Oracle ve Turkcell, Türkiye’nin ilk ulusal bulut veri merkezini oluşturdu. Turkcell’in Gebze’deki veri merkezi ile yapılan iş birliğiyle Türkiye’nin datası ülke dışına çıkarılmıyor. İş birliği bu anlamda da bir ilke imza atıyor.
Bilgi teknolojileri sistemlerinde dijital dönüşümünün kurumlara faydalarının anlatıldığı Oracle Digital Day 2016, dün (8 Kasım) Swissotel The Bosphorus İstanbul’da düzenlendi. Yoğun katılımın yaşandığı etkinlik, “Innovation to grow. Insight to control” temasıyla gerçekleşti. Etkinlikte Oracle Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Filiz Doğan, Türkiye’de bir ilke imza atılan Turkcell iş birliğini de duyurdu. İş birliğiyle Türkiye’nin ilk ulusal bulut veri merkezi oluşturuldu.
Turkcell’in, hem değerli bir müşterileri hem de bir iş ortakları olduğunu söyleyen Doğan, “Dünyada Oracle 19 tane veri merkezi bulunuyor. Türkiye’de de Oracle olarak kendimiz yapmak yerine Turkcell’in Gebze’deki veri merkezi ile iş birlikteliği kararı aldık” dedi.
Oracle’ın dünyadaki bilişimin bir parçası olduğunu kaydeden Doğan, yeni teknolojilere geçme başarılarıyla bilindiklerinin altını çizdi. Türkiye’de birçok teknolojinin çok hızlı yayıldığını söyleyen Doğan, çeviklik, esneklik sunan ve toplam maliyetleri düşüren bulut bilişime ise hevesli olunduğunu kaydetti.
Kamu, bankacılık, telekomünikasyon sektörlerinin regülasyonlar nedeniyle bulutta istediği hıza geçemediğini belirten Doğan, bunun en temel sebebinin önemli dataların Türkiye dışına çıkarılmasının sınırlandırılması olduğunu da sözlerine ekledi. Doğan, yeni iş birliklerini de bu doğrultuda oluşturduklarını kaydetti.
“İş birliği Malazgirt Savaşı kadar önemli”
Konuyla ilgili açıklama yapan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bulut teknolojilerinin emperyal bir amaç için değil, milli amaçlar ve güvenlik için gerektiğini anlatabildiklerini söyledi. İlk defa uluslararası bir devin “Türkiye’nin datası Türkiye’de kalabilir” dediğini belirten Terzioğlu, şöyle konuştu: “Türkiye’de bir ilk olan bu uygulamanın Gebze’de bu sene açtığımız data centerda barındırılıyor olması bizim için çok büyük bir gurur kaynağı. Bu iş birliği Türkiye için Malazgirt Savaşı kadar önemli.”
Datanın en büyük verimlilik ve zenginlik kaynağı olduğunu belirten Terzioğlu, “Enerji açığı, cari açıktan bahsediyoruz ancak asıl büyük açığımız data açığıdır” dedi. Tükettiğimiz verinin yüzde 96’sını ithal ettiğimizi söyleyen Terzioğlu, “Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde transit data döneminde Türkiye, oyun dışında bırakıldı. Turkcell olarak bu alanda yatırımlar yaparak Türkiye’yi oyunun içine soktuk. Bugün Gürcistan, İran ve Irak’ın verilerinin yüzde 50’si Turkcell üzerinden geçiyor. Türkiye’nin Dijital İpekyolu’nun merkezi olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
“Veri petrolden daha değerli”
Etkinlikte, Oracle EMEA Vice President of Digital Neil Sholay da bir konuşma yaptı. “Data yeni petrol” söylemine karşı çıkan Sholay, verinin petrolden daha kıymetli olduğuna dikkat çekti. Sholay, “Veri, yeni veriler üretir ve değeri diğer verilerle birleşince artar. Ama petrol daha fazla petrol üretmez” dedi.
Verinin bu değerini birçoğumuzun anlamadığını belirten Sholay, “Kurumların yüzde 5’inden daha azı, sahip olduğu verinin değerini biliyor” dedi. Sholay, kurumların ‘veri sahibi’ olmaktan, sadece sahip olduğu datayı kullanmaktan öte ‘veri güdümlü’ (data driven) iş modeline geçmesi gerektiğinin de altını çizdi.
GTECH ve Fibabanka işbirliğinden ‘symphony’ doğdu
Etkinlikte ‘Oyun Değişiyor” başlıklı bölümde ise GTECH ve Fibabanka’ın iş birliği Symphony Bankacılık Platformu’nun da lansmanı yapıldı. GTECH Yönetici Ortağı Levent Berkman ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Onur Umut, iş ortaklıklarından duydukları memnuniyeti dile getirirken, iş ihtiyaçlarına hızlı cevap veren bir ürün oluşturduklarını ancak Oracle partneri olarak bunu yaparken de ürünün doğasını bozmadan bir ekosistem oluşturduklarının altını çizdi.
“Bilgi sahibi olunmadan, fikir sahibi olunmaz”
Sözlerine Uğur Mumcu’nun “Bilgi sahibi olunmadan, fikir sahibi olunma” sözünü hatırlatarak başlayan Oracle Türkiye ve Orta Asya Teknoloji Satış Danışmanlığı Direktörü Sedat Zencirci ise “Bilgi sahibi olmaya gayret edeceğiz. Daha çok bileceğiz” dedi. Zencirci, Oracle’ın bulut uygulamalardaki yeniliklerinden de bahsetti.
Yıllık geliri 25 milyar dolar olan bir pazar
[quote font=”arial” font_size=”17″ color=”#ffffff” bgcolor=”#dd0f0f” align=”left”]Küresel bir pazar olan veri merkezinde yıllık gelir 25 milyar dolar civarında. Bu pazarın her sene yüzde 16 büyüyeceği ve 2020’de yıllık gelirin 55 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Dünyada toplam 150 kilometre kare data center alanı bulunuyor ve Türkiye’de bu alanda açık bulunuyor.[/quote]
Veri merkezi pazarında bölgelerin oranları ise şöyle:
%45 Kuzey Amerika
%30 Asya-Pasifik
%20 Avrupa
%5 Diğer