23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Otomatik BES ile yaşam standardı emeklilikte de devam edecek

İnsanların artık emekli olunca, yaşayacakları hayata dair endişe içerisinde olduğunu belirten ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, “Otomatik BES’in insanlara alışılagelmiş yaşam standartlarını emeklilikte de devam ettirebilmeleri için önemli bir destek sunacağını düşünüyorum” dedi.

b153f42b6c0f634a23124b096adfac0e
ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 40. Grup (Sigortacılık) Meslek Komitesi’nin öncülüğünde, sigortacılık sektörünü ve ATSO üyelerini bilgilendirmek amacıyla Türkiye Sigorta Birliği ile işbirliği düzenlenen “Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım” konulu bilgilendirme toplantısı ATSO Meclis Salonu’nda gerçekleşti.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım sürecinin 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla başladığını belirterek, “Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından bu düzenleme ile tasarruf oranlarını artırarak Türkiye’nin kalıcı zenginliği yakalamasının, yatırımların artırılmasının, cari açığı azaltılmasının hedeflendiği ifade edildi. Uzmanlar, sistemin hayata geçmesiyle 13 milyon kişinin BES’e katılmasını ve 10 yıllık dönemde 90 milyar TL’lik tasarruf oluşturulmasını bekliyorlar” dedi.

Türkiye’de tasarruf oranı düşük

Türkiye’de tüketimdeki artışa karşın tasarruf oranın düştüğüne dikkat çeken Özer, “Bir ülkede yeterli tasarruf olmayınca, yatırım da olmuyor. Yatırımın olmadığı yerde ekonomi de üretilen katma değer de büyümüyor, ülke zenginleşemiyor. Uluslararası kuruluşların (IMF), ülkelerin tasarruf oranı tahminlerine baktığımızda genel kanının Türkiye’de tasarrufun milli gelire oranının düşeceği yönünde olduğunu görüyoruz. Yüzde 52 ile Katar, yüzde 47 ile Singapur, yüzde 44 ile Çin’in başını çektiği tasarruf liginde TÜİK’in yaptığı son revizyon çalışması öncesi Türkiye’nin tasarruf oranının yüzde 15’in altına düşeceği öngörülüyordu. Bu noktada tasarruf oranını artıracak, katılımcıların devlet desteği ise motive edildiği BES düzenlemesinin ülkemiz için son derece önemli bir adım olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Emeklilerin yüzde 72’si ek iş yapıyor

108f15c3caabf105214d561d61f88dc7BES sisteminin bireysel olarak da önemli avantajlar sunduğunu ifade eden Özer, şunları kaydetti: “Sigorta; en basit tabirle, risklerin gerçekleşmesi sonucu doğabilecek zararları gidermek için kullanılan mali araç olarak tanımlanıyor. Kazanımlarımızı, hayat standartlarımızı korumak, güvence altına almak için sigorta sistemine ihtiyaç duyuyoruz. Bakınız, eskiden emekli olanlar, emekli ikramiyesi ile bir konut sahibi olabiliyor, emekli maaşı ile de alışageldikleri standartlarda yaşamlarını sürdürebiliyordu.

Zamanla yaşam şartları ağırlaşınca, emekli ikramiyesi ile konut sahibi olmak zorlaştı. Hatta emekli maaşı ile geçim sorunu yaşandığını hepimiz görüyoruz. İnsanlar artık emekli olunca yaşayacakları hayata dair endişe içerisindeler. Bir emeklilik şirketinin yaptığı araştırmaya göre Türk halkının yüzde 62’si emekli olduğunda yeterli bir yaşam standardı sağlamaya yetecek kadar parasının olamayacağından endişe duyuyor. Nitekim emekli olanlar da geçinmek için yeni bir iş derdine düşüyorlar. Yine aynı araştırmada emeklilerin yüzde 72’sinin ek gelir için tam veya yarım zamanlı işlerde çalıştıkları ifade ediliyor. Bu sistemin insanlara alışılagelmiş yaşam standartlarını emeklilikte de devam ettirebilmeleri için önemli bir destek sunacağını düşünüyorum.”

Toplantıda daha sonra Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Kılıç, Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Kerem Özdağ, Emeklilik Gözetim Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Kılıç “Bireysel Emeklilik” sistemi hakkında katılımcılara bilgiler verdi ve sorularını yanıtladı.

ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, konuk konuşmacılara günün anısına ATSO Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı bir tablo hediye etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER