22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Oto dışı sigorta eksperleri isyanda!

Oto dışı sigorta eksperleri yeni bir sıkıntı ile karşı karşıya. Sigorta şirketlerinin özellikle küçük konut hasarlarında ekspertiz ücretlerini yüksek bularak kendi kurdukları danışmanlık şirketlerine evrak üzerinden ekspertiz yaptırmaya başlaması oto dışı sigorta eksperlerini ayağa kaldırdı.

Hazine Müsteşarlığı tarafından 2017 yılında yayınlanan ücret tarifesi genelgesiyle ile koşullarında biraz da olsa iyileşme sağlanan oto dışı sigorta eksperleri, şimdi yeni bir sıkıntı ile karşı karşıya. Özellikle küçük konut hasarlarında ödemeleri gereken ekspertiz ücretlerini yüksek bulan bazı sigorta şirketleri, kurdurdukları danışmanlık şirketlerine hasar yerini hiç görmeden, sadece evrak üzerinden ekspertiz yaptırmaya başladı. Bu durumda ciddi bir sıknıt ile karşı karşıya kaldıklarını belirten eksperler bağlı bulundukları  Oto Dışı Sigorta Eksperleri Derneği  (ODSED) aracılığıyla TOBB nezdinde sigorta şirketlerini şikayet etti.

ilter mutlu turk 1
ODSED Başkanı İlter Mutlu Türk

Konu ile ilgili bir açıklama yapan ODSED Başkanı İlter Mutlu Türk, “İlk etapta söz konusu sigorta eksperleriyle ilgili olarak TOBB nezdinde şikayette bulunduk. 9 Mart’ta Milli Reasürans’ta düzenleyeceğimiz Çalıştay sonrasında sigorta şirketi yetkililerini davet ederek bir toplantı organize edeceğiz. Bu toplantı sonrasında eylem planımız netleşecek” dedi.

ODSED’in diyalog yanlısı olduğunun altını çizen Türk, bunun yanında sektörlerinde konu ile ilgili daha önce görülmemiş bir tepki olduğunu da söyledi. Türk, şunları söyledi: “Bazı dernek üyelerimiz deneme için sahte hasar dosyası açtırdı. Bunun sonucunda danışmanlık şirketleri kendileriyle irtibata geçti. Dosyada ödeme aşamasına kadar gelindi fakat kendileri bu taleplerinden vazgeçti. Bu tarz uygulamalar, yeni dolandırıcılık çeteleri yaratır. Sigorta şirketleri ekspertiz ücretlerini net bir gider kalemi olarak görüp, hasar tutarlarındaki artışı ölçemediklerinden, karlılığı arttırdıklarını düşünüyor olabilirler. Ancak orta vadede hem kendileri, hem de tüm sigortalılar kaybedecek.”

Daha önce de denemişlerdi

Türk, daha önce de sigorta şirketlerinin asistans firmalarına ekspertiz yaptırmaya kalkışıp ağızlarının yandığına dikkat çekti. Türk, şöyle devam etti: “Bundan ağzı yanan sigorta şirketleri ve danışmanlık şirketlerini sigorta eksperlerine kurdurmuş. Sigorta eksperinin şirketiyle aynı adreste, üstelik de sigorta eksperinin eşinin adına kurulan bu danışmanlık şirketleri güya ekspertiz değil de hasar mutabakatı danışmanlığı hizmeti veriyorlarmış.”

 

 

5 YORUMLAR

  1. Günaydın Sayın ODSED Başkanı ve yönetim kurulu üyesi meslektaşlarım. Bu iş ve eylem yeni değil ki.. Siz kendinizi hiç üzmeyin Sigorta Eksperleri İşveren Sendikasına bu danışmanlık firması ile ilgili bilgi ve belgeleri getirin. Hukukçularımız yasal olarak bu yapılan kanunsuz ve haksız rekabet işlemi durdursunlar.
    Saygılarımla
    Mesut Cemil BOYNER
    Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası
    Genel BAŞKAN.

    • yasalar ortada şirkeler istediği gibi tespit yspmaya hakkı var.Sigorta sözleşmesi sigortalı ile şirket arasında ancak müşteri bilinçlendirilirse hasarı tedpit ettirebilir.Ondada şirket tespite itiraz ettiği takdirde sıkıntı çıkar.Bu işi diyalogla çözebilirsiniz.işiniz zor

  2. Sigorta Şirketleri ödeme yaptıkları sürece sigortalılar da ekspertiz ücretini ödemek istemediği ve hasar ihbarını sigorta şirketine yapınca daha nasıl icatlar çıkacağını bekleyebilirsiniz ki? Asıl çözüm tarafsız bir kuruma ihbarların açılabileceği ve atamaların adil bir şekilde uzmanlık alanı, yoğunluk, lokasyon, vs gibi üzerinde anlaşılan bazı ortak kriterlere göre eksper atamalarının yapılması ve ödemelerin de yolda ve ofisde geçen süre, tespit edilen toplam hasar miktarı ve tazmin edilecek hasar miktarı gibi yine ortak anlaılan bazı kriterlere göre yapılabileceği bir sistem ile sağlanabilir görüşündeyim. Yoksa eksperi tutan öder, hasar tespitine göre de x TL ödeme yapılmalı şeklinde bir yaklaşım ister istemez her açıdan sigorta şirketlerinin yönlendireceği bir şekilde ne tarafa çekilirse o tarafa gideceği aşikar. Bu konuda başta TOBB olmak üzere tüm tarafların ortak katkısı ile tek bir elden yönetilen bir hasar ihbar merkezi kurularak adil bir şekilde kurulabilir. Ancak bu şekilde bağımsız raporlar üretilebilir ve sistem sürdürülebilir bir şekilde yönetilebilir. Atalarımız demiş yoksa parayı veren düdüğü çalar…

  3. Sayın Sedat kalfa, sigorta şirketleri dünyanın hiçbir yerinde hasarın tespitine taraf olamaz, tazminatın ödenmesi veya ödenmemesi başka bir konu. Sigortalı da hasarın tespitine taraf olamaz. Bu iş loss adjuter.. Eksperin işi….Bu konuda ağzı olan konuşmasın lağımcılar, badanacılar, marangozlar sihhi tesisatçılar (mesleki yönden tenzih ederim) ekspertiz yapıp şirket modülünden hasar ekspertiz raporu yazıyorlar. Ve mağdur olan sigortalıları bas bas bağırtıyorlar…Acentalar da malaasef bu olan biteni kös kös seyrediyor…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER