2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Müzik Aleti sigortası, teminatları ve maliyeti

Gürkan’ın, şahsi blog’unda yayınlanan makalesi şöyle: Müzik Aleti için uygun bir sigorta yaptırılması, doğabilecek zarar göz önüne alındığında şiddetle tavsiye edilir. Şimdi sizlere farklı poliçe türlerinden bahsedeceğim.

Müzik aletleri için gerekli farklı teminat türlerine bakacak olursak; profesyoneller için bir müzik aletleri genellikle pahalıdır ve sigortalanması gerekir. Müzik aleti sigortası özellikle profesyonel müzisyenler ve etkinliklerinin bir parçası olarak; bir enstrüman kullanan kişiler için son derece gereklidir. Örneğin müzik aleti imalatçıları, müzik öğretmenleri, koleksiyonerler vb. bir müzik aleti sigortası, farklı teminatlar içerir.

Bu konuda meydana gelen en yaygın hasar türleri, yangın, hırsızlık, bozulma, çürüme ve su hasarları olmaktadır. Bunların yanında Profesyonel Sorumluluk teminatı ve imalatçılar için iş aletleri ve iş yerinin hasar görmesi nedeniyle sözleşme iptali teminatı da poliçeye dahil edilebilir. Diğer teminatlar, sigortacının duyacağı ihtiyaca göre sözleşmeye eklenebilir.

En fazla beş enstürman

Sigorta primi ise enstrümanın türüne ve değerine bağlı olarak değişir. Mesleğinin bir parçası olarak, bir müzisyen bazen aynı müzikal performans sırasında birkaç enstrüman kullanabilir. Bu tür bir profil için, sigorta şirketleri genellikle en fazla beş enstürmanı kapsayabilecek özel sigortalar sunarlar. Kapsamlı sigorta sonuçta turnede, konserde veya müzikal provada kendinizi korumak için en uygun garanti çeşididir. Enstürmanlarınıı sigortalamak isteyen amatör müzisyenler için, bazı konut paket sigorta sözleşmelerinde de bir teminat olarak bulunabilir. Aslında, bu özel durumda, müzik aleti devredilebilir sermayenin bir parçasıdır ve böylece hırsızlık, yangın veya su hasarı durumunda teminat altında olabilir. Ancak bu sözleşme,konut dışında gerçekleşen zararları kapsamaz.

Bu nedenle, sahibinin yolculuk yapması gerekirse, hırsızlık ve kırılma teminatı  poliçesi şiddetle önerilir.

Bir müzik aletinin sigorta maliyeti nedir?

Bir müzik aleti için sigorta teminatının maliyeti, onun değerine bağlıdır. Söz konusu müzik aleti için bir satın alma faturası genellikle sigorta şirketinin ödenecek primi tespit etmesi için yeterlidir. Müzik aletinin pahalı profesyonel bir ekipman veya değerli bir koleksiyon parçası olması durumunda bir uzman, enstrümanın değerini ve dolayısıyla sigortalanabilir değerini tahmin/tespit eder.

Prim, genellikle sigortalanabilir değerin% 1 ila 2’si arasında değişir. Bir müzik aletinin nadir bulunan bir şey olması onu bir şaheser yapabilir. Bu tür bir sigorta “Güzel sanatlar sigortası” branşında yer alır. Sigortacıların sunduğu birçok teminat müzik aleti sahipleri için tasarlanmıştır. Örneğin, İngiltere’de, Allianz Musical Insurance gibi geleneksel sigorta şirketleri ve bu konuda uzman özel bazı sigorta şirketlerine ilave olarak, piyasaya yeni giriş yapan bazı şirketler şimdilerde kişiye özel hale getirilebilir ve çevrimiçi sözleşmeler öneriyorlar.

Buna örnek , müşterilerine enstrümanın tipine ve müzisyenin profiline uyarlanmış çözümler sunan Insure4Music şirketidir. Teminatlar müzikal organizasyonların üyeleri için ücretsiz olarak da sunulabilmektedir.

Dünyanın en pahalı müzik aletlerinden bazılarının sigorta değeri:

  1. Vieuxtemps Kemanı: Dünyadaki en pahalı enstrümandır. Piyasa değerinin 17 milyon ABD dolarından fazla olduğu tahmin edilmektedir. 1741 yılında İtalyan keman ustası Guiseppe Guarneri tarafından üretildi. Belçikalı kemancı Henri Vieuxtemps’e ait olduğu için popüler hale geldi.
  2. Lady Blunt Stradivarius Kemanı: Bu enstürman 1721’de İtalyan keman ustası Luthier Antonio Stradivari (1644-1737) tarafından yapılmıştır. Piyasa fiyatının 12.5 milyon ABD doları olduğu tahmin edilmektedir.
  3. Fender Stratocaster Asia Gitar: Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Jimmy Page, Paul McCartney, Sting ve Bryan Adams gibi bir kaç rock yıldızı tarafından imzalanmasıyla ünlü olan bu enstrüman, 2005 yılında 2004’te Hint Okyanusu’nu tahrip eden tsunami kurbanlarına yardım için 2,7 milyon ABD dolarına satıldı.
  4. Heintzman’ın Kristal Piyanosu: Tamamen kristalden yapılmış olan bu piyano, 2008’de Pekin Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninde Çinli piyanist Lang Lang tarafından sahnede kullanıldı. Değerinin 2.83 milyon USD olduğu tahmin ediliyor.
  5. John Lennon’ın Steinway Model Z Piyanosu: Eskiden John Lennon’a ait olan bu piyano 2000 yılında 2 milyon dolara satıldı.

Kaynak: Servetgurkan.com

1 Yorum

  1. 2 200 Amerikan doları değerinde sıfır bir Fender Stratocaster elektro gitar satın aldım ve sigortalatmak istiyorum. Ayrıntılı bilgiye ihtiyacım var, yardımcı olurmusunuz? Teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER