Otomatik katılımda BES’e girişlerden çok, sistemde kalmanın önem taşıdığını vurgulayan Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, sistemden çıkışı zorlaştıran ‘pencere açma’ modelinin Türkiye’de de uygulanabileceğini söyledi.
ALP SÜER / HAYATIMIZ SİGORTALI
Otomatik katılımda Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) girişlerden çok, sistemde kalmanın önem taşıdığını vurgulayan Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, bazı gelişmiş ülkelerde uygulanan ve sistemden çıkışı zorlaştıran ‘pencere açma’ (opening window) modelinin Türkiye’de de uygulanabileceğini söylüyor. Türkölmez’in verdiği bilgilere göre söz konusu uygulamada belli bir süre (sözgelimi 6 ay gibi) sistemden çıkış hakkı tanınmıyor. Bu süre bittikten sonra katılımcılara sözgelimi iki ay (6’ncı ay sonu ve 8’inci ay sonu arasında) sistemden çıkma imkanı veriliyor (pencere açılıyor). Bu süre zarfında dileyen katılımcılar sistemden çıkabiliyor; ondan sonra da belli bir süre sonuna (sözgelimi, 12’nci ay sonuna) kadar sistemden çıkış yeniden kısıtlanıyor (pencere kapanıyor).
Dolar yüksek seviyede kalmayı sürdürürse BES’i de olumsuz etkiler
Türkölmez, pek çok meslektaşı gibi dolardaki ani yükselişi kaygıyla izliyor. Doların yüksek seviyelerde kalması durumunda ekonomide pek çok sektörü olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Türkölmez, “Kurdaki yükseliş, en başta tüketicilerin ekonomiye duydukları güveni ve harcamaları olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla, kurların yüksek seviyelerde seyretmesinin, sigorta ve Bireysel Emeklilik Sistemi’ne de olumsuz yansımasının olacağı düşüncesindeyim” diyor.
Türkölmez, kurdaki artış sonucunda BES katılımcılarının, döviz cinsi emeklilik yatırım fonlarına yönelmediklerini ve tercihlerini ağırlıklı borçlanma araçları ve esnek fonlardan yana kullanmayı sürdürdüklerini söylüyor.