23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Otomatik katılımda caymayın, avantajlı ve kazançlı olun

2018 yılı başından itibaren ‘Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) yeni etabı başladı. Sistemde, caymayan ve birikim yapmaya devam eden çalışanları avantajlı ve kazançlı bir yıl bekliyor. Çalışanlar için otomatik katılımdan caymamak için 10 nedeni mercek altına aldık.

ALP SÜER / HAYATIMIZ SİGORTALI

Türkiye’de 45 yaş altında, bir iş yerinde çalışan ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altındaki bireylerin çalıştıkları şirketler aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) katılmasına olanak veren ‘Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) yeni etabı başladı. Yılbaşından itibaren çalışan sayısı 50 ve üzeri ancak 100’den az olan işyerleri ile belediyeler, il özel idareleri ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) çalışanları, temmuzdan itibaren de 10-49 çalışanı olan işyerleri sisteme dahil edilecek. Bu yıl sisteme yaklaşık 4.5 milyon kişinin dahil olması bekleniyor. Sistemde, caymayan ve birikim yapmaya devam eden çalışanları da sürprizlerle dolu, kazançlı bir yıl bekliyor. Bu yıl sisteme girecekler kendilerine sunulacak fonlarla geçen yıldan daha kazançlı çıkacak; hem gelirlerini hem de getirilerini artırma fırsatı yakalayacak! Biz de çalışanlar için 2018’de otomatik katılımdan caymamak için 10 nedeni mercek altına aldık.

İkinci şans iyi kullanılmalı

14-15-OTOMATIK KATILIM.QXD:Layout 1

Bir tasarruf ve yatırım sistemi olarak da değerlendirilebilecek OKS’ye dahil olmak, bireylerin en başta ‘tasarruf’ yapmalarına ve tasarruf bilincinin de artmasına yol açacak. Bir çalışana, sistemde en az 10 yıl kalması ve 56 yaşını tamamlaması şartıyla size ikinci bir emekliliğin de kapıları açılıyor. Ülkemizde, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olanların emeklilik maaşlarının çok düşük olduğu dikkate alındığında gelecekte daha rahat bir emeklilik dönemi geçirebilmesi için çalışana verilen ‘ikinci bir şansı’ kullanması büyük önem taşıyor. Ülkemizde de tasarruf oranlarının yetersiz olduğu bilinen bir gerçek. İşte OKS ve gönüllü BES, Türkiye’de tasarrufların artmasına da katkıda bulunacak. Hükümetin de 2013 yılından beri yüzde 25 devlet katkısı ile sistemi teşvik etmesinin gerisinde de tasarrufları artırmak ve cari açık sorunu çözme hedefi yatıyor. Bu nedenle bir birey, ister ‘otomatik’ olarak, isterse ‘gönüllü’ olarak BES’e katılsın, ülkemizdeki tasarruf yetersizliği sorununun çözümüne katkıda bulunacak. Tasarrufların artması, bir anlamda yatırımların da artması demek. Yani, OKS’ye dahil olmak, çalışanlara yol, su, elektrik olarak da geri dönecek!

Devlet katkısı büyük fırsat

Bunun dışında gerek otomatik katılım gerekse gönüllü BES’te yüzde 25 devlet katkısının sürmesi başlı başına büyük bir avantaj. Geçen yılın 2’inci yarısında olduğu gibi belli konjonktürel dönemlerde kurdaki artıştan dolayı dolardaki getiriyi dışarıda bırakırsak BES, hiç bir yatırım aracında olmayan bir getiriyi temsil ediyor. Otomatik katılımdaki avantajlardan bir tanesi de sistemde cayma hakkını kullanmayıp, sistemde kalmaya devam eden katılımcılara yönelik ‘ek devlet katkısı.’

bireysel-emeklilik_8302

Söz konusu katılımcılara (cayma hakkını kullanmayan) 1.000 TL de ek devlet katkısı veriliyor. Ayrıca, otomatik katılımla ilgili olarak Hazine Müsteşarlığı’nca hazırlıkları süren yeni reform paketinde de 1.000 TL’lik devlet katkısının nemalandırılması söz konusu. Bu da çalışanlar için ekstra bir gelir anlamıma geliyor. Otomatik katılımdan çıkmamak için nedenlerden bir tanesi de ‘ara verme’ ile ilgili. Dileyen çalışan, katkı payı ödemelerine ara verilebiliyor. Ancak, bu konuda mevzuatta 3 aylık bir süre söz konusu. 3 ayın sonunda çalışandan tekrar katkı payı tahsil edilmeye başlanıyor. Bu nedenle, çalışanın 3 ayda bir söz konusu talebini yinelemesi gerekiyor.

2018’de çalışanları OKS’de neden bol kazanç bekliyor?

