Brezilya hükümeti geçtiğimiz Pazar günü Rio de Jenerio kentinde yanan Ulusal Müze’nin bütçe kısıtlamaları yüzünden yangın sigorta poliçesinin yenilenmediğini açıkladı. Müzenin Müdür Yardımcısı Cristiana Serejo da bütçe yetersizliği ve bürokrasinin sıkıntıya neden olduğunu itiraf etti.
Brezilya’nın Rio De Janeiro şehrindeki Ulusal Müze’nin geçen Pazar günü yanması sonrasında detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Hükümetin gittiği bütçe kısıtlamaları yüzünden müzenin duman detektörlerinin kaldırıldığı ve yangın sigorta poliçesinin de yenilenmediği açıklandı. Müzenin Müdür Yardımcısı Cristiana Serejo bütçe yetersizliği ve bürokrasinin sıkıntıya neden olduğunu itiraf etti.
Bilerek mi yakıldı?
Brezilya basınında yangınla ilgili çıkan haberlerde müzenin içinin boşaltıldığı ve yapılan hırsızlığı örtpas etmek için yangının bilerek çıkarıldığı iddia edildi. Yine müze yangınıyla ilgili ortaya atılan başka bir komplo teorisinde de müzenin değerli eserlerinin alındığı ve Brezilya Hükümetini zor durumda bırakmak için yangının çıkarıldığı vurgusu yapıldı.
Sadece ağlamak yeterli değil
Brezilya hükümeti Hükümet, Cinelandia Meydanı’nda toplanan binlerce insana yeni bir müze inşa etmek için kaynak sözü verdi. Kurumun yöneticisi Alexander Keller ise, “Sadece ağlamak yeterli değil. Yeterli kaynağa sahip olan federal hükümet, müzenin yeniden inşa etmesine yardım etmek zorunda” ifadelerini kullandı.
20 milyondan fazla eser kül oldu
1818’de açılan Ulusal Müze, 20 milyondan fazla eser ve 530 binden fazla kitap ile Güney Amerika’daki en büyük doğal ve antropolojik tarih müzesi konumundaydı. Müzede ayrıca “Luzia” olarak bilinen Brezilya’nın Minas Gerais bölgesinde bulunan en eski insan fosili ve bir de dinozor iskeletine de ev sahipliği yapıyordu.
Sadece yüzde biri sergileniyordu
Pazar günü büyük bir yangının meydana geldiği Brezilya Ulusal Müzesi, dünyadaki en büyük doğal tarih koleksiyonlarından birine sahipti. Bir zamanlar kraliyet ailesinin saray olarak kullandığı 200 yıllık bu müzenin koleksiyonunda ülke ve dünya tarihinin farklı dönemlerinden 20 milyon nesne vardı. Müze koleksiyonunun bu devasa boyutu nedeniyle eserlerin yalnızca yüzde 1’i sergileniyordu.
Kristof Kolomb öncesi eserler
Brezilya basını eserlerin “paha biçilemez” olduğunu ve yangının “hem ülke hem de kıta tarihi ve kültürü açısından bir felaket” olduğunu yazdı. Eserlerin arasında Mısır’da bulunan dinozor ve mumya kalıntılarından Amerika kıtasında Kristof Kolomb öncesi döneme ait araçlara kadar çok sayıda tarihi obje vardı.
Mısır’a ait eserler de vardı
Brezilya’daki Ulusal Müze’de Mısır’a ait eski eserlerin olduğu bildirildi. Mısır resmi haber ajansı Mena’nın haberine göre, yanan tarihi Ulusal Müze’de Mısır medeniyetinden 700 eser bulunuyordu. Eski Eserler İskenderiye Ofisi Müdürü Hüseyin Abdulbasir yaptığı açıklamada, yanan müzede heykeller, lahitler ve bazı maskelerin yanı sıra eski Mısır’daki Yunan ve Roma dönemlerine ait eserlerin de bulunduğunu dile getirdi. Mısır Dışişleri Bakanlığı, Mısır’a ait eski eserlerin akıbetine ilişkin Brezilya makamlarıyla ilişki içinde olduklarını açıkladı.