Ekol Ekspertiz’den Eksper Mustafa Nazlıer, bilim insanlarının uyarısını yineliyor: ““Ya fosil yakıt kullanımını acil bir şekilde olabildiğince azaltırız; ya da dünyayı kül etmeye devam ederiz.”
1 Eylül 2018 tarihinde Hayatımız Sigortalı Dergisi’ndeki köşe yazımda, Küresel Isınma ve Yangınları kısaca aşağıdaki şekilde özetlemiştim: KÜRESEL ISINMA VE YANGINLAR
İklim bilimciler yangınların iklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın etkileri olduğu konusunda hemfikir. Özellikle artan yangınlar ile beraber seller çok çok daha önemli sorunlar yaşayacağımızı gösterirken nelerin çözüm önerisi olduğu konusunda ortak akıl yok.
Bu konuda araştırma yapan ve çalışan bilim insanları var. Konuya ilgi duyan Kanada Alberta Üniversitesi’nden Mike Flannigan, orman yangınlarının aslında normal olduğunu ve yeni ekosistemin bir parçası olduğunu ifade ettikten sonra ekliyor: “Bazı çam ağaçları tohumlarını bırakmak için ısıya ihtiyaç duyar. Fakat problem, yangınların ne kadar hızlı yayıldığıdır. Kısmen ağaçların üremesini sağlayan sıcaklık artık onları yok ediyor ve bunun nedeni tartışmasız iklim değişikliği.”
30 yıldır iklim değişikliği ve yangınlar konusunda araştırma yapan Flannigan’a göre küresel bir şekilde sıcaklıklar artıkça kurak mevsimlerin süresi artıyor, buna karşılık yağış mevsiminin süresi azalıyor.
Jet rüzgârlarının etkisi
Jet rüzgârlarının enerjisini kutup alanları ve ekvatordan aldığını ifade eden Flannigan, “Yaşanan sıcaklık artışı nedeniyle yağmurlar azalıyor. Kutuplarla ve ekvatordaki sıcaklık farkı düştükçe jet rüzgârları havada durgunluk yaratıyor. Yağmurlu bölgelerde sellere, sıcak bölgelerde kuraklığa neden oluyor” diyor.
Yazının tamamı: https://sigortamedya.com.tr/kuresel-ve-sektorel-olarak-yaniyoruz-yakiliyoruz-artik-yeter/