin ve cep telefonlarının en büyük probleminin hayatımızı inanılmaz derecede kolaylaştırması olduğunu şu sözlerle vurguladı: “Maalesef 21. yüzyılda yaşamanın en korkunç yanı ortadan kaybolmanın kolay olması. Ben sosyal medyaya antisosyal medya diyorum, çünkü daha az sosyal olduğumuz bir yer. Gördüğüm kadarıyla teknoloji, çocukların sohbet etmenin sanatını asla anlamayacak kadar basite indirgiyor. Sadece evde oturmak ve dünyaya sosyal medyayla bağ kurmak aslında bir bağ kurmak değil. Bunun yerine arkadaşlarınızla buluşun, muhabbet edin, ülkeler gezin.”
Müziğin teknikle değil ruhla alakası vardır
Modern müzikle ilgili en büyük problemin sadece teknik odaklı Youtube mantığı olduğuna dikkat çeken Steven Wilson, “Eğer müzik yapmaya başlarsanız kaç tane notaya bastığını, ne kadar hızlı çaldığını düşünürsen o müzik değil, spordur. Güzel müziğin içinde inişler çıkışlar, ruh olur. Eğer müzikle başka insanların ruhlarına dokunamıyorsanız yapmamalısınız” dedi.
En iyi pratik müzik dinlemek
Her ne kadar progresif rock müziğin dehası olarak tanınsa da kendini bu grupta tutmayan Steven Wilson programda bir itirafta bulunarak progresif rock’ı sevdiğini ama en son çocukluğunda dinlediğini söyledi. Çocukken fazlasıyla önem verdiği bu müziğin o dönemde DNA’sına işlendiğini söyledi. Müzik konusunda kendini dünyaya olan merakıyla eğittiğini de dile getiren Wilson, gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Müzik benim için basitçe hisleri anlatmak. En iyi pratik müzik dinlemek olacaktır. Dinleyebildiğin kadar harika şarkılar dinle, izleyebildiğin kadar film izle, gezebildiğin kadar gez, okuyabildiğin kadar oku. Kısaca kendini bilgiyle ve ilhamla doldur.”
Bu özel sohbeti izlemek için Allianz Platformu Motto Müzik’in YouTube kanalını açmak yeterli.