  • 2018 yılının başında çalışanlara faizli ve faizsiz olmak üzere farklı yatırım araçlarına yatırım yapan ‘standart fonlar’ ve ‘değişken fonlar’ sunulmaya başlanacak.
  • Sistemde cayma hakkını kullanmayıp kalanlara ödenen 1.000 TL devlet katkısının nemalanması gündemde.
  • Bireylerin yatırdıkları katkı payının yüzde 25’i kadar devlet katkısı uygulaması devam ediyor.
  • Bu yıl başlayacak yüzde 40 Kuralı’nın da sistemde rekabeti artırarak, katılımcıların getirilerini olumlu etkilemesi bekleniyor.

bireysel (2)
İşsiz kaldım diye korkmayın!

Otomatik katılımda çalışanın sistemde kalmasını destekleyen hususlardan bir tanesi de sistemdeki bir takım esnekliklerle ilgili. Sözgelimi, OKS’ye dahil olan bir birey işten çıkarıldı ya da işyerini değiştirerek, başka bir işyerine geçti. Ancak, katkı payı da ödemek istiyor. Bu durumda da bireyin üzülmesine gerek yok. Söz konusu koşullara sahip olan birey, önceki işyerinde dâhil olduğu emeklilik planı kapsamında, en az ilgili takvim yılının ilk altı ayında uygulanacak aylık asgari brüt ücretin yüzde 3’ü oranında katkı payı ödeyerek sistemde kalmaya devam edebiliyor.

Otomatik katılımdan caymamak için 10 neden…

  1. Bireysel olarak her ay düzenli tasarruf yapmaya başlayacaksınız.
  2. Sistemde en az 10 yıl kalmanız ve 56 yaşını tamamlamanız şartıyla size ikinci bir emekliliğin kapıları açılıyor.
  3. Yaptığınız tasarruflarla, ekonomiye katkıda bulunacaksınız.
  4. Hiçbir yatırım aracında bulunmayan, ‘yüzde 25 devlet katkısı’ndan yararlanacaksınız.
  5. Bu yıl ‘standart ve değişken fon’ seçeneklerinden yararlanıp, getirinizi artırabileceksiniz.
  6. 1.000 TL ekstra devlet katkısından yararlanacaksınız. Ayrıca, söz konusu katkının da nemalanması gündemde.
  7. Dilerseniz katkı payı ödemelerine ara verebilirsiniz.
  8. İşsiz bile kalsanız, katkı payı ödeyerek sistemde kalmaya devam edebilirsiniz.
  9. Emekli olduğunuzda ‘yıllık gelir sigortası’ yaptırırsanız, her ay düzenli emekli aylığı elde edeceksiniz.
  10. Emekli olduğunuzda, en az 10 senelik yıllık gelir sigortası tercih ederseniz birikiminizin üzerine yüzde 5 ilave devlet katkısı alacaksınız.

Fon seçenekleri ile getiri artacak

emeklilik fonu

Ayrıca, bu yıl çalışanlara sunulacak fon seçenekleri artıyor. 2017’de BES’e otomatik katılanlara ‘başlangıç fonları’ sunuluyordu. 2018 başından itibari ile her hangi bir fon tercihinde bulunmayan çalışanlara artık ‘standart fonlar’ sunulmaya başlandı. Çalışanlar, yeni dönemde standart fonları tercih etmek zorunda da değil. Dilerlerse söz konusu fonlardan ayrılabilecek. Şirketler, söz konusu çalışanlara yönelik ‘risk profili anketi’ sunacak. Faizli fonları tercih eden çalışanlar, dilerlerse 4 farklı değişken faizli fondan, Muhafazakar, Dengeli, Atak, Agresif fonları, faizsiz fonları tercih edenlerin de Atak/Dinamik/Büyüme ve Agresif olmak üzere 2 farklı değişken faizsiz fonu tercih etme imkanı var.

Bu yıl ocak ayında 1.1 milyonu özel sektör, 261 bin’i memur olmak üzere yaklaşık 1.3 milyon, temmuz ayında ise ağırlığı küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) olmak üzere 3.1 milyon çalışan sisteme dahil olacak. Hazine Müsteşarlığı’nın OKS’de yeni reform paketi üzerinde de çalışmaları sürüyor.

OKS’de 3 farklı devlet katkısı var

  • Çalışan katkısının yüzde 25’i oranında verilen devlet katkısı,
  • Cayma hakkını kullanmayan çalışanlara verilen 1.000 TL’lik başlangıç devlet katkısı,
  • Emekli olduktan sonra birikimini emekli aylığı olarak almak isteyen (en az 10 senelik yıllık gelir sigortası tercih eden) çalışana, birikiminin üzerine yüzde 5 ilave devlet katkısı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER