5 Kasım 2024, Salı
spot_img

Özgür Koç: “Katılım sigortacılığı için de bir kanun şart”

‘İstikrarlı ve Kapsayıcı Bir Finansal Sistem Tekaful Sektörünün Önemi’ konferansında konuşan Katılım Sigortacılığı Derneği Başkanı Özgür Koç, tekaful sigortalarıyla ilgili herhangi bir kanun olmadığını vurgulayarak, “Katılım sigortalarının tanımlanabilmesi için ilgili bir kanun çıkarılmalı” dedi. 

ŞERİFE KAYA / SİGORTA MEDYA

Dünya Bankası, Hazine Müsteşarlığı, İslami Finansal Hizmetler Kurulu’nun işbirliğinde Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Katılım Sigortacılığı Derneği’nin sponsorluğunda düzenlenen “İstikrarlı ve Kapsayıcı Bir Finansal Sistem İçin Tekâful Sektörünün Önemi” isimli konferans İstanbul’da başladı. 30 Mayıs 2016 tarihinde başlayan ve 31 Mayıs’ta da devam edecek olan konferans, Polat Renaissance Hotel’de (Balmumcu/Beşiktaş) gerçekleştiriliyor. Katılım sigortacılığı olarak bilinen tekâfulun dinamiklerinin, uygulamalarının ve gelişiminin değerlendirildiği konferansta, sektörün önde gelen uluslararası uzmanları bir araya geldi. Konferans, Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi Direktörü Ph. D. Zamir Iqbal, Hazine Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, İslami Finansal Hizmetler Kurulu Genel Sekreteri Mr. Jaseem Ahmed, TSB Başkanı Ramazan Ülger ve Katılım Sigortacılığı Derneği Başkanı Özgür Koç’un açılış konuşmalarıyla başladı.

Tekafül sistemi gerçekleşen oturumlarda tartışıldı

Açılış konuşmalarının ardından ilk gün “Tekâful Sektörüne Küresel Bakış; Trendler ve Son Gelişmeler”, “Tekâful’de Düzenleyici Gelişmeler ve Sektöre Etkileri; Farklı Yaklaşımların Karşılaştırılması”, “Etkin Finansal Katılım için Microtekâful’un Önemi”, “Tekâful’de Risk Yönetimi ve Kurumsal Yönetim” olmak üzere dört oturum yapıldı.

Zamir IqbalKonuşmacılardan Katılım Sigortacılığı Derneği Başkanı Özgür Koç, yaptığı konuşmada Türkiye’de katılım sigortacılığında regülasyonun ne durumda olduğundan bahsetti. Koç, “Bence tekafulun tanımlanabilmesi açısından bir kanun çıkarılmalı. Bizim zaten bir sigorta kanunumuz var. Bu, tekafül için ayrıca bir kanun istiyoruz şeklinde anlaşılmasın. Katılım sigortalarının tanımlanması açısından bir kanununun gerekliliğinden bahsediyorum” dedi.

“Sigorta faaliyetleri ekosistemin ayrılmaz bir parçası”

Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi Direktörü Ph. D. Zamir Iqbal konferansta yaptığı konuşmada tekâfulun global çaptaki önemine işaret ederek, Dünya Bankasının İslami finans konusunda uzun zamandır çalıştığını, tekâful konusunda da muhtelif çalışmalar yapıldığını söyledi. İslami finansmanın büyümekte olduğu ülkelerde, sigorta faaliyetlerinin de buna yetişmesi ve gelişmesinin kritik önem taşıdığını ifade eden Iqbal, sigorta faaliyetlerinin İslami finansman için gerekli olan ekosistemin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

Genç: İslami finansman Türkiye’de kayda değer bir büyüme kaydetti

ahmet genc tekafulHazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, küresel İslami finansman hizmetler sektörünün, 2015 yılı itibariyle genel ve toplam bir değer olarak 1,9 trilyon dolara ulaştığını söyledi. Son 20 yıldır özellikle İslami finansmanda dünya çapında seri bir artış yaşandığına işaret eden Genç, İslami finansman gereçlerinin çeşitlilik kazandığını ifade ederek, “Küresel İslami finansman hizmetler sektörü, 2015 yılı itibariyle genel ve toplam bir değer olarak 1,9 trilyon dolara ulaştı. İslami bankacılık sektörüne kıyasla, tekaful sektörü nisbeten yeni bir sektör. Daha kat edilecek mesafesi var. İslami finansman Türkiye’de kayda değer bir büyüme kaydetti” dedi.

“Bu sektörde bulunmak için hala büyük bir pay var”

İslami bankacılık ve tekaful sektörlerinin seri bir büyüme gerçekleştirdiğini aktaran Genç, katılım bankacılığı, katılım sigortacılığı sektörlerinin karlı ve etik yapısıyla sadece Müslümanlar için olmadığı, söz konusu hizmetlerin tüm müşterilere sunulduğunu ifade etti. Şu an Türkiye’deki 6 katılım bankası bulunduğunu bildiren Genç, “Türkiye’deki katılım bankacılığının fon büyüklüğüne baktığımızda, katılım bankaları toplam bankacılık sektörünün yüzde 6’sına sahip ve Türkiye’deki katılım bankacılığı, global İslami bankacılık varlıklarının da yüzde 3’ünü teşkil ediyor.

Jaseem AhmedTekaful, İslami finansal sistemin ayrılmaz ve tamamlayıcı bir unsurudur. Tekaful sisteminde Türkiye’de 7 tane tedarikçi var, genel katılımlar 1 milyar dolar civarında. Bu sektörde bulunmak için hala büyük bir pay var. Tekaful, yeni ürünlere açık bir sektör” şeklinde konuştu.

“Tekaful çok iyi fırsatlar sunuyor”

İslami Finansal Hizmetler Kurulu Genel Sekreteri Mr. Jaseem Ahmed, Suudi Arabistan ve Malezya’da tekaful sigortalarına katkının büyük olduğunu söyleyerek, diğer ülkelerin de bu sisteme katkıda bulunacağını kaydetti. Tekaful’de sınırlı bir kaynak olduğunu belirten Ahmed, “Tekaful geliştirilmeli ve kaynakları artırılmalı. Ürün inovasyonu yapılmalı. Tekaful küresel anlamda çok iyi fırsatlar sunuyor” dedi.

Ülger: Türkiye’de katılım sigortacılığı yükselen bir trende sahip

Konferansta Türk sigortacılığı hakkında bilgi veren TSB Başkanı Ramazan Ülger, Türk sigortacılık sektöründe İslami sigortacılık konusunun çok gelişmiş bir alan olmadığını belirterek, “Katılım sigortacılığında bize göre çok güçlü bir potansiyel var. Çünkü sigortanın dışında kalan çok önemli bir kesim var” diye konuştu.

ramazan ulger tekafulTürk sigorta pazarına ilişkin genel bir sunum yapan Ülger, “Türk sigorta hızlı büyümekte. Geçmiş yıl ortalamalarına bakıldığında reel olarak Gayrisafi Yurtiçi Hasıladan da hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Türkiye’de potansiyel çok büyük. GSMH’da dünya ülkeleri arasında 18. sırada, sigorta penetrasyonunda 39. sırada yer alıyor. Buradan, sigortayla korunmayan birçok kişinin var olduğunu çıkarıyoruz. Tekafulle bunun azalacağını düşünüyoruz. Sigorta sektörünün büyümesi derinleşmesi penetrasyonun artması ürün çeşitliliğini, bilinirliğini artıcı faaliyetler gerektirdiği gibi toplumun daha geniş kesimlerini kapsaması da gerekiyor. Bu çerçevede tekafulun ülkemizde gelişmesi büyük önem taşıyor” dedi.

2015 katılım sigortacılığı prim üretiminin (katkı payı toplamı) toplam prim üretiminin yüzde 2’sini oluşturduğunu açıklayan Ülger, Türkiye’de katılım sigortacılığının yükselen bir trende sahip olduğunu söyleyerek hem yeni katılan şirketlerin hem de dağıtım kanallarının artmasının bu büyümenin sebepleri arasında olduğunu belirtti.

Koç: Tekaful sisteminde yapılacak çok şey var

ozgur koc tekafulKatılım Sigortacılığı Derneği Başkanı Özgür Koç, tekaful sisteminin Türkiye’de 2004 yılında kurulmaya başlandığını söyleyerek sözlerine başladı.

2004 yılında İslami bankacılığın devreye girdiğini ve ilk adımların atılmaya başlandığını belirten Koç, “Tekaful sisteminde hala yapılacak çok şey var. Çünkü her şeyden önce tekaful sigortalarıyla ilgili herhangi bir kanunumuz yok. Bence tekafulun tanımlanabilmesi açısından bir kanun çıkarılmalı. Tekafül sigortaları uygulayıcılarının önünde büyük bir engel yok, ama diğer taraftan özel bir regülasyon da yok. Bir sigorta kanunumuz var. Bu tekafül için ayrıca bir kanun istiyoruz şeklinde anlaşılmasın. Katılım sigortalarının tanımlanması açısından bir kanununun gerekliliğinden bahsediyorum” dedi.

“Hükümet katılım sigortacılığına öncelik veriyor”

Türkiye’nin katılım sigorta sektörü açısından önemli bir pazar olduğunu söyleyen Koç, hükümetin de bu konuda inisiyatifleri olduğunu kaydetti. Katılım Sigortacılığı Derneği’nin Faizsiz Finans Kurulu’na üye olduğunu belirten Koç, “Yılda 4 kez toplanıyoruz. İstanbul’da bir İslami Finans Hizmeti Merkezi kurulması için çalışıyoruz. Katılım sigorta sektörü de bunun bir parçası olacak. Yapmamız gereken çok şey olduğunu biliyoruz. Önümüzde önemli bir potansiyel var Türkiye’de” dedi.

ozgur koc panel tekaful

‘Tekâful’de Düzenleyici Gelişmeler ve Sektöre Etkileri; Farklı Yaklaşımların Karşılaştırılması’ oturumunda da konuşan Koç, burada Türkiye’de katılım sigortacılığında regülasyonun ne durumda olduğundan bahsetti. Katılım sigortacılığı paydaşlarının yeni bir pazar oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Koç, “Tekafülde henüz bir rekabet yok, ama hayat dışı sigorta alanında büyük bir rekabet var. Tekafül paydaşları olarak rekabete hazır olmamız gerekiyor. Rekabetten kastım tüm paydaşlar olarak iyi ve istikrarlı bir pazar oturtana kadar zamandan fedakarlık yapmak” diye konuştu.

Konferans bugün de öğlene kadar devam edecek. Konferansın ikinci gününde ise “Retekâful Sektörünün Gelişmesinde Karşılaşılan Zorluklar”, “Tekâful Sektörünün Vizyonu ve Yeni Perspektifler” konuşulacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER